Dengang

Forrige artikel

Næste artikel

Aktuelle kategori

Besættelsestiden

Sven Hazel – genial eller fupmager?

Januar 21, 2016

Sven Hazel – genial eller fupmager?

Sven Hazel er og så blevet kaldt ”Forfatternes Grimme ælling. 12 forlag afviste hans første bog. Men så skrev en konsulent hos Grafisk Forlag manuskriptet om. Udgivelsen blev en bragende succes, og vejen var nu banet til mere succes. I alt 53 millioner eksemplarer er der solgt. Men ak i dag, er der mange, der ikke vil vedkende sig at have læst Sven Hazel. Hans bøger er fjernet fra hylderne i stuen. En DR – journalist afslørede hans dunkle fortid i HIPO. Journalisten blev fyret og Sven Hazel rejste til Spanien og fortsatte med at skrive dramatiske bøger fra sine oplevelser i straffebataljonen. Men det er nu de færreste, der mener, at Sven Hazel her været her. På hans engelske hjemmeside er der da også i den grad trukket i land m.h.t. begrebet Selvbiografi.

 

Et oplag på 53 millioner

I mere end 50 lande har man læst Sven Hazel’s såkaldte selvbiografiske bøger. Ja de 14 bøger, han nåede at skrive udkom i et oplag på 53 millioner eksemplarer.

Alene i England er bøgerne solgt i oplag på 15 millioner. I Danmark er De fordømtes Legion solgt uafbrudt i 60 år. Hans bøger er oversat til 52 sprog.

De Fordømtes Legion blev endda filmatiseret. Og i 1984 udkom den sidste bog, Kommisæren.

 

Større end H.C. Andersen?

I 1972 sagde Sven Hazel i Se og Hør, at han målt i oplag var større end H.C. Andersen. Ja, Sven Hazel blev lanceret som Danmarks svar på Hemmingway.

Bøgerne er blevet betegnet som et monument mod diktatur og krig, samt de bedste beskrivelser af den menige soldats barske humor.

 

For kulørt til bibliotekerne

På landets biblioteker kan man dog ikke mere finde Sven Hazel’s bøger. Her bliver de betegnet som lidt for kulørte.

 

Historikere tvivler på hans fortid

Men i virkeligheden hed manden bag den bragende succes slet ikke Sven Hazel eller Sven Hassel, som han også har kaldt sig. Nej han hed Børge Villy Rasted Pedersen. Det blev så senere udskiftet til Arbing.

Han gjorde ikke ufrivillig tjeneste som tysk værnemagtssoldat i 27. strafbataljon Og som sådan skulle han være en af de få, der mirakuløst havde overlevet. Han har heller ikke modtaget alle de ordner, som han har påstået.

Og så har han heller ikke siddet i russisk, fransk, amerikansk og dansk krigsfangelejr mellem 1945 og 1949. Ja sådan stod det engang at læse i hans bibliografi i Dansk Forfatterforening.

Men i Berlingske Tidende kunne man i 2011 læse følgende (Krigens litterære fupnummer) af historikeren, Claus Bundgård Christensen, en af forfatterne bag Under Hagekors og Dannebrog:

  • Hazel har aldrig været på Østfronten. Det kan man se af hans bøger, for de beskriver ikke krigen på en realistisk måde. Det er simpelthen fup. Jeg vil tro, at han gennem sine kontakter til nazister i det tyske efterretningstjeneste har fået oplyst en række ting, som han kunne benytte efter krigen, men hans bøger er ikke opbygget på selvoplevelser.

 

Dømt til døden

I den tid, som han sad i fængsel i Danmark, var det fordi han var blevet dømt for at være angiver for HIPO. Han afsonede fire af 10 år. Egentlig blev han dømt til døden, men det blev så lavet om til fængsel. Jo det var et svindelnummer i verdensklasse, som han havde præsteret.

 

Kæmpe skandale i DR

Ja, den lige så legendariske Erik Haaest skrev en bog om skandalen. Men allerede i 1963 fortalte radiojournalisten Georg Kringelbach om skandalen i P3.

Det blev en kæmpe skandale. Og datidens medier gik ikke i gang med at undersøge sagen, nej de forsøgte at finde frem til den person, der havde lækket oplysningerne til radiojournalisten.

Og det mærkelig er, at DR blev nødt til at indgå et forlig med Hazel – familien. DR anerkendte, at Sven Hazel havde været ansat i Hipos efterretningstjeneste ET.

Det hele blev udlagt som et dementi fra DR’s side, og Kringelbach måtte forlade sit job. Kringelbach hævdede, at Sven Hazel i virkeligheden var den dømte landssviger Børge Willy Redsted Pedersen. Han hævdede endvidere, at Hassel/Pedersen muligvis havde været i Tyskland under krigen, men så havde det ikke været i en straffebataljon.

 

Grafisk Forlag tilbød fri returret

Grafisk Forlag tilbød alle landets boghandlere fri returret på Sven Hazzel’ s seneste bog, Gestapo. Man stoppede nu et hvert samarbejde med fremtidige bøger.

Oprindelig indeholdt anklageskriftet ikke noget om, at Sven Hazel skulle have deltaget i tysk krigstjeneste. Men tidligere borgmester i København, Edel Saunte husker, at Sven Hazel hele tiden påpegede, at han havde været i tysk krigstjeneste. Efter mange håbløse retsmøder, skar dommeren igennem og dømte ham for at have været i tysk krigstjeneste.

 

Han modtog Jernkorset

Ifølge Hazel selv så gik han ind i den tyske værnemagt, og fik tysk statsborgerskab. Han var med til invasionen af Polen og udeblev efter en orlov. Han blev indsat i KZ – lejren Lengries, og kom derefter i en straffebataljon.

Han modtog jernkorset af første og anden grad. I Berlin overgav han sig til russerne og tilbragte år i forskellige krigsfangelejre. Alt dette påstod han selv. Men det passer ikke sammen med den danske dom, som ham fik.

 

Hjemmelavet officersuniform

Det som vi ved om Børge Villy Redsted Pedersen Arbing var, at han blev indkaldt til hæren den 11. maj 1936 og gjorde tjeneste i Næstved i Gardehusarregimentets cykelkorps. Den 6. oktober 1939 blev han hjemsendt med betegnelsen uegnet til officersskolen. Han ville ikke indrømme det og flyttede til et værelse i København, hvor han levede som cykelbud. Ham gik rundt med en hjemmelavet dansk officersuniform under de civile klæder. Uniformen havde han fra en kostumeforretning.

Indtil sin værnepligt i 1936 havde Hazel ifølge ham selv været i handelsflåden, siden han var 14 år. I 1937 skulle han i Tyskland have meldt sig ind i hæren.

 

Dømt for bedrageri og tyveri

I løbet af 1939 meldte han sig ind i DNSAP som løjtnant Redsted. Overfor partikammeraterne for at være løjtnant fra garnisonen på Kastellet. På et tidspunkt lovede han ledelsen i partiet, at han kunne skaffe seks cykler malet i partiets brune farve. Han holdt, hvad han lovede. De seks cykler var stjålet fra hærens cykellager.

Men Børge Villy Rasted Pedersen blev dømt for tyveri og bedrageri på grund af den falske uniform. I 1941 forsøgte han optagelse i Waffen SS, men blev afvist.

 

Han var ikke Heinrich Himmler

I 1942 dukker vores hovedperson atter op i politiets arkiver idet han i en hjemmelavet SS – uniform dukker op i en bar i København og udgiver sig for at være Heinrich Himmler. Han bliver anholdt af dansk politi og idømmes seks måneders fængsel.

 

Erik Haaest – en omdiskuteret karakter

Heller ikke Erik Haaest kan dokumentere, at Hazel ikke har været i tysk krigstjeneste. Men som Haaest sagde, at hvis alle hans bøger skulle tale sandt, så skulle han have været ved mange fronter og steder samtidig.

I 1976 skrev Erik Haaest bogen: Hassel – en Hitlerkrigers fantastiske historie. Denne bog kom i 2009 i en revideret udgave. Og som Haaest dengang sagde, at hvis bare han havde kaldt sine bøger for almindelige romaner, så var det jo ikke noget at komme efter. Nu var Haaest selv en omdiskuteret personlighed.

Dengang sagde Haaest også, at først angav han modstandsfolk siden så angav han sine HIPO – kammerater. Ja Erik Haaest gik så vidt, og påstod at Sven Hazels kone havde optrådt i Weekendsex, og nogle af billederne blev da også vist. Det var i bogen, Sven Hazel – Guldfugl på Larvefødder.

Erik Haaest har påstået, at Sven Hazels senere kone, Laura D. Guldbæk Jensen var medlem af Schalburgkorpset. Men i Haeest bøger foreligger nu ikke så meget dokumentation.

 

Manuskriptet blev skrevet om

Ifølge Hazel selv, så ovevejede han i 1949 at gå ind i Fremmedlegionen. Men i stedet mødte han Dorthe Jensen, som han giftede sig med. Han tog arbejde på en bilfabrik, og skrev samtidig bogen De fordømtes legion, som udkom i 1953.

Det vil sige, at manuskriptet blev afleveret til forlaget Grafisk. Her skrev en konsulent hele manuskriptet om, og afkortede historien. Ja egentlig var han jo forfatter, Georgjedde. Bogen blev udgivet under navnet Hassel. Men familien Hassel i Danmark protesterede. Efterfølgende blev bøgerne udgivet under navnet Hazel.

 

Konen skrev bøgerne

Erik Haaest hævdede, at det var hans kone, Dorthe Hazel Arbing der skrev bøgerne:

  • Han kunne ikke skrive sit eget navn uden at lave to stavefejl. Hans forfatterskab lever af hans kones evner for at skrive og hans egen fantasi, som er ustyrlig.

Men egentlig er det ikke så opsigtsvækkende, for går man ind på Sven Hazels engelske hjemmeside, så står det faktisk, at forfatterskabet var et teamwork. Sven Hazel skrev stikordene om aftenen. Og den næste dag dikterede han så for sin kone, der nedskrev det hele.

 

Finnerne kunne ikke finde ham

Ifølge ham selv havde han kæmpet på finnernes og tyskernes side i den finske fortsættelseskrig. Der skulle han havde modtaget Mannerheimer – korset. Men der foreligger ikke noget bevis for denne påståand. Heller ikke det finske militær har kunne finde noget i deres arkiver.

 

Det danske samfund vendte ham ryggen

Hazel påstår, at alle hans 14 bøger er basseret på virkeligheden og at i hvert fald mindst tre af bøgerne er selvbiografier, bl.a. den første De Fordømtes legion. Og denne bog har opnået 29 oplag på dansk.

I 1957 blev han ramt af lammelser, som følge af sygdomme han havde pådraget sig under krigen. Efter to år var han igen nogenlunde rask og fortsatte med at skrive.

Det danske samfund vendte nu ryggen til Sven Hazel. Han måtte gå i eksil, for at udgive flere bøger. Han blev aldrig senere anerkendt eller tilgivet. I 1964 bosatte han sig i Barcelona i Spanien. Han oprettede sit eget forlag, Bellum, der udgav hans efterfølgende bøger.

Han døde som 95 – årig i 2012. Han havde dog også en bolig i Greve.

 

Bogen blev filmatiseret

Men inden da bliver hans bog Døden på larvefødder filmatiseret under titlen Wheels og Terror. Men man brugte også en anden titel The Misfit Brigade. Det var danskeren, Just Betzer, der producerede filmen. Oliver Reed og David Carradine havde hovedrollerne og som tysk officer så man Klaus Pagh. Men økonomisk blev filmen, der blev optaget i Jugoslavien, en fiasko.

De tyske tropper er på tilbagetog fra nederlaget ved Stalingrad. Egentlig er det tale om kriminelle og uønskede elementer. Måske minder det lidt om Det beskidte dusin – filmene. Delingen har efterhånden mere til overs for de russiske styrker end deres egne. Her er det bestemt ikke en film, der vil gå over i filmhistorien som en storfilm. Man havde et stærk begrænset budget.

 

Blandede beskrivelser

De fleste vil nok ikke være ved, at de har læst Sven Hazel. Uha nej, en bog af en nazist? Eller ”Sådan noget krigsforherligelse, læser jeg ikke”. De fleste har vel fået fordomme, efter at have hørt hans historie.

Mange er af den mening at bøgerne indeholder masser af litterære kvaliteter og gode personbeskrivelser.

Vi skal dog ikke glemme begejstringen i Chicago Sunday Tribune i 1953, da de kaldte De Fordømtes Legion for et mesterværk.

Forfatterens ret til ar bruge fri fantasi

Senere har Sven Hazel brugt udtrykket forfatterens ret til at bruge fri fantasi. Og det er dette forhold mellem fantasi og virkelighed, der har været genstand for meget kontrovers. Og interessant er det faktisk også at se, at der på Sven Hazels hjemmeside står, at fortællingerne hverken skal opfattes som hverken selvbiografi eller historieskrivning.

 

Man brugte Hazel som historisk ekspertise

Men faktisk er der historikere, der har brugt Sven Hazel som historisk kilde. Det er sket i bl.a. bogen Europa i krig. Vi hører nu ikke meget om overgreb mod civile og drab på jøder i Sven Hazels bøger. Det er bravt kæmpende frontsoldater, der forenes i kammeratskab og fightervilje, vi hører om.

 

Hazels syn på krig er brutal

Hazel’s syn på krig er brutal. Soldaterne kæmper kun for at overleve. Preussiske officerer er generel usympatiske og truer konstant deres mænd. Utilfredse soldater dræber lejlighedsvis deres egne. Han bliver beskyldt for, at bruge andre Waffen SS – soldaters historier.

 

Tænkte ikke så meget på politik og ideologi

To år før sin død havde den norske forlægger, Jan S. Hervig en samtale med Sven Hazel. Samtalen blev efter Sven Hazel’s ønske oversat til flere sprog. Forlæggeren driver forlaget Nova Forlag, der udgiver Sven Hazel’s bøger på norsk.

I samtalen siger Sven Hazel bl.a., at han ikke tænkte så meget på politik og ideologi, da han rejste til Tyskland og efter et halv år blev optaget i Waffen SS.

 

Havde kvinder forledt ham

Efter at han var deserteret, skulle han straffes. Hvis han havde været tysker, ville hav være blevet henrettet. Anklageren lagde vægt på, at kvinder havde forledt mig, siger forfatteren videre. Han blev dømt 15 års tugthus. De skulle tilbringes i KZ –lejren Lenggries. Her var der masser af grusomheder og brutalitet. En dag blev han pludselig overført til en straffebataljon. Her opførte underofficererne sig som hylende djævle.

Han fortæller, at han blev sat i dansk fængsel, fordi han havde gjort tjeneste i Wehrmacht. Det bliver ikke nævnt et ord om Hipo. Men han fortæller til sine norske forlægger, at han skrev bøgerne som skræk og advarsel mod krig.

 

Hans første bog blev afvist af hele 12 forlag

Hans første bog, var blevet afvist af hele 12 forlag. Og m.h.t. hans sygdom, så fortæller han, at han blev helbredt i Hamborg. Ingen danske læger kunne hjælpe ham.

Han var i gang med den 15. bog, som ikke nåede at udkomme.

Her på redaktionen har vi ikke haft mulighed for at efterprøve Sven Hazel’s kommentarer til hans norske læsere.

 

Halve sandheder

I starten af 1960erne kastede ”de fem mørke år” endnu en lang skygge. Hazel havde sin egen hang til skrøner, overdrivelser, halve sandheder og formodede løgne (de to jernkorset og andre fine tyske ordener, han skulle have modtaget som tak for sin heltemodige krigsindsats).

Hvorfor lagde han ikke kortene på bordet fra starten? Han flygtede i kulturel langflygtighed.

 

Kilde:

  • Krigens litterære fupnummer (artikel, Berlingske Tidende 2011)
  • Carsten Bertelsen: Sven Hazel
  • Erik Haaest: Sven Hazel – Guldfugl på larvefødder
  • Erik Haaest: Hassel – en Hitler – agents fanatiske historie (1976 og 2010)
  • svenhassel.com
  • svenhassel.net
  • Wikipedia
  • DR – 28. marts 2010, dokumentarprogram om Sven Hazel
  • Vidarhansen.no/sven-hassel/

 

Hvis du vil vide mere:

  • dengang.dk indeholder 157 artikler om Besættelsestiden – og før og efter

 

 


Forrige artikel

Næste artikel

Aktuelle kategori

Besættelsestiden