Dengang

Forrige artikel

Næste artikel

Aktuelle kategori

Nørrebro

Sabotage på Nørrebro

December 12, 2007

Lørdag den 29. september 1944 kl. 6 om morgenen hørtes en voldsom eksplosion hos General Motors i Aldersrogade. Virksomhedens kraftcentral var sprængt. Under afsøgningen på området fandt politiet en af sabotagevagterne hårdt såret af to skud. Han døde senere på Rigshospitalet. Det var modstandsgruppen Bopa, der havde været i aktion.

 

Oplagt sabotagemål

Virksomheden var godt klar over, at de var et oplagt mål for sabotageaktioner. General Motors havde succes med at producere gasgeneratorer og såkaldte Longframes. Det var en sådan anordning, som man satte bagerst på lastbiler og busser under besættelsen.

Når virksomheden var et sabotagemål, skyldtes det, at de var tvunget til at udleje dele af en automobilsamlehal til virksomheden Nordværk. Denne virksomhed reparerede flymotorer fro BMW i München. Forholdet mellem ejer og lejer var selvsagt ikke godt.

 

Forhadte og frygtede vagter

General Motors havde 4 vagter, mens Nordværk(Nordwerk) havde hele 24 mand på vagt. De var bevæbnet med pistoler, karabiner og maskinpistoler. Vagterne patruljerede også på gaden og ved indgangen i Rovsinggade.

Den tyske besættelsesmagt forlangte også, at det var en dansk politivagt på stedet. Forholdet mellem dem og Nordværks vagter var meget dårlige. Vagterne gad ikke at høre på politiets anvisninger.

I sabotagekredse var vagterne meget forhadte og frygtede. 4 ud af 10 var endvidere nazister.

 

Mislykket angreb

Natten mellem den 28. og 29. september 1944 forsøgte sabotører fra Holger Danske et stort angreb mod virksomheden. Man ville ikke i første omgang springe fabrikken i stykker. Men erobre vagternes våbenbeholdning.

Planen var, at man ville afvæbne de 4 sabotagevagter i krydset Aldersrogade/Vermundsgade. Herefter skulle sabotørerne forklædt med vagternes kapper angribe maskingeværstillinger. Aktionen gik galt allerede ved afvæbningen. En af vagterne gjorde kraftig modstand, og fik afgivet nogle skud. Disse skud alarmerede derefter en tysk gadepatrulje.

De andre sabotører, der lå gemt i kolonihaverne omkring fabrikken kom i kamp med antiluftskytset på fabrikkens tag.  På bygningens tag var der bygget tre platforme med antiluftskyts, bemandet med tyske soldater, der også kunne belyse området med projektører.

Kort tid efter denne episode opsagde BMW samarbejdet, og de i alt 169 vagter, der var tilknyttet Nordværk blev fyret. Hver 6. af disse vagter fik arbejde i den tyske sikkerhedstjeneste eller bedre kendt som Hipo. Næsten samtlige vagter blev under retsopgøret anholdt.

 

Masser af vagter blev likvideret

I alt blev der afsagt 78 dødsdomme og 46 af disse blev eksekveret. 7 af disse dødsdomme tilfaldt tidligere vagter på Nordværk.

Modstandsbevægelsen stod for 400 likvideringer unde og efter besættelsen. Det var personer, der aldrig blev stillet for en ret, der omkom. Og mindst 12 af disse havde været vagter på Nordværk.

 

Kilde: 

  • Litteratur Nørrebro
  • www.dengang.dk – diverse artikler

Hvis du vil vide mere: 

  • www.dengang.dk indeholder 1,783 artikler
  • Unde Nørrebro finder du 305 artikler 
  • Under Besættelsestiden før/Under/efter finder du 362 artikler 

Redigeret 13.-04. 2022


Forrige artikel

Næste artikel

Aktuelle kategori

Nørrebro