Dengang

Forrige artikel

Næste artikel

Aktuelle kategori

Besættelsestiden

Rostock – mødet – nok engang (2)

Maj 26, 2025

Rostock – myten – nok engang (2)

Mange tror stadig at Rostock – mødet fandt sted. Churchill mente, at Danmark lå så ”frygtelig tæt” på Tyskland. Masser af aktivitet i Nordtyskland. Der er ikke beslaglagt dokumenter, der beviser Rostock-mødet. Myndigheder har gemt sandheder. Disse fol skulle have været med. Andre forslag. Munchs søn skulle være anholdt i Hamborg. Skulle mødes med ”Højde Danske Herrer”. Er det tophemmeligt, når færgen kaldes tilbage? Katastrofe, hvis englænderne havde fået det at vide. Fantasien kender ingen grænser. Hemmelig ordre? Kongen skulle have truet med retssag! Historikere skulle have været med i en sammensværgelse! Mistro og konspirationstanker. Danske nazister talte om landsforræderi. To vidner ”overværede” Rostock – mødet. Bladet Revision skrev om mødet i 1948. I 1950 kunne Rudolf Jacobsen huske at han var i Rostock. Masser af skriverier om mødet. Erik Haaest troede på Rostock -myten. Endnu et vidne, Grupperingers forskellige historiesyn, Sandheden om nødlandingen.

 

Mange tror, at Rostock -mødet fandt sted

Vi kan godt se, at ikke alle fortolker historien, som vi selv gør. Men det er også i orden, hvis man så vil/kan begrunde det. En af de begreber, der har været flest reaktioner på, det er, hvad der skete den 9. april 1940. Mange mener stadig at Rostock – mødet fandt sted.

En ting er at man ikke altid kan få adgang til de arkiver, man gerne vil. En anden ting er at dokumenter pludselig er bortkommet og så som i denne artikel mere eller mindre forvansker de begivenheder som har fundet/ikke har fundet sted.

 

Churchill mente, at Danmark lå så ”frygtelig tæt” på Tyskland.

Har man nu også fundet hele sandheden frem? Er det nu ikke noget om det? Er de nu ikke også sammenspist i toppen? Churchill sagde allerede to måneder før besættelsen, at Danmark ligger så frygtelig tæt ved Tyskland, at de ikke kan hjælpes. Og snart ville Danmark blive overrumplet af tyskere.

 

Masser af aktivitet i Nordtyskland

Allerede 14 dage før talte tyske fiskechauffører i Tønder om, at der lå masser af soldater i Nordtyskland ”parat til at rykke over grænsen”. Tyske chauffører fortalte det. Trods dette kom besættelsen som en overraskelse.

I de nordtyske havne havde det længe været masser af aktivitet.

 

Det er ikke beslaglagt dokumenter

Hemmeligheden var alfa og omega for Hitler. Rostock – mødet har ikke kunnet gennemføres uden forudgående drøftelser inden for Hitlers kreds. Men intet sted i de tyske arkiver som de allierede har beslaglagt findes der mødereferater, dagbogsnotater eller andet, der indikerer at sådan et møde har fundet sted.

Himmler har ikke deltaget i Rostock – mødet den 17. marts. Han fik først at vide den 9. april, hvad der ville ske. Og da var aktionen som bekendt i gang.

 

Myndigheder har gemt sandheder

Dygtige skribenter har været med til at fastholde begrebet om Rostock – myten. Og en ting er sikkert. Myndighederne har været gode til at gemme sandheder, der ikke må lomme frem.

Den 15. marts er en de datoer, der er nævnt, hvor der foregik tophemmelige forhandlinger i Bad Doberan nær Rostock mellem danske og tyske politikere og militærfolk. Her skulle der være truffet aftale om besættelse af Danmark uden kamp.

 

Disse folk skulle have været med

Tyskerne sendte straks efter en flyvemaskine til Danmark med resultatet af forhandlingerne optaget på stålbånd – de såkaldte ”Lorenz – ruller” For at det skulle være ekstra hemmeligt lavede flyet en fingeret nødlanding på Lolland nær landsbyen Købelev. Her ventede danske efterretningsfolk på båndene, der straks blev kørt til København.

De danske politikere, der var indviet i sagen var

  • Statsminister Thorvald Stauning
  • Udenrigsminister Peter Munch
  • Forsvarsminister Alsing Andersen
  • Finansminister Vilhelm Buhl
  • General Wilhelm Prior
  • Viceadmiral Hjalmar Rechnizer
  • Stabschef Ebbe Gørz

Dertil kom en række efterretningsfolk og diplomater.

 

Andre forslag

Der er så også andre forslag på, hvem der var med i Rostock. Kigger man i Himmlers tjenestedagbog for den 17, og 18. marts 1940 så var han i Vewelsburg – SS´ ceremonielle hovedkvarter.

Munch mener at han var i udenrigsministeriet klokken 10 0m formiddagen den 18. marts til ministermøde.

 

Munchs søn anholdt i Hamborg

Søndag den 17. marts blev udenrigsminister P. Munch hentet af et tysk fly i København og fløjet til Rostock. I februar 1940 var hans søn Ebbe Munch blevet arresteret af tysk politi i en homoseksuel bule i Hamborg.

Heinrich Himmler besluttede sig for at fængsle ham. Han var bl.a. leder af det tyske politi. På den måde skulle man ifølge myten lægge pres på faderen. Han ville blive løsladt hvis faderen indvilligede i at undgå modstand, når tyskerne besatte Danmark den 9. april.

 

Skulle mødes med ”Høje Danske Herrer”

Den 18. marts 1940 mener det tidligere folketingsmedlem Pastor Johannes Schmidt-Vodder at have mødt Munch flere gange i Rostock. Han mødte ham ude i en skov og endnu senere på banegården.

Pastoren mødte sin slægtning, der var Heinrich Himmlers adjudant SS- manden dr. Rudolf Jacobsen. Her skulle denne have fortalt at Himmler mødtes med visse ”høje danske herrer”.

Ifølge andre kilder var pastor Johannes Schmidt – Vodder til konfirmation i Celle flere hundrede kilometer fra Rostock på denne dato.

 

Er det tophemmeligt, når færgen blev kaldt tilbage?

Munch kom ikke med fly fra Rostock den 18. marts 1940, hvor flyet var gået i stykker. I stedet måtte han tage færgen – han måtte nødvendigvis hjem for at have alibiet i orden. Som allerede nævnt var mødet top – hemmeligt – men alligevel måtte Munch tage med tog og færge hjem. Da han nåede færgen, var en sejlet. Men den blev på den top – hemmelige tur kaldt tilbage.

 

Katastrofe, hvis englænderne havde fået det at vide

Åbenbart ville Herman Gôring fortælle englænderne om den hemmelige aftale, hvis Danmark ikkemakkede ret. Alligevel var englænderne blevet orienteret. De havde så brugt deres viden til at få gennemført nogle fordelagtige handelsaftaler med Danmark.

Et engelsk kendskab til planerne ville have fået katastrofale følger for tyskerne. Den engelske flåde kunne have gjort det af med den tyske flåde.

 

Fantasien kender ingen grænser

Også modstandsbevægelsen havde kendskab til aftalen. De fik så gennemført, at hvis de ville holde tæt, så ville deres stikkerlikvideringer ikke blev undersøgt. Den danske regering skulle også give afkald på Sydslesvig. Det skulle være derfor Wilhelm Buhl var hurtig ude med at konstatere at grænsen lå fast efter 1945.

Jo fantasien kendte ingen grænser.

 

Hemmelige ordre?

Der blev åbenbart udsendt nogle ultra-hemmelige ordre, men nogle blev man nødt til at indvie i planerne.

  • Flyvemaskiner måtte ikke rekognoscere langs med grænsen
  • Soldaterne måtte ikke grave skyttegrave
  • Jernbanebroer og andet måtte ikke bortsprænges
  • Flåden måtte ikke sættes i alarmberedskab
  • En kanon blev Middelgrundsfortet blev saboteret

Jon Galster havde opregnet ikke færre end 64 besynderligheder og mystiske hændelser.

 

Kongen truede med retssag

Åbenbart skulle kong Christian den 10. have truet Thorvald Stauning og P. Munch med en rigsretssag efter krigen. Erik Scavenius blev truet med at få frataget pension, hvis han fortalte, hvad han vidste.

 

Historikere var med i sammensværgelse

Og åbenbart skulle flere historikere også have vidst besked. Men ingen turde skrive om det.

Ifølge Jon Galster skulle historikerne være med i en sammensværgelse, der skulle holde Rostock – myten hemmelig. Ja selv den bog, som jeg udgav i 2017 om mordet på Asmus Jensen skulle være med i den sammensværgelse. Hvordan – ja det ved jeg ikke rigtig.

Under Rostock – mødet skulle Danmark være gået med til at stille mindst 60.000 borgere til rådighed for tyskerne som erstatning for dem der skulle til fronterne.

 

Mistro og konspirationstanker

Allerede den 9. april 1940 var der mistro og konspirationstanker mod den danske regering. Man stillede det meget rimelige spørgsmål:

  • Hvordan havde man kunnet lade sig overrumple på den måde og hvordan kunne det være man blev nedkæmpet så let?

Den 9. april 1940 føles af mange som en dyb ydmygelse på hele nationens vegne. Man krævede en forklaring. For mange var forklaringen, at der havde været humbug med i spillet.

Der havde været masser af advarsler til den danske regering, som man ikke tog videre alvorlig.

 

Nazisterne talte om landsforræderi

Den 16. november udsendte de danske nazister 100.000 eksempler af en pjece med titlen:

  • Den fulde sandhed om landsforræderiet og mordene på de danske soldater den 9. april.

Efter befrielsen i 1945 opstod der atter rygter om en ”aftalt besættelsen”. Det var blandt danske landsforrædere, nazister og hjemmetyskere rygerne tog form. Det var blandt andet i Fårhuslejren at sladderen tog form. Jo man talte om den såkaldte ”Fårhus – mentalitet”

 

To vidner havde overværet ”Rostock – mødet”

Alex Hartel havde fået konfiskeret store dele af sit gods og formue henviste til Rostock – mødet. Han havde fået en landsforræderdom. Det ville gavne hans sag, hvis han kunne henvise til dette møde.

Han kunne henvise til en anden nazist, Ove Leif Guldberg, der i 1945 i en engelsk interneringslejr kunne henvise til to mænd, der havde deltaget på tysk side i Rostock – mødet. Det var dr. Brandt og en dr. Grothmann.

 

Bladet ”Revision” skrev om mødet i 1948

Sagen kom frem i 6. maj tidsskriftet Revision i 1948. Ove Leif Guldberg blev afhørt flere gange. Han skiftede forklaring hver gang. Man fik afhørt den ene af de to, der forklarede at han havde været i Wevelsburg ved Padderborn – sammen med Heinrich Himmler den 17. marts 1940 – så sidstnævnte havde heller ikke været i Rostock.

Ove Leif Guldberg viklede sig ind i alle mulige selvmodsigelser og endte med at begå selvmord i 1953.

Den parlamentariske kommission som blev nedsat af Folketinget undersøgte omstændighederne. Men inden P. Munch blev rigtig afhørt, døde han i 1948.

 

I 1950 kunne Rudolf Jacobsen huske, at han havde været i Rostock.

I 1950 tog den gamle nazist redaktør Aksel Olesen sagen op igen. Han fandt frem til Himmlers adjudant SS – manden Rudolf Jacobsen erklærede at han havde været i Rostock den 17. marts 1940. Han havde en vis viden om mødet.

Også Pastor Schmidt, der nu var 80 år gammel kunne huske mødet med udenrigsminister Munch i Rostock på den pågældende dag.

 

Masser af skriverier om mødet

Jon Galster kom ind i sagen i 1952 og skrev i tidsskriftet Slesvigeren. Han virkede overbevisende. Han rejste land og rige rundt og holdt foredrag om temaet. Han udsendte masser af artikler, pjecer og bøger, hvori han anklagede flere danske politikere for landsforræderi.

I 1957 måtte Jon Galster fire måneder i fængsel. Helt til sin død i 1992 forsøgte han at overbevise den danske befolkning om ”Det store bedrag”. Efter hans død var det journalisten Ole Hans Jensen, der fortsatte.

 

Erik Haaest troede på Rostock – mødet

Ofte var der tale om ren fantasi og direkte fup med enkelte konkrete data lånt fra seriøse kilder. Jon Galster havde en stor fan i Erik Haaest, der også troede på Rostock – mødet. Haaest mente, at Galster mistede flere jobs, fordi han fortalte ”sandheden”.

Under retssagen måtte Galster ”kun” føre 20 vidner i stedet for de 100 han havde forestillet sig. Anklagemyndigheden skulle angiveligt have påvirket den daværende forsvarsminister Hans Hækkerup til at erklære Galster sindssyg.

 

Endnu et vidne

Hofjægermester Jørgen Sehestedt, Broholm på Fyn, der selv havde været fængslet og var blevet straffet efter landssvigerlovene, havde gode kontakter til Tyskland. Bl.a. til SS – officer Jochen Peiper som efter sigende under hele Himmler/Munch mødet var anbragt i ry sideværelse til mødelokalet med døren på klem for at gøre notater.

 

Grupperingers forskellige historiesyn

Når myterne alligevel kan overleve, skyldes grupperingers historiesyn. Rostock -myten lever videre. Fortalerne hævder også, at man ikke kan regne med historikerne, der af angst for at miste deres job, undertrykker sandheden.

 

Nødlanding på Lolland

Jo der var en nødlanding på Lolland. Men det havde nu ikke noget med Rostock – mødet at gøre. Det var midt i marts efter et togt til Scapa Flow at et moderne JU 88 styrtede ned. Fra tysk side havde man planlagt at sende folk over og sprænge det i luften. Flyet var meget moderne  og medbragte moderne udstyr, som fjenden ikke måtte få kendskab til.

 

 

 

Kilde:

  • dengang.dk -diverse artikler
  • danmarkshistorien.lex.dk
  • videnskab.dk
  • jyllandsposten.dk
  • Martin Tidsvilde: Rostock – Myten – en sandhed med modifikationer
  • Axel Johnsen, Birgitte Thomsen: 19 myter i Sønderjyllands historie (Rene Rasmussen)
  • Claus Bryld, Anette Warring: Besættelsen som kollektiv erindring
  • Bjørn Svensson: Derfor gik det sådan den 9. april 1940
  • Bjørn Svensson: Mytedannelser omkring den 9. april 1940
  • Hans Kirchhoff: 1940 – Da Danmark blev besat
  • Ole Hans Hansen: Maskerne falder
  • John Galster: Den 9. april 1940 – en sand myte
  • Ole Hans Jensen: Maskerne falder

 

Hvis du vil vide mere:

  • dengang.dk indeholder 2.244 artikler
  • Under Besættelsestiden (før, under og efter) finder du 431 artikler

 

  • Rostock – Mødet – myte eller virkelighed
  • Revision – en avis og dens redaktør
  • Tysklandsarbejdere vat ikke ”de bedste elementer”
  • Fagbevægelsens indflydelse på Tysklandsarbejdere
  • Tysklandsarbejdere og Dansk erhvervsliv
  • Min far var fremmedarbejder i Hitlers tredje rige
  • Haderslev 9. april 1940
  • Gendarmerne ved grænsen 9. april 1940
  • Kastellet 9. april 1940
  • Uenigheder omkring 9. april 1940
  • Alarm i Sønderjylland 8. april 1940
  • Optakten til 9. april 1940
  • Sorgen ramte Aabenraa 9. april 1940 1-2
  • Kampene 9. april 1940
  • Tønder og Omegn 9. april 1940
  • Danmark var advaret 9. april 1940
  • Sønderjylland 9. april 1940
  • Danske aviser under besættelsen
  • Den Tyske Skole og Besættelsen
  • Dansk filmkritik under Besættelsen
  • Tønder Seminarium under Besættelsen
  • Ønskede og Uønskede efter Besættelsen
  • Brede under besættelsen
  • Besættelse og Befrielse efter Besættelsen
  • Syd for Grænsen efter Besættelsen
  • Dansk Film under Besættelsen
  • Rømø under Besættelsen
  • Et Mindretal under Besættelsen
  • Børn under Besættelsen
  • Politiet under Besættelsen
  • Spionage i Sønderjylland – inden besættelsen
  • Politiet under Besættelsen
  • Humor under Besættelsen
  • Bov Kommune under Besættelsen
  • Besættelsen på Østerbro 1-4
  • Besættelsen på Nørrebro 1-5
  • Tønder under Besættelsen
  • Besættelsestiden i Abild
  • Besættelsestiden på Bispebjerg Hospital
  • Vesterbro under Besættelsestiden 1-2
  • Læger under og efter Besættelsestiden
  • Retssikkerheden under og efter Besættelsestiden
  • Besættelsestiden som drama
  • Besættelsestiden og Det Tyske Mindretal
  • Besættelsestiden – stadig masser af huller
  • Besættelsestiden – det vi har glemt
  • Aabenraa – under Besættelsestiden
  • Efter Besættelsestiden
  • Sandheden om Besættelsestiden
  • Besættelsestiden – Skønhedsmaleri eller Glemsel
  • Besættelsestidens fortrængninger og mange flere artikler

 


Forrige artikel

Næste artikel

Aktuelle kategori

Besættelsestiden