Dengang

Forrige artikel

Næste artikel

Aktuelle kategori

Højer

Nyt Danefæ ved Emmerlev – endnu mere (2)

Oktober 1, 2024

Nyt Danefæ ved Emmerlev – endnu mere (2)

En mand med metaldetektor. Her boede måske en fyrsteslægt. Ring fra merovingerne. En stormagt i Europa. En handelsplads har måske ligget her. Området var tidligt tæt befolket. En fyrstefamilie har måske regeret her. Arkæologer fra Kiel skal lede videre. Trælbanke og Guldhorn i nærheden. Ringen er ikke tilfældigvis tabt. Danmarkshistorien skal sikkert snart omskrives.

 

En mand med metaldetektor

Finderen af guldsmykket ved Emmerlev har med sin metaldetektor fundet mange genstande i tidens løb. Han er gået rundt på markerne ved byens udkant. Men højdepunktet var vel nok det guldsmykke ved Emmerlev. Og dette smykke blev allerede fundet tilbage i 2020.

 

Her boede måske en fyrsteslægt

Smykket gemmer på en langt større historie, end man kan forestille sig. Antagelig har der boet en ukendt fyrsteslægt. Måske har denne fyrsteslægt haft kontrol med et område mellem Ribe og Hedeby.

 

Ring fra Merovingerne

På Nationalmuseet blev smykket undersøgt. Her mener man at det stammede fra det kongelige herskab fra Merovingerne. Dette folk herskede i store dele af det nuværende Frankrig fra 450 til 750. Efter dem herskede Karolingerne. Den mest kendte af disse var Karl den Store.

 

En stormagt i Europa

Måske har en prinsesse fra Merovingerne boet i Emmerlev-området. Det kan være hun er blevet gift med en mand fra området. Merovingerne havde for vane at gifte deres kvinder ind i andre vigtige slægter og på den måde skabe forbindelser og alliancer.

Merovingerne var en kongeslægt, der på det tidspunkt var en ubetinget stormagt i Europa. Kvinde-ringen har tilhørt en fyrstedatter. Guldringen underbygger, at der her har været en elite, der har været noget ved musikken.

Andre steder på kontinentet er der fundet lignende ringe – blandt andet i magtfulde fyrstinders grave.

 

En handelsplads har måske ligget her

En handelsplads har sikkert eksisteret i nærheden af stranden. Nord på ved Dankirke og i selve Ribe er der fundet mange spor af en stor handelsplads.

Over Vadehavet foregik handlen med Frankerne og Friserne og også ned til Rhinen til vestkysten og op til Ribe.

Stenen på ringen er sikkert em ”Granat”, som stammer fra Böhmen i det nuværende Tjekkiet. I området er der også fundet mønter, værktøj og keramik.

 

Området var tidligt rigt befolket

Området var allerede i Stenalderen og i Bronzealderen samt i Jernalderen rigt befolket. I Vikingetiden har der her befundet sig et rigt handelscentrum. Det kan møntfund vise. Her er der spor fra det arabiske område og fra middelhavslandene. Men også fra områder ved Nord- og Østersøen er her spor.

I Amsterdam lå der således et herberg med navnet ”Emmerlev”. Mange af de fundne mønter fra området er netop fra Holland. De hollandske mønter blev kaldt ”Deut”. Der findes et gammelt udtryk:

  • Noget er ikke en ”Deut” værd.

Allerede tidligt blev der transporteret kvæg til Nederlandene. Og som vi tidligere har nævnt så var mange søfolk fra Emmerlev beskæftiget på hollandske skibe.

 

Arkæologer fra Kiel skal lede i området

Ved Emmerlev er der også fundet rester af ældre bygninger. Dette kunne tyde på beviser på, at der her virkelig var et handelscentrum. Forskningen og undersøgelserne vil fortsætte i området.

Arkæologer fra Universitetet i Kiel vil komme til Emmerlev og undersøge undergrunden med moderne undergrunds-radar. Med denne teknik opdagede man mange nye ting om den forsvundne by Rungholt.

Spørgsmålet er så om man finder et depot, som er lagt ned i området eller om der kommer en grav?

 

Trælbanke og Guldhorn i nærheden

To kilometer fra findestedet fandt man ringvolden Trælbanken, som er dateret til det første århundrede. Og bare 10 km derfra faldt man guldhornene. Selv om der er cirka 150 år mellem guldhornene og Emmerlev-ringen er der måske en sammenhæng mellem de to guldfund. For det var ikke hvem som helst der havde sådanne rigdomme på det tidspunkt af historien.

Det er måske meget fristende at tro at dem, der har noget med Emmerlev – ringen og Guldhornene at gøre var i samme fyrstefamilie, men det er ikke historisk korrekt bare at tro det.

 

Ringen er ikke tilfældigvis tabt

Tænk at ringen har ligget i jorden i 1.400 år og bare ser ud som ny. Og finderen af ringen har fået lavet en kopi til konen. Guldringen er indfattet med rød halvædelsten og konstrueret med veludførte spiraler på undersiden og trekløver-knopper i overgangen mellem ringskinnen og fatningen med stenen – det var et typisk frankisk design.

Arkæologerne mener ikke at ringen tilfældigvis er tabt på en gennemrejse primært af to årsager. For det første er det i samme område fundet andre genstande især to guldmønter, syv sølvmønter (sceattas) og frisisk drejet keramik – som bekræfter kontakten til det merovingiske område.

For det andet er ringen indfattet af rød halvædelsten, som er et velkendt magtsymbol i Norden, mens merovingernes elite guldringe typisk er indfattet med en mønt eller en plakette, som en signetring. Det viser, at ringen skulle tjene som magtsymbol i Norden.

 

Danmarkshistorien skal sikkert omskrives

Vadehavet er et sted, hvor det giver mening, at have en del handel, fordi der blandt andet er gode søveje.

Danmarkshistorien skal nok omskrives. Der var handelsliv op langs vestkysten og ikke kun omkring Ribe og Sild. Det seneste fund i Tønder tyder også på at denne by er betydelig ældre end 1243.

Som allerede skrevet blev der også fundet en guldmønt fra Byzans og dermed det østromerske rige. Den er slået i årene 613 til 616.

 

 

 

 

Kilde:

 

Hvis du vil vide mere:

  • Under Højer finder du 2.178 artikler
  • Under Sønderjylland finder du 269 artikler
  • Under Tønder finder du 368 artikler

 

  • Et Danefæ fra Emmerlev (1)
  • Tønder fra Starten (1)
  • Hvor gammel er Tønder egentlig?
  • En fortidsskov i Vadehavet
  • Ribe i begyndelsen (1)
  • Sønderborg i begyndelsen (1)
  • Sundeveds fortid
  • Hedeby
  • Sønderjyllands oldtid
  • Dankirke-syd for Ribe
  • Rungholt og mandedrukning et og to
  • Tønder – vi ved ikke så meget 1-3
  • De første mennesker i Tønder
  • Vikinger i Vadehavet
  • Tønders Historie- fra begyndelsen
  • Forsvarsværker i Sønderjylland fra oldtiden
  • Ringborge ved Vadehavet
  • Endnu en vikingeby – Sloustrup
  • Guldhornene 1-6

Forrige artikel

Næste artikel

Aktuelle kategori

Højer