Dengang

Forrige artikel

Næste artikel

Aktuelle kategori

Nørrebro

Nørrebro 1945 – to episoder

August 27, 2014

På Café Luna på Jagtvej opdagede man, at en gæst var medlem af et tysk vagtkorps. Modstandsfolk jagtede gæsten, og skød ham. Efterfølgende blev Caféen nedbrændt som hævn. Ved en aktion på Blågårds Plads blev fire Hipo – folk dræbt. Dette resulterede i en hævnaktion, hvor tre restauranter i nærheden blev ødelagt og to mænd blev brutalt myrdet.

 

Mange episoder på Nørrebro

Under krigen skete der meget på Nørrebro. Dette er blot to episoder, som skete i februar 1945.

 

Den fremmede gæst på Café Luna

Café Luna lå på Jagtvej 171. Den 2. februar 1945 skete her en dramatisk episode.

En mand i civil satte sig ved et bord. Her sad i forvejen andre gæster. Og den nye gæst spurgte, om han måtte give en omgang. Pludselig gled hans frakke til side, og gæsterne kunne se, at han bar en marinevægteruniform. Dette afstedkom en reaktion fra en af de andre gæster, der tog ham i kravetrøjen:

 Du er et stort svin, du har ikke noget at gøre ved dette bord, kom ud.

 

Du bliver skudt med din egen pistol

Men den nye gæst, som var vagtmand på Værløse Flyveplads, trak sin pistol og sigtede på pågældende. Dernæst gik han til telefonen, for at tilkalde assistance, men det lykkedes ikke. Flere personer fra caféen over ham derefter. Det viste sig at være lokale modstandsfolk. De tog hans pistol og slog ham i hovedet og råbte:

 Du bliver skudt med din egen pistol, dit svin

 

En såret person

Det lykkedes dog for vagtmanden at flygte. Og det skete mod Aldersrogade med modstandsfolkene i hælene. Der lød fem – seks skud.

Ifølge ejeren af Café Luna fandt man dagen efter en såret eller død mand iført marinevægteruniform i Teglværksgade lige i nærheden. I de daglige beretninger fra besættelsestiden blev der fundet en såret person.

 

En hævnaktion

Fra tysk side havde man ikke glemt aktionen. Den 9. februar samledes medlemmer af den berygtede terror – gruppe Schiøler – gruppen, for at planlægge en aktion mod Cafe Luna. De planlagde, at bryde ind i caféen samme nat, og anbringe en sprængladning, som skulle sprænge lørdag under musiktribunen, hvor der var flest gæster.

Ved 23 – tiden om fredagen mødtes man i en lejlighed i Elmegade, og gennemgik planen. Derefter kørte man ud i Fælledparken to eller tre hold. I forvejen havde man lokaliseret forholdene i Café Luna, så det var forholdsvis let at komme ind og få anbragt sprængstoffet.

 

Branden på Café Luna

Den oprindelige plan kunne have kostet masser af menneskeliv. Men disse blev i sidste øjeblik ændret. Den 10 februar kl. 19.30 lød et lille knald under musiktribunen. Flammerne slig pludselig op mellem gulvbrædderne i tribunen. Branden udviklede sig så voldsomt, at den ikke kunne slukkes, resulterede i massive ødelæggelser inde i cafeen. Men heldigvis ingen mennesker til skade.

 

Fire Hipo – mænd dræbt

Den 27, februar var nogle Hipo – folk kørt ud til i en lukket udrykningsvogn til en razzia i en kaffebar på Blågårds Plads.

En gruppe modstandsfolk fra modstandsorganisationen BOPA kom tilfældigvis forbi. De sprang ud, og åbnede ild mod Hipo – folkene.

En ambulance blev tilkaldt til hjørnet af Todesgade/Blågårds Plads. Her fandt man en gennemhullet udrykningsvogn og en dræbt Hipo – mand.

Det var tegn på, at en håndgranat var kastet ind i bilen. En del blev såret ved aktionen og fire Hipo – mænd blev enten dræbt på stedet eller døde senere.

 

Mordene skulle hævnes

Dette skulle hævnes fra tysk side. Så allerede samme aften omkring klokken 22 udgik der en befaling at mordene skulle hævnes.

Man havde medbragt en del håndgranater, der blev kastet mod Kaffebaren i nr. 14, Café Lynet og Café Sevilla. Igen var det Schøiler – gruppen, der stod for aktionen. Men der kom ikke nogen til skade i hævnaktionen. Men alligevel er dette ikke helt rigtig.

 

To mand skudt

For Schøiler – gruppen mente, at en kommunist skulle lade livet, som følge af aktionen. Og det gik ud over bogtrykker Evald Jensen, der blev brutalt myrdet. Og endnu en i Haveforeningen Lersøen, Ernst Christiansen blev myrdet som hævn.

 

Kilde: Se

  • Besættelsestidens Litteratur A – L
  • Besættelsestidens Litteratur M – Å

 

Hvis du vil vide mere:

Denne side indeholder over 118 artikler fra Besættelsestiden


Forrige artikel

Næste artikel

Aktuelle kategori

Nørrebro