Dengang

Forrige artikel

Næste artikel

Aktuelle kategori

Østerbro

Mordet i Vordingborggade (Øresundsgade) 1942

Juli 24, 2008

Egentlig var Christian Michael Rottbøll en helt. Men tyskerne ville have fat i ham. Og to danske kriminalbetjente fyldte ham med bly. De fulgte tyskernes ordre. Den 26. september 1942 genlød Vordingborggade (Øresundsgade) derfor af pistolskud. I nr. 19 på femte sal omkom en af de første, der organiserede en modstand mod tyskerne. Ved obduktionen blev der påvist 16 skudsår.

 

Den 26. september 1942 lød der en masse skud i Vordingborggade 19 på Østerbro. Dengang hed gaden, Øresundsgade. Christian Michael Rottbøll blev skudt ned af dansk politi.

 

Aldrig efterforsket

Drabet blev aldrig efterforsket. Og hvad der egentlig skete, var det ikke rigtig nogen, der kan forklare. Politiet forklarede, at det var Rottbøll, der skød først, mens andre mente, at det var dansk politi, der brutalt skød faldskærmschefen ned.

Ved obduktionen blev der påvist 16 skudsår, deraf den ene i højre tindings-region.

Da budskabet nåede til Rottbølls hjem på Børglund Kloster blev møllevingerne drejet i kors. Sådan står de stadig.

 

I allieret tjeneste

Rottbøll var chef for Special Forces operationer i Danmark, og egentlig var han i allieret tjeneste, da han blev skudt ned.

Han var elitegymnasiast, soldat i Livgarden, på dannelsesophold i udlandet og levede i perioder som kvægfarmer i Argentina. I efteråret meldte han sig frivillig til Den finske Vinterkrig. Efter den 9. april søgte han til England, for at melde sig på de allieredes side i kampen mod nazisterne.

I England gennemgik han en hemmelig militær skoling.

 

Dusør for nedskydningen

Både Land og Folk samt Frit Danmark mente, at Rottbøll blev myrdet af kriminalassistent Øst. Det var almindelig kendt, at der ikke ville blive skudt på faldskærmsfolk, hvis man stødte på dem. Alligevel tømte de danske betjente deres pistolmagasiner i kroppen på Rottbøll.

Ja politiet belønnede Øst for sin ”dåd” ved at udbetale en dusør på 300 kroner.

Politidirektør Stamm meddelte i en dagsbefaling til hele korpset:

  • For særlig udvist åndsnærværelse under eftersøgning af faldskærmsspringerne har jeg udbetalt kriminalassistent Øst 300 kr. i gratiale.

Rottbøll blev dræbt af dansk politi under udførsel af en mission. Han mødte også store vanskeligheder fra både det officielle og uofficielle Danmark.

En læge ved navn, Esther Ammundsen blev i Københavns Byret blev idømt 6 måneders fængsel, fordi hun havde hjulpet faldskærmssoldaterne.

 

Sovjet tøvede med at anerkende Danmark

Rottbøll blev på tysk krav begravet i stilhed den 4. oktober

Nedskydningen af faldskærmssoldaten var et vendepunkt. Pludselig kunne man ane en modstand mod besættelsesmagten. Var vi et tyskvenligt land? et neutralt besat land? Eller var vi faktisk i krig med Tyskland efter den 29. august 1943. Det var den dato, hvor regeringen gik af.

Især Sovjetunionen tøvede med at anerkende Danmark som allieret.

Frihedsbevægelsens første pionerer blev anset for landsskadelig.

 

Den første nedkastning var en fiasko

Den engelske organisation SOE var begyndt at nedkaste faldskærmsagenter over Danmark. Rottbøll kontaktede Dansk Samling om hjælp til at skaffe indlogering, sendesteder for radiotelegrafister, rationeringsmærker og legitimationskort.

Denne hjælp blev udvidet. Nu blev der også smidt containere ned med sabotageudstyr.

Inden Rottbøll ankom var to agenter blevet nedkastet i faldskærm.. For den første, Carl Johan Bruhn var det skæbnesvangert. Faldskærmen foldede sig ikke ud, og han blev dræbt på stedet. Den anden (Johannesen) havde svært ved at få de rette kontakter. Ved aktionen blev sendeudstyret ødelagt.

 

Militæret ville ikke medvirke

Rottbøll forsøgte gennem det danske militær at få organiseret en modstand mod tyskerne. Men de ville absolut ikke medvirke. De ville heller ikke levere sprængstof til sabotagehandlinger. Han fik mere held med ledende folk i Statsadvokaturen for Særlige Anliggender. En aftale med politiet om ikke at skyde
på hinanden blev det også til, men det hjalp ham ikke ret meget.

 

325 betjente var mobiliseret

Den livlige trafik på radioen bragte tyskerne på sporet af Johannesen og Rottbøll. Ikke mindre end 325 politifolk blev mobiliseret i jagten på ”spionerne”.

Den 5. september 1942 slog dansk politi og tyskerne til. Ikke mindre end 145 betjente omringede en boligblok i Valby. Da Johannesen åbnede blev han beskudt af overbetjent Østergaard Nielsen. Johannesen besvarede ilden og dræbte overbetjenten. Men han blev overmandet og bragt til Politigården. Inden nåede han
dog at sluge den cyankaliumpille, som faldskærmssoldaterne var forsynet med.

Johannesen var Rottbølls telegrafist, og var i gang med en sending, da politiet kom.

 

Første danske leder af SOE faldt

Den 25. september rykkede et talstærkt hold ud for at pågribe Rottbøll. Egentlig regnede de med at pågribe en anden på adressen Øresundsgade 19. Men det var Rottbøll, der åbnede døren på femte sal. Her havde han lejet et værelse.

Rottbøll ville ikke trykke på aftrækkeren. Han troede, at der var indgået en aftale med politiet, og så ikke nogen fare selv om han kiggede ind i mundingen på to pistoler.

Da politiet greb Rottbøll i den ene arm, blev der løsnet et skud, som ramte spændet på kriminalassistent Øst’ s livrem. Det fik så de to kriminalassistenter til at tømme deres pistoler. Man skulle mene, at der var tale om en ren nedslagtning.

Den første leder af SOE` s agenter var faldet for landsmænds kugler.

 

Statsministeren opfordrede til at angive stikkere

I efteråret 1942 appellerede Christmas Møller fra London på Churchills vegne til danskerne om at sætte Europa i brand. Og mon ikke det var derfor, at statsminister Buhl i september 1942 gik til mikrofonen og fordømte alle danske sabotører og deres gerninger. Han opfordrede den danske befolkning til at blive stikkere. Man skulle meddele politiet om, alt hvad man vidste om deres tilholdssteder og deres planer..

Dette blev sagt 8 måneder inden SOE fik fodfæste i Danmark og kastede masser af sprængstof ned til modstandsbevægelsen. På den anden side, da var modstandsbevægelsen allerede i gang.

 

Kilde:

  • Gert Jensen: Michael Rottbøll – manden bag myten (Forlaget Vestvendsyssel)
  • Birthe Lauritsen: Man skyder da helte
  • Klaus Skot – Hansen: Fra Børglum Kloster til Special Forces (1996)
  • www.dengang.dk – diverse artikler 

Hvis du vil vide mere: 

  • www.dengang.dkindeholder1.783artikler
  • Under Østerbro finder du 101 artikler 
  • Under Besættelsen (før/under/efter) finder du 362 artikler 
  • Drama i Vordingborggade
  • Skud i Vordingborggade 

Redigeret 26. – 01. 2022


Forrige artikel

Næste artikel

Aktuelle kategori

Østerbro