Dengang

Forrige artikel

Næste artikel

Aktuelle kategori

Nørrebro

Manden bag Buldog på Nørrebro

Marts 23, 2024

Manden bag Buldog på Nørrebro

Det var hedt på Nørrebro i juni 1944. Ikke alle forretningsfolk var nazister eller ”tyskervenlige”. Gadens parlament havde overtaget. På forsiden af New York Times. Ikke i Bovrup-Kartoteket, men han annoncerede i Fædrelandet. Tuberkulose som barn. Skulle have typograf. Uldvarer blev tilbudt i trillebøre. Han fik indrettet en moderne malke-stald. Tilskud til Grønlands-ekspedition. Adresse på fire steder på Nørrebrogade. Egne varemærker. Et nyt varehus skulle have været bygget. Frikendt for værnemageri. Bryllup i hemmelighed. En rigtig handelsmand – på godt og ondet. Chauffør, travheste og eget fly. Fru Olga Bryde Nielsens Fond. Den første hustru døde i barselsseng.

 

Det var hedt på Nørrebro

Det var meget hedt på Nørrebro, dengang i juni 1944 på Nørrebro. Det var hedt i dobbelt forstand. Vi har i en del artikler beskrevet forholdene. Se en artikeloversigt i forbindelse med denne artikel.

 

Ikke alle var nazister eller tyskervenlig

Varehuset Buldog skulle afbrændes, fordi indehaveren var nazist og tyskervenlig. Men inden kunne man da lige stjæle de ting, som man havde brug for. Samtidig blev en række andre butikker på Nørrebro nedbrændt, røvet og udsat for hærværk. Det kan godt være at tyske soldater handlede i disse butikker. Men langt fra alle butiksindehavere kunne betegnes som ”Tyskervenlig” eller nazister.

 

Gadens Parlament havde overtaget

En alvorlig situation opstod, da brandvæsnet blev nægtet adgang. Branden truede med at brede sig. Et stort bål opstod også på Nørrebrogade, hvor Buldogs varelager, blev smidt i. Tyske uniformer som forretningen også syede, blev kastet over bålet. Det var den 30. juni 1944 under Folkestrejken. Gadens Parlament havde fået overtaget

 

På forsiden af New York Times

Hele hjørneejendommen til Ravnsborggade på Nørrebrogade var nedbrændt. Det lykkedes for brandvæsnet at komme igennem. Derved undgik man at naboejendomme røg med. Ejendommen blev stærkt beskadiget og det i en grad, at den ikke blev genopbygget.

New York Times beskrev episoden både på forsiden og side 7. De viste billeder fra den markante begivenhed.

 

Ikke i Bovrup-kartoteket, men annoncerede i ”Fædrelandet”

Heller ikke Ejnar Bryde Nielsen er at finde i Bovrup-kartoteket og var antagelig ikke medlem af DNSAP. Men han sås ofte i selskab med ledende tyske officerer. Og så annoncerede han i DNSAP – bladet Fædrelandet. Men han sagde, at han var tvunget til dette, ellers fik han ikke de 400.000 kr. som tyskerne skyldte ham.

 

Tuberkulose som barn

Han blev lige som sin tvillingsøster, Ella og en lillebror, Christian født i landsbyen Munke Bjergby få kilometer nord for Sorø. Faderen var mejeribestyrer. Han blev betegnet som kærlig, føjelig og modig.

Som barn blev han syg af tuberkulose, der gjorde ham pukkelrygget. Åbenbart skulle han deraf have fået navnet ”Buldog”.

 

Skulle have været typograf

Som ung tog han til København og kom i lære som typograf. Men han kunne ikke tåle fagets blydampe.

 

Uldvare i trillebøre

Sammen med sin bror, Christian begyndte han derfor at bygge sit eget firma op. De solgte uldvarer, f.eks. Strømper i trillebøre i storbyens baggårde. De købte varerne hos uldkræmmere i det jyske. Snart kunne trillebøren erstattes med et lejemål i et lille kælderlokale i Baggesensgade. Kort efter flyttede de til Nørrebrogade 1.

Ifølge en omtale i den nazistiske avis Fædrelandet oplyste Bryde Nielsen, at navnet Buldog relaterer til en amerikansk strømpe, han importerede og solgte i stort antal. Varehuset Buldog blev etableret i 1922. Op til julen 1929 udsendtes deres første postordrekatalog.

 

Danmarks mest moderne malkestald

I 1932 købte Bryde Nielsen gården Sindsville ved Kvistgård syd for Helsingør. Gårdens længer brændte i 1936. Efterfølgende blev der her indrettet Danmarks mest moderne malkestald.

 

Tilskud til Grønlandsekspedition

Han købte også Gurreholm, som han kaldte for sit sommerhus. Bryde Nielsen interesserede sig for mange ting, bl.a. udforskningen af Grønland. De store Thule-ekspeditioner var sluttet i starten af 30’erne. Lauge Koch planlagde endnu en ekspedition til Østgrønland, men det var vanskeligt at få finansieret. Bryde Nielsen tilbød sig med omfattende støtte. Således bidrog han med 145.500 kr. til gennemførelse af mineralogiske undersøgelser. Sammen med et statsligt tilskud på 540.280 kr. kunne den såkaldte toårige ekspedition gennemføres.

I taknemlighed fik stationen navn efter Bryde Nielsens sommerhus Gurreholm. Og i nærheden fandtes også lokaliteter som Gurreholm Bjerge og Gurreholm Dal.

 

Adresse på 4 steder på Nørrebro

Forsendelsesforretningen blev en del af Buldogs succes. I den travle julemåned 1940 blev der dagligt sendt op mod 3.000 postpakker il kunder i det ganske land.

I 1936 angives firmaadressen til at være Nørrebrogade 9, 13, 16 og 18 samt en filial på Nordre Frihavnsgade 10. Og i dette år oprettede Zonen – Redningstjenesten landets første sø – redningstjeneste. Det var i København. Og redningsbåden blev skænket af vores hovedperson og båden fik hans navn.

 

Egne varemærker

Buldog fik fremstillet deres egne tændstikker i Tyskland med egn etiket ”Dukat”. Dette navn blev også brugt til en række andre produkter. Navnet ”Barberina” blev i 1927 registret for manufakturvarer. Parfumerivarer fik navnet Buldog.

 

Et nyt varehus skulle bygges

I 1940 købte Buldog en bygning på Nørrebrogade tæt ved Ravnsborggade med op til 100 lejemål. Formålet med købet var at betale lejerne for at flytte. Derefter ville han opføre et varehus på 8 etager.  Planerne blev dog aldrig til noget. Måske var det krigen, der var årsag til dette. Efterhånden havde broderen, Christian forladt virksomheden.

 

Frikendt for værnemageri

I 1946 Blev Ejnar Bryde Nielsen anmeldt af en borger for værnemageri. Buldog hyrede en advokat, der kunne besvare alle politiets spørgsmål. Buldog handlede med alle, bare der var penge i det.

Efter bombningen i sommeren 1944 begyndte man et brandudsalg. Postordre-forretningen fortsatte i nogle år. Et katalog, dateret vinteren 1952 – 53 var det sidste.

Ejnar Bryde Nielsen ejede møbel- og sengefabrikken Spiralen i Nykøbing Faster. Det blev i begyndelsen af februar 1952 efter hans død købt af en kreds af dens funktionærer.

 

Bryllup i hemmelighed

Olga Hansigne Marie Bryde Nielsen, der blev kaldt for Kylle, blev gift med vores hovedperson. Brylluppet skete i al hemmelighed. Familien blev orienteret pr. brev. Privat boede de på et tidspunkt på Nørrebrogade 26, anden sal.

Det er stor usikkerhed om Kylles herkomst. En af familiehistorierne går på, at

  • Buldog hev hende op fra rendestenen.

Selv fortalte hun, at hun var datter af rige, adelige spanske forældre. Og at hendes far var en højtstående militærmand i Spanien. Hun mente, at beviset kunne ses på et våbenskjold i klædestof. Familien sagde, at det var klippet ud af en sofapude.

Men denne Kylle havde nu en væsentlig del i Buldogs succes. Hun var startet som ekspeditrice i forretningen.

 

En rigtig handelsmand – på godt og skidt

Jo, Ejnar Bryde Nielsen var en rigtig handelsmand – på godt og ondt. Han købte meget billigt og solgte billigt. Noget nær alle varer købtes billigt i Tyskland, som var under genopbygning efter nederlaget under Første Verdenskrig. Noget nær – enhver pengepung kunne være med.

Billigt skidt ville mange både dengang og i dag sikkert kalde de varer, der blev forhandlet. Hans førstemand gennem flere år, hr. Sommer brød på et tidspunkt med Buldog. De blev aldeles uvenner. Hr. Sommer etablerede derefter Sommers Magasiner på Amaliegade 3. Dets første salgskatalog udkom derfra i marts 1953 med nogenlunde samme varesortiment som Buldog.

 

Chauffør, Travheste og eget fly

Ejnar Bryde Nielsen blev millionær på at drive varehuset Buldog. Han købte to større gårde i Kvistgård, travheste og en flyvemaskine. Han havde privatchauffør og amerikanerbiler.

Vores hovedperson døde allerede som 51-årige den 7. februar 1950. Han boede da på gården ”Sindshvile” ved Kvistgård. Han blev begravet fra Skt. Johannes Kirke.

 

Fru Olga Bryde Nielsens Fond

I midten af 1950erne solgte Buldogs enke hjørnegrunden til Irma-Olsen. I juli 1966 stiftede Kylle ”Fru Olga Bryde Nielsens Fond” som fik base på Hillerød Sygehus.

Kylle blev i mange år boende på Sindsville, derefter flyttede hun i lejlighed i Helsingør og endte hendes dage på Lions Plejehjem i Hillerød. Hun døde den 22. august 1992.

 

Den første hustru døde i barselsseng

Den første hustru hed også Olga. Hun var født i Tyskland og det var hende, der etablerede forbindelser til vareproducenterne i Tyskland. Hun døde i barselsseng efter at have født deres søn Christian, der døde på et plejehjem på Næstved-egnen.

 

Kilde:

 

Hvis du vil vide mere:

  • dengang.dk indeholder 2.125 artikler
  • Under Besættelsestiden (Før/Under/Efter) finder du 414 artikler
  • Under Nørrebro finder du 323 artikler

 

  • Buldog, Heegaard og et Lokomotiv
  • Da Buldog brændte (NørLiv 8)
  • Varehuset Buldog på Nørrebrogade
  • Sommeren 1944 på Nørrebro (A)
  • Nørrebro – 9 dage i sommeren 1944
  • Modstand og besættelse på Nørrebro
  • De fem barske år på Nørrebro (NørLiv 24)
  • Besættelse på Nørrebro 1-5
  • De Tyske Flygtninge på Nørrebro
  • Nørrebro 1945 – to episoder
  • Nørrebrogade 156
  • Nørrebro – flere sabotager
  • Sabotage på Nørrebro
  • Likvideret på Nørrebro
  • Rovmordet i Utterslev Mose

Forrige artikel

Næste artikel

Aktuelle kategori

Nørrebro