Dengang

Forrige artikel

Næste artikel

Aktuelle kategori

Tønder

Købmandsslægten Olufsen – endnu mere (2)

Oktober 11, 2024

Købmandsslægten Olufsen – endnu mere (2)

Det kan være svært at holde rede på Olufsen-slægten, når de hele tiden hed det samme. Mindst to gange har familien fået Ridderkorset. Og en af dem var med til at starte Bang og Olufsen. Borgmester Olufsen modtog Christian den Tiende efter 1920. Han modtog Ridderkorset. Men han blev vraget af sine egne, fordi han var for flink over for danskerne. Hans far var købmand Peter Olufsen. Han havde en stor forretning i Tønder. Han lånte penge til sin bror i Rejsby. Der var optøjer på Torvet i Tønder 1864. Peters kone skulle nedkomme, men det fik et tragisk forløb. Han købte en herregård til sin søn. Og købmand Olufsen giftede sig anden gang. Sønnerne Oluf og Lars klarede ikke latin-prøven. Lars og hans kone døde af tyfus. Manufakturhandlen, Storegade 12 kunne ikke gå. De største købmænd i byen var medlem af Bürgerverein. Ufornuftig investering. Ejendommen solgt til Sparekassen i 1935.

 

Han bød kongen velkommen

Den 12. juli 1920 var det borgmester Oluf P. Olufsen, der bød Christian den Tiende velkommen i Tønder. Det tyske flertal i byen havde højlydt protesteret mod grænsedragningen.

Olufsen var i 1920 af den tyske byrådsgruppe og uden protest fra dansk side udpeget til Tønders første borgmester efter indlemmelsen. Dengang var der 16 tyske og 3 danske medlemmer af byrådet.

 

Han modtog Ridderkorset

Ved det første egentlige kommunalvalg i 1922 opstillede han som nr. 1 på den tyske fællesliste. Han opnåede et stort personligt stemmetal.

I 1921 havde han af kongen modtaget Ridderkorset for sin indsats for administrationen af byens overgang til dansk styre.

Som det var skik og brug indsendte Olufsen en kort levnedsbefrielse til ordenskapitlet. En afskrift af denne befinder sig på lokalhistorisk Arkiv i Tønder.

 

Oluf blev vraget af sine egne

De danske myndigheder accepterede hans bestræbelser på at samarbejde med de dansksindede. Men dette vakte misbilligelse i byens førende kredse. Derfor opnåede han kun en 8. plads på den tyske liste til valget i 1925. Men med et personligt stort stemmetal blev han igen valgt ind i byrådet.

Men det tyske flertal i Tønder vraget ham både til borgmesterposten og til alle betydelige udvalgspladser. Fire måneder senere nedlagde han sit mandat i byrådet og trak sig helt af byens offentlige liv.

 

Købmand Olufsen

Faderen Peter Olufsen var født i Rejsby, mens moderen var præstedatter fra Nordby på Fanø. Oluf blev født i 1868. I første ægteskab var der tre børn – alle bosiddende i kongedømmet. I hjemmet blev der talt udelukkende dansk.

Der var endnu ikke nogen hjemlige banker i Tønder. Det var ikke ualmindeligt at velstående landmænd om efteråret bragte deres klingende mønt til købmændene Klüwer, Kraus og Olufsen og bad disse opbevare pengene, vinteren over i deres brandsikre skabe. Pengene kunne så hentes om foråret, når der skulle købes græs-stude.

 

En stor forretning i Tønder

Peter Olufsen havde bosat sig i Tønder i 1852. Han var født i 1823 som søn af kroejer og gårdejer Oluf Petersen i Rejsby. Han fik oparbejdet en altomfattende   forretning, der formåede at forsyne de mange kunder i by og land med de mange varer, der var brug for i hjemmene. Også isenkram, landbrugsartikler og meget andet kunne han tilbyde.

I byens avis annoncerede han på tysk og dansk med kakkelovne, komfurer og plovjern m.m. fra jernstøberiet Jensen & Petersen i Højer. Desuden drev han en stor engroshandel med bl.a. sukker og salt. Han tjente godt på den forretning.

”Olufsen å æ mærken” kaldte den store kundekreds ham, der jævnligt besøgte ham og ikke mindst på de store markedsdage, var der stort rykind i butikken.

 

Lånte penge til sin bror

Han var en driftig forretningsmand, der fik samlet sig en stor formue. Han kunne ikke alene sætte sine børn i gang men også kunne yde sin bror, der havde overtaget hjemmet i Rejsby, betydelige lån. Da landevejen Tønder – Ribe blev anlagt i 1861, ønskede hans bror at flytte virksomheden i nærheden af den ny vej. Han lånte betydelige beløb.

Peter Olufsen blev første gang gift med Ane Emilie Redlefsen fra Sødam i Møgeltønder Sogn. Fra Torvet på Tønder, hvor butikken lå kunne hun nu samtid følge med i, hvad der foregik.

 

Optøjer på Torvet

Dette var også tilfældet efter fastelavn 1864. Hertugen skulle proklameres og en masse folk var stimlet sammen. Den unge fru Olufsen sympatiserede ikke med de råbende mennesker.  Hun ventede sin nedkomst. Man forudså at det ville blive en vanskelig fødsel.

 

Et tragisk forløb

Fysikus Ulrik, der var en ven af huset havde søgt tilflugt hos pastor Sonne i Møgeltønder på grund af urolighederne. Herfra ville han tilse den unge fru Olufsen hver dag. Han blev afhentet i Olufsens vogn. Da han blev generet af en række urostiftere, foretrak han at gå efter køretøjet, der blev eskorteret af pålidelige mænd.

Det blev desværre et tragisk forløb. Pastor Holm anfører i sin tvungne afskedigelse i en beretning til ministeriet:

  • Det gudsbespottelige i hele den akt (proklamationen) gjorde et så stærkt indtryk på købmand Olufsens frugtsommelige kone, at hun faldt i en krampegråd, senere nedkom hun med et dødfødt pigebarn og døde nogen tid efter under svære lidelser.

 

Han købte en herregård til sønnen

Foruden manden efterlod hun to piger og sønnen Peter, til hvilken faderen i 1888 havde købt herregården Kvistrup ved Struer og afbyggergården Ørumgård. Han blev landbrugskandidat og beklædte gennem årene en mængde tillidshverv som bankdirektør, Landboforeningens formand, Præsident i det kgl. Landhusholdings-selskab m.m. Han blev ridder af Dannebrog og var fra 1910 landstingsmand og kaldte sig altid Olufsen-Kvistrup.

I 1925-27 tillod Olufsen, at sønnen Svends produktion af radioer (Bang & Olufsen) foregik på Kvistrup.

Peter Olufsen afgik ved døden i 1933.

 

Købmanden giftede sig anden gang

Hans far, købmand Olufsen giftede sig anden gang i 1867 som vi har hørt med Anne Sophie Nielsen, en datter af sognepræst Lars Nielsen i Nordby på Fanø. I dette ægteskab fødtes to tvillingebrødre Lars og Oluf. Og det var denne Oluf, der blev borgmester i Tønder.

Det var forældrenes hensigt at give dem en højere uddannelse. De blev derfor sendt til optagelsesprøve på Ribe Latinskole. Mens de ventede på udfaldet, tilbragte de tiden hos familien Gjessing, der netop var flyttet fra Tønder til Ribe.

 

De klarede ikke latin-prøven

De klarede ikke prøven. Oluf (købmanden) trøstede sig imidlertid med bemærkningen:

  • Det ka osse være det sam, for i Danmark fæe æ beamter minner i gehalt end i Tyskland.

Den danske uddannelse glippede for dem. Da de nu hver især blev gift med en pige fra et tysk hjem, sluttede de sig efterhånden til den tyske kreds. Lars blev gift med Sophie Martensen, der var datter af mellemskolelærer Johann Christian Martensen.

 

Sønnen Lars og hans kone døde af tyfus

Da hans far købmand Oluf Olufsen afgik ved døden 1903 overtog sønnen Lars forretningen. Samtidig blev han medlem af Sparekassens direktion, hvor faderen havde været siden 1882. Men efter kun ¼ års virke afgik han ved døden efter en tyfus-epidemi. Tre måneder efter døde også hans kone.

Deres treårige søn Peter fik ophold hos farbror Oluf.

 

Manufakturhandlen, Storegade 12 kunne ikke gå

Da Oluf som 7-årig kom i tysk mellemskole, kunne han ikke et ord dansk. Skoletiden fik han ingen dansk undervisning men gik dog til privatundervisning.

Efter konfirmationen i 1885 kom han i manufakturhandlerlære i Flensborg, Kiel, Segeberg, Lauenborg og Sønderborg. I 1892 åbnede han en manufakturhandel, som han drev ind til 1906.

Faderen havde ladet opføre en stor forretningsbygning i Storegade 12. Det var dog kun med støtte hjemmefra, han kunne holde den gående.

I 1897 havde han giftet sig med Anna Elisabeth Scherning, datter af købmand og sparekassebestyrer J. Scherning i Tønder.  Da svigerfar døde i 1906, overtog Olufsen formandskabet for Gamle Privat og Lånekasse. Har indtrådte også i kirkeforstanderskabet i 1910 og indtrådte i byrådet.

Trods det har var dansk opdraget tilsluttede han sig det tyske borgerskab og det tyske ”Nationalliberale parti”

 

De største købmænd medlem af Bürgerverein

I perioden 1906 – 12 var næsten alle byens største købmænd medlem af Bürgerverein uanset om de som Olufsen nærede frisindede sympatier eller de, som den ansete købmand S.C. Lorenzen viste åbenlys dansk indstilling.

 

Ufornuftig investering

Oluf Olufsens mor, præstedatteren fra Fanø døde i 1919. Hun efterlod sig både landerier og værdipapirer. Sønnen var så ufornuftig at omsætte arven i mark i forventning om, at kursen nok skulle stabilisere sig. Han måtte som så mange andre skuffelser se en opsparet formue blive reduceret til værdiløse papirlapper.

Som skrevet i begyndelsen blev han svigtet af sine egne. Det var nok hans indsats, som vi kan takke for at Tønder blev kloakeret.

 

Ejendommen solgt til Sparekassen 1935

Selve forretningen blev taget i forpagtning af brødrene Andreas og Niels Petersen. Den sidstnævnte drog til Højer efter to år. Andreas Petersen fortsatte butikshandlen, indtil han i 1912 købte ejendommen Storegade 20, hvor han indrettede en kolonialforretning. I 1929 blev han ansat som bogholder ved Sparekassen og i 1935 blev han administrerende direktør til han udtrådte 1. november 1949.

Den unge søn Peter Olufsen, der var blevet gift med Erna Beyer, datter af snedkermester Beyer Løgumkloster overtog den gamle forretning, indtil han i 1935 drog til København og overlod ejendommen til Sparekassen, som derved fik sin egen bygning. Købesummen blev 72.776 kr. Det var arkitekt Lassen, der fik overdraget ledelsen af ombygningen, således at der blev indgang til Sparekassen fra Storegade og en anden til købmandsforretningen fra Torvet. Ombygningen kostede 43.914 kr.

 

Oluf Olufsen (tidligere borgmester) døde i 1937, samme år som Tønder valgte sin første danske borgmester.

 

 

 

Kilde:

  • dengang.dk -diverse artikler
  • Sønderjysk Månedsskrift
  • Werner Christiansen: Tønder Huse – Tønder Slægter
  • dk

 

Hvis du vil vide mere:

  • dengang.dk indeholder 2.180 artikler
  • Under Tønder finder du 369 artikler

 

  • Købmandsslægten Olufsen fra Tønder
  • Minder fra Tønder 1864-1920
  • Tønder før – og efter Genforeningen
  • Ulrik – en fysikus fra Tønder 1-2
  • Hvorfor fik Tønder først en dansk borgmester i 1937
  • Da Tønder Handelsforening startede
  • Det dansk – tyske i Tønder 1920 – 33
  • Tønder 1932 – 33
  • Klosterbrødrene i Tønder
  • Humlekærren i Tønder
  • Værtinden på Humlekærren
  • Socialdemokrat i Tønder 1920 – 33
  • Dagligliv i Tønder 1910-1920
  • Det tørstige Tønder
  • Tønders mange værtshuse
  • Pastor Hjorths Oplevelser 1864
  • Storegade 14 -opkaldt efter en anden Drøhse
  • Håndværkere i Tønder – dengang
  • Skovrøy -en populær redaktør fra Tønder
  • Tønders Læse – og Ungdomsforening
  • Tønder i 1930’erne
  • Revolutionen i Tønder 1-2
  • Det dansk – tyske i Tønder 1920 – 33
  • Tønder 1864
  • Tønder i 1880
  • Turen går til Tønder 1862
  • Tønder omkring 1930
  • Tønders dansksindede og mange flere

Forrige artikel

Næste artikel

Aktuelle kategori

Tønder