Hvad der læses mest – december 2020
Nye artikler, Nye Podcast, Nyt om begivenheder i Padborg – området efter befrielsen. Næste offentlige foredrag. Dengang.dk og Facebook. Igen kritik af ”Den Gamle Redaktørs” historiesyn. Mange tekniske problemer. Årets Top-40. December-måneds Top-100. Vi ønsker alle et godt og Coronafrit Nytår.
NYE ARTIKLER
- Aabenraa i begyndelsen
- Hvad der videre skete i Aabenraa
- Arbejdernes første Grundlovsmøde
- Sådan boede arbejderne dengang
- En krigshelt med rødder til Aabenraa
Der er ikke blevet til så mange nye artikler i denne måned. I hvert fald ikke på denne platform. Men det er der så blevet på en af de andre platforme som ”Den Gamle Redaktør” også redigerer. Det er på www.norrebro.dk Her ligger over 3.000 artikler, som er mere politiske, dog ikke partipolitiske.
Det er artikler, som beskriver samfundet, detailhandel, politi, trafik, København m.m. Og i denne måned er det blevet til artikler om det er farligt at gå i butikker, overvågning, nye shoppevaner, erhvervsbarometeret, har København fået nok hjælp? Bypark ved Tivoli. Lynetteholmen, domstolene, den ny politireform og om vi nu får butiksdød og massefyring. Disse artikler lægges ind i løbet af den næste måned på Nørrebro Handelsforenings hjemmeside.
Ja så er vi administrator for Amager Erhvervsråds og Nørrebro Handelsforenings Facebook. Og her bliver der redigeret flere gange dagligt.
NYE PODCAST
KNR (Københavns Nærradio) har produceret nye podcast. Efterhånden er der blevet produceret 55 podcast med tekster fra www.dengang.dk
De sidste nye er:
- Østerbro Husholdningsforening
- Østerbro – dengang
- Østerbros Kirker
- Amagerbanens historie
- En Nørrebrodrengs historie
- Nørrebro i børnehøjde
- Sæbefabrikken Blaagaarden
- Carlstaden – en svensk by i Brønshøj
- Grevinden fra Bagsværd
- Philip Heymann
- Fabrikker på Nørrebro
- Thomasine Gyllenbourg
- Karen Magrethe Rahbeck
Du kan få hele listen her www.knr.dk/podcast feed/byen-rundt
På KNR’ s hjemmeside kan du også se, hvad du rent teknisk skal foretage dig.
Nyt om begivenhederne i Padborg-området efter Besættelsen
Vi har som det nok efterhånden er kendt beskæftiget os med et mord begået efter besættelsen i Padborg-området. Det var på Asmus Jensen. Da vi arbejdede med vores bog fandt vi også nogle andre mistænkelige dødsfald. Og nu har vi fået bekræftet yderligere et mord begået af lokale frihedskæmpere.
Måske skyldes den blandede modtagelse i lokalområdet, at kendte familier og myndigheder var indblandet. Det var måske et fjernt familiemedlem, en onkel eller andre, der var involveret. Man glemmer bare at for de familier, det gik ud over er det noget man aldrig glemmer.
Men inden vi bringer den grufulde artikel, skal vi have den myrdes families tilladelse til at bringe artiklen mod at anonymisere familiemedlemmerne.
Næste offentlige foredrag
Fredag den 29. januar 2021 kl. 9.30 i Karmel Vedbækgade – Fredagsrundstykker – Der er kaffe og rundstykker. Vi synger et par sange af Højskolesangbogen. Jeg fortæller et par timer om ”Børnearbejde, Tændstikfabrikker og andet Industri på Nørrebro. Og det hele er gratis.
Men det hele kan blive aflyst på grund af situationen, så hold lige øje med vores Facebook.
DENGANG.DK OG FACEBOOK
Nej det skal ikke handle om hvad man må skrive og hvad man ikke må skrive. Det skal handle om de erfaringer som vi har gjort med Facebook efter at vi er kommet tilbage.
- 52,78 pct. af vores læsere går fra Facebook ind på vores hjemmeside
- Vi har på en måned nået ud til 426 pct. flere personer
- Opslagsinteraktioner er forøget med 222 pct.
Jamen kan vi så ikke være tilfreds? Både ja og nej.
Hver dag lægger vi mellem 10 og 15 artikler ud i vores egen gruppe. Nogle af artiklerne lægger vi ud i specielle grupper.
Vores artikler om besættelsestiden lægges ikke så meget ud i andre grupper. Det har vi haft dårlige erfaringer med. Modsat så mange andre har vi lavet research og været i arkiver og måske kommet frem til en anden holdning som andre. Og dette er ikke så velset på Facebook.
Man lægger stor vægt på, at fotos har den rette opløsning på Facebook. Det er er måske let nok lige at finde et foto, der kan illustrere den artikel, som man har skrevet. Men så er spørgsmålet om den har den rette opløsning eller om du må bruge det foto. Mange bruger masser tid på at finde sådan et foto og spørger om lov, hvis man deler et foto. Og det må man respektere. Indrømmet, at det bruger vi ikke så meget tid på. Til gengæld bruger vi meget tid på selve artiklen.
Det er tydeligt, at mange vores artikler er for lange til Facebooks læsere. Så kunne man jo gøre disse Facebook – venlige ved at forkorte dem. Men her har vi så den holdning, at vi ikke går på kompromis med historien.
Mange af læserne stiller spørgsmål til artiklen, men ofte er det tydeligt, at de ikke har læst den. Og det er uhøfligt, når man overser et spørgsmål. Du skal helst svare på alle spørgsmål.
Men der også mange der læser artiklerne. Og der stilles mange gode spørgsmål. Der kommer mange henvisninger og forslag. Mange bliver overrasket over nogle af artiklerne. De mener så, at man skal gå videre med konklusionerne. Men det er nu ikke altid lige let. For når det drejer sig om historiefortolkning, så er standpunkterne ofte fastlåst og ikke til at rokke ved.
Vi skriver ikke for at provokere, men bliver ofte beskyldt for det. Vi er heller ikke konspiratorer eller ”Fætter Modsat”. Men vi kan godt lide at dykke ned i forskellige kilder. Og jo, vi er blevet bedre til at angive disse kilder. Det var vi bestemt ikke i begyndelsen.
Så er vi også kommet til skade at dele Fake news og ting som Facebook ikke kan lide. Men vi har en god vagthund, der alarmerer os med det samme.
Der er flere, der mener at vi skal dele vores artikler noget mere i andre Facebook – grupper. Det er letter sagt end gjort. Vi oplever ofte, at artiklerne bliver fjernet uden at vi får noget at vide. Det kan ske. At vi overtræder pågældende gruppers idegrundlag, etik og moral.
Jo der er bestemt meget at holde styr på – på Facebook. Det går sandelig fremad:
- Nåede personer: + 705 pct.
- Opslagsinteraktioner: + 272 pct.
- Synes om siden 3.152
- Følgere: 3.266
Igen kritik af ”Den gamle Redaktørs” Historiesyn
Især vores artikler om hvad der skete lig før og efter 1920 nede i Sønderjylland og for den sags skyld i København er det kritik af fra nogle.
Man mener, at jeg ikke sætter mig nok ind i situationen dengang. Jeg skal ikke se datiden med nutidens øjne. Det sidste er jeg helt enige i. Men nu er det jo ikke fri fantasi, som der formidles videre. Kritikerne bør lige kigge på, hvad der bruges som kilde. Og som vi har nævnt tidligere, så er vi blevet flittigere til at angive vores kilder.
Og her anvender vi førende sønderjyske historikere samt anvender nogle af de nye fremragende udgivelser der er kommet om ”Genforeningen”
Vi kan da godt se, at vi mange gange ikke er enige om det billede nogle giver af ”Genforeningen”. Men vi vil da godt her hævde at vores gengivelse er historisk korrekt. Og igen engang, så laver vi masser af research, inden vi skriver en artikel.
Måske ødelægger vi manges illusioner eller forestillinger, når vi skriver om den tid.
For mange tekniske problemer
Vi har stadig for mange tekniske problemer. I lang tid kan man køre uden problemer over hovedet. Men så dukker de op. Net-forbindelsen afbrydes gang på gang. Når så forbindelsen dukker op igen er den meget langsommelig. YouSee har ikke kunnet løse problemet. Talrige henvendelser har ikke resulteret i noget som helst.
Tidsforbruget bliver alt for meget. Hurra i dag virker det. Sluk for det hele i et halvt minut er løsningen ind til næste gang.
Årets TOP-40
- Legemsdele i Kastelgraven
- Sønderjysk Kaffebord – Opskrifter
- Henrettet i Aabenraa
- Mandelejren på Livø
- Forlystelser på Nørrebro – dengang
- Gestapo i Danmark
- Haderslev – under Første Verdenskrig
- Hafnia – branden
- Riffelsyndikatet på Østerbro
- Flere gamle værtshuse i København
- Barn under besættelsen
- Lygter og Lygtemænd i København
- Første Verdenskrig i Haderslev
- Gamle værtshuse i København
- Flere gader på Frederiksberg (K-Å)
- Tønder i 773 år
- Et hospital på Nørrebro
- Tysklandsarbejdere og dansk erhvervsliv
- Nyhavns historie
- Britiske bomber over Jylland
- De svenske forbindelser under Anden Verdenskrig
- Da man lavede biler på Nørrebro
- Mad fra Tønder – opskrifter
- Strøgets historie (1)
- Valby – dengang
- Sønderjyske drikkeopskrifter
- Politiet – under besættelsen
- Den Blå Sangbog i Sønderjylland
- Henrettet i Aabenraa (b)
- Aabenraas Historie
- Knivsbjerg – nord for Aabenraa
- Sønderjysk Kaffebord – fra Tønder
- Folkevognens historie
- Rovmordet i Utterslev Mose
- Henrik Kauffmann og Grønland
- Vognmænd og speditører i Padborg
- Ville russerne kun have Bornholm?
- Mad fra Tønder – opskrifter
- Det drikker vi i Sønderjylland
- Gamle butikker og erhverv i Aabenraa
DECEMBER – MÅNEDS TOP-100
- Sønderjysk Kaffebord – fra Tønder
- Turen går til Bylderup
- Mad fra Tønder – opskrifter
- Legemsdele i Kastelgraven
- Sønderjysk Kaffebord – opskrifter
- I Rinkenæs Sogn
- Folkevognens Historie
- Sønderjyske Drikkeopskrifter
- Forlystelser på Nørrebro – dengang
- Gader og veje på Frederiksberg (A-J)
- Lygter og Lygtemænd i København
- Tønder i 773 år
- Aabenraa – en by der hed Opnør
- Flere gamle værtshuse i Aabenraa
- Et Gymnasium på Nørrebro
- Danske våben til tyskerne
- Operation Catherine
- Sabotage i Aabenraa
- Det drikker vi i Sønderjylland
- Skovene omkring Aabenraa
- Friserne – syd for Tønder
- Et hospital på Nørrebro
- Dibbernhaus i Aabenraa
- Røde faner på Assistens Kirkegård
- Haderslev – under Første verdenskrig
- Brand i København
- Da man lavede biler på Nørrebro
- Blegdamme på Blegdamsvej
- Sandheden om Herman Bangs Tine
- Scandinavian Star
- Henrettelse i Undallslund
- Strøgets Historie (1)
- Gamle Værtshuse i København (1)
- Nyhavns Historie
- Riffelsyndikatet på Østerbro
- Var Konservativ Ungdom nazister?
- På jagt efter Mærsk – familien
- Hvad der videre skete i Aabenraa
- Hvorfor skulle Janne dø?
- Da Aabenraa fik danske gadenavne
- De svenske forbindelser under Anden Verdenskrig
- Mandelejren på Livø
- Gamle butikker og erhverv i Aabenraa
- Alarm i Sønderjylland den 8. april 1940
- På værtshus på Nørrebro
- Royale med brune ideer
- Æ Kleinbahn i Aabenraa Amt
- Rovmordet i Utterslev Mose
- Østerbro i gamle dage
- Sønderjysk Madkunst – nok engang
- Hafnia – branden
- Aabenraas poetiske Gågade
- Aabenraas fattige
- Flere gader på Frederiksberg (K – Å)
- Vognmænd og Speditører i Padborg
- Gestapo i Danmark
- Aabenraa – i begyndelsen
- Dagligliv i Aabenraa – dengang
- Sønderjysk Kaffebord – dets historie
- Det kulinariske Sønderjylland
- Valby – dengang
- Hvad skete der med Serridslev?
- Gamle detailhandels-forretninger på Nørrebro
- Steder på Nørrebro
- Tysklandsarbejdere og dansk erhvervsliv
- Utterslev Mose – dengang og nu
- Barnemorderen fra Jægersborggade – den tredje historie
- Kartoffeltyskerne
- Satans-kulten på Anholt
- Papir-, Senneps-, Tændstik-, og Motorfabrik
- Sygdom og andre lidelser i Tønder
- Bønder – syd for Aabenraa
- Bommerlunder Hærvejens snaps
- Henrettet i Aabenraa
- Hypnose-mordene – nok engang
- Drikkevand til København
- Da Janne døde i den store rockerkrig (NørLiv 27)
- Caspar von Saldern – hvem var han?
- Amager fra A til Å
- Gader og veje i Tønder
- Tønder – Marskens hovedstad
- Sven Hazel – genial eller fupmager
- De 113 skud på Nørrebro
- Henrik Kauffmann og Grønland
- Lov og ret i Aabenraa
- Christiansborgs brand 1884
- Varehuset Buldog på Nørrebrogade
- Et batteri på Østerbro
- Tilfældet – Aabenraa Motorfabrik
- Rungholt og madedrukning et og to
- Er Amagerbønderne slet ikke fra Holland?
- Vesterbro-omkring 1900
- Finsens Medicinske Lysinstitut på Østerbro
- Buchenwald – lægen Værnet stadig aktuel
- Baraklejren i Højer
- Min bager i Aabenraa
- Københavns Sporveje – dengang
- Barn under besættelsen
- Aabenraa – krogede gader og toppede brosten
- Originaler i Tønder
- ”Den gamle Redaktør” vil gerne ønske alle læsere et godt og Corona-frit Nytår. Forhåbentlig kan jeg atter komme ud og holde foredrag, og forhåbentlig kan vi snart lægge mundbindet.