Højer har fået en snublesten
Artikel fra Der Nordschleswiger, som vi fik lov til at oversætte. Boede til leje hos grandtanten. Ug far efterlod kone og barn. Hændelsen rystede naboerne. Et navn som ikke blev glemt. En skæbne, der berørte. Et spændende øjeblik. Det var ikke det første besøg i Herbergsgade. Vigtigt at huske de frygtelige konsekvenser. Håber på flere snublesten til Tønder Kommune.
Tak til Der Nordschleswiger
På grund af et privat initiativ befinder der sig nu foran Volker Heeschs hus den første snublesten i Sønderjylland. I højtideligheden ved nedlæggelsen deltog familiemedlemmer til grænsegendarm, der i 1945 døde i en koncentrationslejr i nærheden af Braunschweig.
Vi har af Der Nordschleswiger fået lov til at oversætte en artikel fra deres avis – Vi takker mange gange.
I København, Fredericia, Flensborg og andre byer findes de – snublestenene. Med disse sten bliver der tænkt på ofrene af Nationalsocialismen.
Snublestenen er en sten med en messingplade og den er lagt foran ofrets sidste bopæl.
Takket være et privat initiativ findes der nu også i Sønderjylland – i Højer – en sten med en messingplade foran den sidste bopæl for ofret.
Volker Heesch er pensioneret redaktør af Der Nordschleswiger har foran sit hus i Herbergsgade 9 anbragt en mindetavle. Den er til minde om gendarm Alois Hermann Peter Boye Spetzler Petersen.
Boede til leje ved Grandtanten
Han blev i 1939 ansat i grænsegendarmeriet i marskbyen Han boede til leje hos Heeschs grandtante Marie Matthiesen. Han tilhørte 291 af de 337 grænsegendarmer, der den 19. september 1944 blev anholdt af den tyske besættelsesmagt. Han blev derefter interneret i den kun få måneder gamle Frøslevlejr.
141 af dem blev deporteret til Neuengamme, selv om Danmark egentlig var blevet forsikret, at de kunne blive i Frøslevlejren, beretter Volker Heesch.
Ung far efterlod kone og barn
Alois Spetzler Petersen hørte til en de mænd, der i oktober 1944 kom i en udelejr. Han blev bragt til Schandelah ved Braunsschweig. Heesch fortæller, at 38 af de 141 gendarmer, der kom i en Kz-lejr, døde der. Spetzler Petersen døde af tvangsarbejde.
Manden, der stammede fra Herslev ved Fredericia, døde den 4. marts 1945 i en alder af 31 år. Han efterlod i Højer sin kone og sin toethalvt år gamle datter, Birthe.
Hændelsen rystede naboerne
- Min grandtante, som dengang boede i huset, har fortalt mig om den sørgelige skæbne. Han boede med sin kone og datter til leje i den lille bolig og havde fortalt, at han og familien gennem tyske indvandrere var katolik, fortæller Volker Heesch.
- Situationen i Danmark var tilspidset og modstanden var steget. Også i Højer var der spændinger. Alligevel var naboerne chokeret over hændelsen. Min tante var ikke hjemme den dag han blev hentet. Hun var dog meget chokeret. Hun har fortalt mig at det var venlige mennesker, der var lette at omgås.
Sådan beretter Volker Heesch.
En nabo fra den tid kan endnu huske den lille pige.
Et navn, som ikke blev glemt
Den historisk interesserede Heesch har kendt til den triste skæbne for Alois Spetzler gennem 50 år. Jeg har husket navnet, siger Volker Heesch.
Fra lille kom han i grandtantes hjem og han lyttede intens, når hun fortalte historier fra byen.
- Jeg har lært mange by – historier hos hende. I Højers nyere historie er grænsegendarmerne kun kort nævnt men ikke deres navne
Sådan fortæller den 68-årige.
En skæbne, der berørte
Da han for flere år siden besøgte Frøslevlejrens Museum, fandt han navnene på en mindetavle over grænsegendarmerne. Flere informationer over de frygtelige skæbner for gendarmerne fik Henrik Skov Kristensen, den tidligere leder af museet.
- Jeg har gennem flere år tænkt på skæbnen. Også når jeg i embedsmedhør har været i Frøslevlejren.
Sådan beretter den pensionerede redaktør.
Et spændende øjeblik
Da han henvendte sig til Lokalhistorisk Arkiv i Fredericia for at få flere informationer om grænsegendarmens levnedsløb. Han stammede fra området. En medarbejder gjorde opmærksom på Alois Spetzlers datter.
Volker Heesch var temmelig oprevet da han optog forbindelsen til Birthe Spetzler Simonsen, som var tre år gammel, da faderen blev deporteret.
- Jeg var glad for, at hun sagde god for initiativet og at hun var glad for det.
Til Volker Heesch glæde deltog den aktive dame fra Korsør i fredags ved afsløringen i Højer.
- Tusind tak, det er mig en stor glæde at være her og ære en, som jeg aldrig har kendt
Sagde den taknemlige og meget rørte Birthe Spetzler Simonsen efter at hun havde sat snublestenen foran hendes fars sidste bolig.
Det var ikke det første besøg i Herbergsgade
Birthe Spetzler Simonsen var med hendes dater Marlene Spetzler Larsen og hendes svigersøn Jens Larsen kommet til Højer.
Familien har familie i Sønderjylland og ofte har de taget en omvej over Højer og taget en tur forbi Herbergsgade, når de har besøgt familie i Tønder og Skærbæk eller når de besøgte Rømø.
Vigtigt at huske de frygtelige konsekvenser
Den nuværende borgmester, Jørgen Popp Petersen deltog i højtideligheden. Han nævnte, at en arbejdsgruppe i Tønder Kommune, hvor også Volker Heesch deltog havde beskæftiget sig med snublesten. Da arbejdet i øjeblikket var sat på pause, var han glad for, at Volker Heesch ikke havde opgivet, men i stedet var blevet aktiv.
- Jeg er stolt og glad, at vi nu mindes et offer for de skrækkelige historier fra Anden Verdenskrig. Det er vigtigt for eftertiden, at vi mindes de frygtelige konsekvenser fra krigen
Sådan sagde borgmesteren, der også rettede en stor tak til initiativtageren.
Håber på flere snublesten
Volker Heesch håber, at det lykkedes ham, at få flere snublesten til Tønder Kommune. Han havde givet opgaven til Gunter Demning i Köln. Han er initiativtageren til Snublestenene.
I mellem tiden findes der 100.000 snublesten i 21 lande.
- Mindeinitiativet med snublestenene er et internationalt kunstprojekt af den tyske kunstner Gunther Demning, som skal minde om ofrene for Nationalsocialismen. Det begyndte i året 1992
Kilde:
- Der Nordschleswiger
Hvis du vil vide mere: Om Grænsegendarmer
- dengang.dk indeholder 2.135 artikler
- Under Højer finder du 94 artikler
- Under Besættelsestiden (Før, Under, Efter) finder du 414 artikler
- Under Padborg, Kruså, Bov finder du 62 artikler
- Under Tønder finder du 359 artikler
- Pas på Grænsen 1-2
- Gendarmerne ved grænsen 9. april 1940
- Dramaet ved Viadukten 1-2
- Var Paludan – Møller en folkehelt?
- Obersten fra Tønder
- Dansk agent skyld i gendarmers død
- Grænsen og dens bevogtere