Dengang

Forrige artikel

Næste artikel

Aktuelle kategori

Andre Historier

Den sidste viking 1066

September 5, 2024

Den sidste Viking

Endnu en bog i den fremragende serie, der også giver den rette historiefremstilling. Sara Croix ved, hvad hun taler om. Vi får her en mere nuanceret fremstilling af Vikingetiden. Det handler om meget mere end togter. De var ikke kun erobrere og sørøvere. Museer har nok selv været med til at forvanske billedet. Efter 1066, da den norske konge fik en pil gennem halsen, ja så vandt ingen skandinaviske hære et slag i England. Imperiet var blevet splittet op forinden. En konflikt om arveretten var opstået i England. Vilhelm Erobreren overtager. Svend Estridsen forsøger men ender med at blive myrdet. Jo de startede allerede i 700-tallet. Også denne bog kan varmt anbefales.

 

Endnu en bog i serien

Så er der atter kommet en af de fremragende bøger fra Danmarkshistorien, der kort og godt tager et emne op og kort og godt forklarer dette emne. Vi har vel efterhånden anmeldt en snes af disse bøger i denne serie. Det der så er sket i mellemtiden, er at bøgerne er steget fra 99,95 til 129,95. Og vi skal op i 100 forskellige. Vi er nået til nogle og firs stykker.

Hver måned i otte år skal der komme en ny bog i serien.

Denne gang har vi læst Sara Croix: Den sidste viking 1066.

 

Begrebet ”Vikingetiden” bliver nuanceret

De forskellige tidsangivelser virker lidt forsimplede De skal hver især forklare en udvikling – en forandring. Men ofte savner man en nuancering, når f.eks. vikingetiden skal beskrives. Uheldigvis får man et forkert indtryk af historien. I denne bog forsøger forfatteren netop at nuancere begrebet vikingetiden. Og dette begreb fremkom først i midten af 1800-tallet. Vi er i den grad fascineret af Vikingetiden.

 

Det handler meget mere end om togter

Ordet betyder en form for sørøver. Men nogle af vikingerne ville sikkert have blevet fornærmet, hvis man kaldte dem vikinger. Det handlede nu engang om meget mere end de mange togter til England.

 

Ikke kun erobrere og sørøvere

De bliver opfattet som erobrere og sørøvere men de var lige så meget handelsmænd og opdagelsesrejsende.  Mytedannelserne om disse vikinger varer ved. Man har indtryk af at mange digter videre på mytedannelserne. Her i bogen forsøger forfatteren at give os en mere sandfærdig opfattelse.

 

Museer har selv været med til at give et forkert billede

Måske har museer været med til at give et unuanceret billede af vikingetiden for at trække besøgende til. Stadig er der folk, der mener, at den tid udelukkende var en tid med udelukkende erobringstogter, voldtægt, plyndringer og nedbrændinger. I populærkulturen optræder vores forfædre ret så barsk.

 

Meget mere hørte med til vikingetiden

De maritime togter dengang var rettet til forskellige mål og havde forskellige formål. Foruden plyndringer var der også tale om handel. Skriftkultur opstod, lovgivning, møntkultur og bydannelser hørte med til vikingetiden.

 

Efter 1066 vandt skandinaverne ikke mere et slag

1066 var det år, hvor Harald Hårderåd ifølge myterne fik en pil gennem halsen. Der blev sat en stopper for hans erobringsforsøg. Stamford Bridge og Hastings er også en slags symbol på vikingetidens ophør.

Dette slag markerede afslutningen på 300 år, hvor søfarer af hovedsagelig skandinavisk herkomst tog på togter til klostre og byer i Vesteuropa. De plyndrede og opkrævede skatter.

 

Harald Hårderåd – ikke helt den sidste viking

Egentlig er der masser af kilder til disse historier. De norske kongesager blev skrevet i Island i 1220erne. Og så var det de såkaldte Skjaldedigte, der nok er lidt mere fantasifulde

I bogen følger vi Haralds livsforløb. Olav var blevet konge omkring Haralds fødsel. Men i 1028 mister han sin kongetitel til den danske Knud den Store. I 1034 rejser Harald til Konstantinopel. Han gifter sig med en datter til en storfyrste, som han har tjent.

Han begiver sig hjem til sit fødeland med et godt ry og en stor formue. I 1046 bliver han anerkendt som med-regent sammen med sin nevø og daværende konge over Norge og Danmark, Magnus den Gode.  Da Magnus dør bliver han eneregent over Norge. Han havde nogle politiske visioner og byggede kirker i nogle handelsbyer.

Han førte en evig kamp mod Knud den Stores nevø, Svend Estridsen om herredømmet over Danmark. Efter endnu et slag i 1062 opgav Harald ambitionen om danske herredømme.

 

Imperiet blev splittet op

I Haralds ungdom herskede Knud den Stores ”imperium” over både Danmark, Norge og England. Efter Knud den Stores død i 1035 blev imperiet splittet op. England gik til Hardeknud.

Som søn af Knud den Stores søster havde Svend Estridsen også lige så legitimt krav på den engelske trone som Edvard Bekenderen i 1042, men han fik ikke rigtig fulgt op på det. England nød fred i over 20 år. Edvard fik også sikret sine efterfølgere.

 

Konflikt om arveretten i England

Der opstod en konflikt i England om arveretten. Og Harald Hårderud blev bedt om hjælp. Myterne sig, at han fik bemandet hele 300 skibe. Han startede da også med et brag Og det var så sidste gang at en skandinavisk hær sejrede i England.

 

Vilhelm Erobreren overtager

Harald Godvinson blev udpeget som sejrherre. En ny sejrherre var på vej, kaldet Vilhelm Bastarden født i byen Falaise, søn af hertugen af Normandiet. Ja senere blev han kendt som Vilhelm Erobreren.

Det lykkedes ikke i første omgang. Men Harald Godvinson og Vilhelms hære stødte sammen ved Hastings den 14. oktober 1066. Harald faldt og nu havde Vilhelm fri bane.

I Skandinavien overtog Olav Kyrre kongemagten over Norge. Han opgav erobring af England.

 

Svend Estridsen fortsatte – dog forgæves

Men det gjorde Svend Estridsen ikke. Både i 1059 og 1075 sendte han en flåde til Humberfloden. Men dette var uden nogen som helst effekt. Efterfølgende initiativer strandede eller var uden virkning

 

Vikingerne rørte på sig allerede i 700-tallet

Allerede i midten af 700-tallet rører vikingerne på sig. I 800 -tallet fører togterne til deciderede bosættelser. I slutningen af 900-tallet begynder togterne igen. De nye flåder var markant større, og nu er det tale om elitesønner.

 

Den rigtige historie

En hurtig læst bog af en forsker, der ved, hvad hun taler om. Dette er igen et forsøg på at give os den rigtige historie, som denne series bøger så fremragende gør det

Sarah Croix:

  • Den sidste viking

 

Hvis du vil vide mere:

  • dengang.dk indeholder 2.172 artikler
  • Under Andre Historier finder du 105 artikler
  • Under Sønderjylland finder du 269 artikler
  • Vikinger i Vadehavet
  • Ringborge i Vadehavet
  • Endnu en vikingeby – Shiastrup
  • Hedeby
  • Nyt Danefæ ved Emmerlev
  • Ribe i begyndelsen (1)
  • Dankirke – syd for Ribe

 

 

 

 


Forrige artikel

Næste artikel

Aktuelle kategori

Andre Historier