Dengang

Forrige artikel

Næste artikel

Aktuelle kategori

Fra Urtekræmmer til Shawarmabar

De mange handelsforeninger på Nørrebro

November 14, 2007

Allerede i 1979 startede foreningen Nørrebro City. Formålet med denne forening var at skabe liv i gaden. En række forretningsdrivende mellem Runddelen og Søerne mente at Nørrebro Handelsforening var for stor til at koordinere et større salg – og kundetilgang.

Nørrebros Hjerte eksisterede allerede. Deres virkeområde var fra Runddelen til Højbanen.

I 1984 gik Kontrapunktet i luften. De opererede fra Højbanen, hovedsagelig på Frederikssundsvej  hen til Frederiksborgvej. Inden de gik i luften søgte de inspiration hos en udbrydergruppe fra Østerbro Handelsforening – nemlig Østerbros hjerte, der havde sit ståsted i Nordre Frihavnsgade.

 

Nørrebro City – den mest aktive

Den første formand i Nørrebro City var buntmager Preben Askbo. Senere fulgte Lilly Ellersø og Johnny Tikotzki. Kreativiteten blandt butikkerne i denne forening var usædvanlig høj.  Nørre – grønne – bro – gade hed en af aktiviteterne, hvor der en måneds tid stod træer fra Elmegade til Frederik den Syvendes gade. Det var der nu ikke alle der var lige tilfredse med. I Bydelens talerstol kunne man den 30. juli 1985 læse følgende:

  • Denne grønne brogades 17 forkølede træer drukner i larm og skidt fra de biler, foreningen holder så meget af.  De små forretningers kundeunderlag fjernes med årtiers håbløse saneringspolitik, og et nybyggeri, der er skabt til Supermarkeder, uden at Handelsforeningen finder grund til at beklage sig om det.

 Det sidste kan man ikke give kritikkerne ret i. De har brokket sig højlydt.

 

En Nærpolitistation blev fremskaffet

En nærpolitistation ønskede man. Der blev fundet nogle lokaler, og minsandten om ikke nogle betjente rykkede ind. En latinamerikansk uge sluttede med grillet okse i regnvejr. En køb dansk uge med Danmarks længste kaffebord, fodbold-konkurrence, og slå katten af tønden var blot nogle af de arrangementer, der blev sat i gang.

Jytte Andersen og Pia Kjærsgaard dannede en eller anden form for samarbejdspolitik, da de kårede Miss Genbrug. En kano – og kajak-konkurrence med Mogens Lykketoft, Jytte Andersen, Pelle Jarmer, Gunna Stark og Knud Schou vakte jubel.

 

Danmarks længste
loppemarked

På den 333 meter lange strækning fra Kapelvej til Nørrebros Runddel startede. Danmarks længste loppemarked startede i silende regn, men alle stadepladser var optaget. Loppemarkedet eksisterer den dag i dag, hver lørdag fra maj til oktober. Også dengang var det Inga og Gunnar Berling, der stod for det praktiske.

Der kom mange udenlandske turister til loppemarkedet. Udenrigsministeriet har flere gange sendt en busfuld damer, hvis mænd skulle til konference. Loppemarkedet er en blandet
landhandel, og forretningsformen foregår på ægte kræmmervis.

Det koster leje for kræmmerne, som de betaler til Handelsforeningen. De betaler så forsikring, afgifter og depositum til kommunen. Arrangementet trækker nye kunder til Nørrebro. Overskuddet fra loppemarkedet har blandt anset betydet, at foreningen har kunnet skyde penge i restaurering af kapellet på Assistens Kirkegården.

 

Må leve med kritik

Kritik har det altid været i forbindelse med Nørrebro Handelsforening. Et tidligere bestyrelsesmedlem og modtager af midler fra Understøttelsesfonden, sluttede et indlæg i Nørrebro
Avis med følgende salve:

  • Er det på grund af den gamle forenings 93 – årige moderforenings hensynkende og dårlige ledelse, at Nørrebro City er startet?

I forbindelse med Køb Dansk Kampagnen udtalte den samme person:

  • Det ligner et ”Persisk Gedemarked” med store ord og ingen handling. For tiden konkurrerer man hinanden sønder og sammen.

 

Masser af aktiviteter

Nørrebro City fortsatte uanfægtet med Danmarks længste borgmesterstang, Happenings med bryllup og udnævnelse af en borgmester på Indre Nørrebro. En Ren by aktion blev afholdt. Egon Weidekamp skulle samle en hunds” hømhøm” op. Men det var bare snyd. Den var lavet af plastik.

En æresport blev rejst over Dronning Louises Bro i anledning af dennes 100 år. Det var seks dags konkurrence, veteranbus og find en snebold. Danmarks venligste indkøbsgade var kommet i fokus.

Kilde: 

  • Uwe Brodersen: Nørrebro Handelsforening gennem 110 år
  • www.norrebro.dk
  • www.dengang.dk
  • Protokoller og dokumenter fra Nørrebro Handelsforening

Hvis du vil vide mere: 

  • www.dengang.dkindeholder1.783 artikler, heraf: 
  • Under Nørrebro finder du 304 artikler
  • Under “Fra Urtekræmmer til Shawarmabar” (Nørrebro Handelsforenings historie) 29 artikler
  • Under Industri fra Nørrebro/Nordvest 37 artikler

 

 

 


Forrige artikel

Næste artikel

Aktuelle kategori

Fra Urtekræmmer til Shawarmabar