Dengang

Forrige artikel

Næste artikel

Aktuelle kategori

Sønderjylland

Danskeren, der ville dræbe Hitler

November 18, 2012

Anmeldelse af bogen, Søren Flott: Danskeren, der ville dræbe Hitler, Gyldendal. Egentlig findes der masser af stof om Jens Peter Jessen – syd på. I Danmark havde man næsten glemt ham. Det var ham, der stod bag Operation Valkyrien. Og så er han født øst for Tinglev. Han startede som overbevist nazist. Og nazister kan ikke være helte. Derfor har danskerne glemt ham. Men der er en mindesten for ham på kirkegården i Tinglev, på Altes Gymnasium i Flensborg og Plötzensee, hvor han blev henrettet. Der Nordschleswiger og Berliner Zeitung har skrevet om ham.

 

Han var tysk statsborger

Titlen på bogen, skal nok få mange til købe bogen. For egentlig skulle den hedde Den dansk fødte, der ville dræbe Hitler. For Jens Peter Jessen var tysk statsborger, da han planlagde attentatet mod Hitler.

 

Sønderjyden, der ville dræbe Hitler

Det havde været rigtig, at kalde bogen, Sønderjyden, der ville dræbe Hitler, eller Nordslesvigeren, der ville dræbe Hitler. Man skal se på den historiske udvikling fra 1864 – 1920, men den kender forfatteren måske ikke?

 

Kendt i Sønderjylland

Og det er også rigtig, at ikke mange kender til Jens Peter Jessens eksistens. Men forfatteren vil sikkert gøre ham mere ukendt, end han egentlig er.

Den 27. oktober 1979 og den 21. august 1982 havde Det Tyske Mindretals avis Der Nordschleswiger et par artikler med ham. Og Jens Peter Jessen´ s søn har været i Sønderjylland og holde foredrag om sin far.

 

Omtalt syd på

Og det er da også muligt, at der kun er skrevet en bog om vores hovedperson. Men han er omtalt i en hel del bøger hos vores sydlige naboer. Og et utal af tyske hjemmesider omtaler hans bedrift, men også hans videnskabelige arbejde. Ja og selv Grænseforeningen har på deres hjemmeside en biografi over ham.

 

Man kan ikke koble en nazist til en helt

Grunden til, at den danske offentlighed ikke rigtig har interesseret sig for ham, er sikkert at han var nazist. Og det er ikke særlig populært at koble en nazist til en heltegerning.

 

En antihelt

Det kommer mig til at tænke på en anden nazist – Frits Clausen. Ja, man kan ikke kalde ham helt, snarere tvært imod. Men at betragte ham som nærmest krigsforbryder er jo også en af paradokserne fra retsopgøret. Og så er det ikke populært at sætte spørgsmålstegn omkring omstændighederne ved Frits Clausens død.

 

En bog kan skabe en heltestatus

Og når nu bogen dukker op, som i indhold faktisk er ret så spændende, så må håbet være at man gør op med fordomme. Jessen startede med at være nazist.
Han kunne godt lide ideologien bag ved. Men hurtig så han, at måden man forvaltede det på, var under al kritik.

 

En helt fra Stoltenlund

Men hvem skulle tro, at der i den lille by Stoltenlund øst for Tinglev voksede en knægt op, der var idemanden bag attentatet mod Hitler den 20. juli 1944. Han var sammen med kendte navne som Eduard Wagner, Ludwig Beck, Fritz Lindemann og Claus Schenk Graf von Staufenberg. Ja det er de navne vi kender fra filmen Valkyrie med Tom Cruise i hovedrollen. Egentlig burde optagelserne til filmen være startet i Stoltenlund.

Og vores hovedperson gik under navnet professoren eller under dæknavnet Nordmann.

 

Familien Jessen

Det var et gammelt adelsgods, der blev udstykket. I 1752 kom familien Jessen hertil. Jens Peters far og mor hed Maria og Jes Ratenburg Jessen. De ejede en stor slægtsgård, som havde været i familiens eje i generationer.

Forældrene var tysksindede, men Jens Peter kom til at gå i almindelig folkeskole i Bajstrup. Trods en børneflok på 10 var der råd til at give børnene en ordentlig uddannelse. Således kom Jens Peter til at gå på Altes Gymnasium i Flensborg.

 

Ved fronten under Første Verdenskrig

Under Første Verdenskrig kom Jens Peter allerede til vestfronten i 1914, hvor han tidlig blev såret. I 1916 var han tilbage i skyttegravene i Nordfrankrig. Senere blev han sendt til østfronten. Et halvt år inden krigshandlingerne ophørte blev han sendt hjem som krigsinvalid med en rang som løjtnant af reserven. Unge Jessen begyndte at læse økonomi og jura på universitet i Kiel. Senere fulgte han den udvikling på nært hold, der førte til, at Tyskland sank ned i kaos.

 

Vi er herrerne i Verden

Da han var i Kiel meldte han sig ind i Deutschvölkischer Schutz und Trutzbund. Organisationens motto var Wir sind die Herren der Welt. Organisationen fastslog, at det var jødernes skyld, at tyskerne tabte Første verdenskrig.

Det var på det tidspunkt, at der fandtes et hav af højreorienterede småpartier i Tyskland. Paramilitære grupper kæmpede i gaderne mod kommunisterne.

 

Nazisterne kom på det rette tidspunkt

Mange ønskede sig tilbage til Tyskland, som tidligere tiders storhed. Derfor kom nazismen på det helt rigtige tidspunkt, med Hitler som frelseren. Det var også
her, at Jessen fandt sit ståsted.

 

Et liberalt verdenssyn

På  universitetet i Kiel grundlagde Jessen, Institut für Weltwirtschaft. Han var en stor tilhænger af frihandel mellem nationerne. Han havde et liberalt verdenssyn, som senere skulle bringe ham på kant med nazismen.

 

Nært venskab

Jessen kom meget nær på en af sine lærer, Bernhard Harms, som han blev gode venner med. Og det samme skete med diplomaten Ulrich von Hassel og general Ludwig Beck.

 

Fire børn

Jessen blev gift med Käte Scheffer og de fik fire børn sammen. På et tidspunkt arbejdede han i en afdeling af Deutsche Bank i København. Men i 1927 vendte han tilbage til Tyskland. Han blev tilknyttet universitetet i Göttingen.

 

Egen fanskare

I 1930 begyndte Jessen en række forelæsninger om udenrigshandel, penge – og bankvæsen og finanspolitik efter at have taget en doktorgrad. Han oplevede en hel fanskare af studerende.

 

Deutsche Arbeiterpatei

Han blev tilknyttet Deutsche Arbeiterpatei. Hitlers økonomiske rådgiver, Otto Wagener havde lagt mærke til Jessen:

  • Såvel professor Jessens videnskabelige opfattelser, som hans grundlæggende verdensanskuelser stemmer fuldkommen overens med nationalsocialismens grundsætninger.

Ved nazisternes magtovertagelse i 1933 fik Jessen stor indflydelse på partiets politik.

 

Lærdom, viden og kultur brændt

Den 10. maj 1933 trængte en gruppe kampklædte tropper fra SA – Sturm – Abteillung ind i et privat bibliotek i Göttingen og plyndrede hylderne for bøger. Talrige bøger fra hele Tyskland blev brændt i store bål. Jessen kunne se, at lærdom, viden og kultur blev brændt. Det var ikke lige det, som han kunne sympatisere med.

 

Kollisionskurs

Nazisterne fik mere og mere magt. En aktiv opbakning af hagekorset og dens motiver var gavnlig for karrieren. Men allerede kort efter magtovertagelsen kom Jessen på kollisionskurs med partiet. Flere af hans gode kollegaer måtte trække sig, fordi de var jøder. Det ramte Jessen hårdt.

Disse forhold var medvirkende til, at han søgte tilbage til universitetet i Kiel. Jessen var en meget principfast person især over for sine egne principper. Dette gav ham også en del problemer.

 

De lange knives nat

I mellemtiden ryddede Hitler op i De lange knives nat. Ledende folk i SA blev ryddet af vejen. Ja de blev simpelthen likvideret.

 

Rapport førte til politiundersøgelse

Jessen havde sendt en rapport til Indenrigsministeriet. Han var utilfreds med forholdene på universiteterne. Johannes Haupt, der tilhørte eliten inden
for nazist – partiet var utilfreds med det, han læste. Sagen førte til en politiundersøgelse. Om Jessen bare havde skrevet under på denne rapport eller selv skrevet den, vides ikke. Men faktum var, at både hans hjem og kontor blev ransaget. Og ikke nok med det. Jessen blev sendt på en tvungen ferie. Han fik desuden at vide, at han aldrig skulle vise sig i Kiel igen.

Jessen protesterede over de overgreb, han havde været udsat for. Han blev derefter tvangsforflyttet til universitetet i Magdeburg.

 

Økonomi er af sekundær betydning

I 1934 blev halvdelen af de penge den tyske stat brugte på varer og tjenesteydelser brugt til militæret. Man brugte mere eller mindre lyssky metoder til at få vendt den dårlige tyske økonomi. Jessen var stærk utilfreds med den måde, den tyske stat greb det an på. Men føreren havde en anden filosofi:

  • Økonomi er af sekundær betydning

90 pct. bakkede op om Der Führer

Heller ikke lederen af Abwehr – den tyske efterretningstjeneste, Hans Oster, var begejstret for Hitler og nazisterne. Han sendte flere meldinger til briterne og amerikanerne med forslag til kupplaner. Men det var ikke let. 90 pct. af den tyske befolkning bakkede op om Hitler, så kupplanerne måtte opgives.

 

Jøderne sat ud på sidesporet

Jøderne blev efterhånden sat helt ud på et sidespor. Nürnberg – lovene fastslog helt klart, hvornår man var jøde. Efterhånden blev alle jøderne frataget alle deres rettigheder. Og oprustningen fortsatte for fuld kraft.

 

De skal bare adlyde

Det var ikke alle officerer i den tyske Wermacht, der kunne forstå Hitlers planer. Mange mente, at bægeret efterhånden var flydt over. Hitler var godt klar over det, men som han sagde:

  • Jeg forlanger ikke, at mine generaler forstår mine planer, kun at de adlyder dem.

Ved det såkaldte “Mittwochgesselschaft” i Berlin mødte Jessen en række kendte personer, som var utilfredse med Hitler. Selskabet havde 16 medlemmer.

 

Dårlig anmeldelse

I mellemtiden havde Jessens indflydelsesrige venner skaffet ham et job på Handelshøjskolen i Berlin. I 1935 udgav Jessen bogen Volk und Wirtschaft. I NSDAP’ s Völklischen Beobachter svinede anmelderen, Jessen til.

Forlaget fik kolde fødder og trak bogen tilbage. Den blev dog senere udgivet med en masse rettelser, så det passede ind i regimets filosofi.

Flere af Jessens kollegaer vendte ham nu ryggen. Han blev igen sendt på tvungen ferie. Der opstod en del uro omkring hans person. Det lykkedes dog for Jessen at besvare sin stilling, selv om mange nu betvivlede hans rette sindelag.

 

En studiereform

Jessen fik dog opgaven til at lave en studiereform. Og det han fandt frem til, kunne ikke have vakt begejstring. Han ville have fjernet alle ideologiske fag. Han mente også, at fysisk træning ikke skulle foregå på studiestedet.

 

Krystalnatten

Den 9. november 1938 gik Sa’ er og Gestapo rundt omkring i byerne med økser og mukkerter og ødelagde jødisk ejendom. Jødiske medborgere blev slået ned. Det var den såkaldte Krystalnat.

 

Attentat nr. 2 gik galt

En bombe blev anbragt i et fly, hvor Hitler var med. Men den sprang ikke. For anden gang undslap han et attentat.

 

250.000 handicappede ryddet af vejen

Snart begyndte Jessen og hans sammensvorne at rejse rundt i Europa for at finde medsammensvorne. Et attentat var planlagt af en gruppe omkring Abwehr.

I mellemtiden var nazisterne i gang med Aktion T4. Det gik slet og ret ud på, at myrde mennesker, der blev anset for at være for uværdige til at leve. Og det var de handicappede det gik ud over. 250.000 fysisk og psykisk handicappede blev ofre for udryddelserne.

 

Modstanden var samlet i ”spindelvæv”

Jessen vidste også godt, at der ved østfronten foregik en omfattende massakre. Dette blev diskuteret, når von Hassel, Beck og Popitz mødtes. Han var blevet tilbudt en fin forskerstilling i Bonn, men han afslog. Han ville hellere blive i Berlin og koncentrere sig om modstanden mod det nazistiske styre.

Modstanden mod Hitler var ikke organiseret i en stor gruppe. Det var alt for farligt. Snarere var det forskellige spindelvæv, der indbyrdes var forbundet gennem personlige venskaber, kontakter, møder og diskussioner.

 

Attentat nr. 3 mislykkedes også

Von Gersdorff var parat til at tage forbryderen med i døden. Han ville antænde en bombe han havde på sig lige i nærheden af Hitler. Men sikkerheden omkring Der Führer var efterhånden så stor, at det ikke lykkedes at komme tæt på ham. For tredje gang mislykkedes et attentat.

 

Depressiv Jessen

En måneds tid efter dette forsøg var Ulrich von Hassel på besøg hos Jessen. Men professoren var meget nedtrykt, nærmest depressiv. Familien havde mistet en søn ved østfronten. Desuden havde Jessen efterhånden opgivet håbet at komme af med Hitler.

 

Jessen var ophavsmanden

Men det er Jessen, der får ideen til det mest omtalte attentatforsøg. Den 20. april 1943 tilføjer Ilse von Hassel en note i hendes mands dagbog. Heri fortæller
hun, at en mand, som blandt konspiratorerne er kendt som Nordmann har udtænkt en plan:

  • I teorien ville det være enkelt at fjerne den forbryder. Den officer, der skal forestå orienteringen (til Hitler), medbringer en mappe med sprængstof, lægger den på Hitlers skrivebord, lader sig hente for at besvare et telefonopkald, som er aftalt på forhånd – og det er sket med Hitler.

Og Jessen mente ikke, at Hitler kunne blive ved med at være så heldig.

 

Vigtige papirer beslaglagt

I mellemtiden troppede Gestapo op hos Abwehr. De fandt en del afslørende papirer. Hans Oster og en jurist blev anholdt. Jessen og hans gruppe var efterhånden blevet nervøse.

 

Generalerne var en flok krystere

Blandt Hitlers officerer var dråben ved at flyde over. Men de færreste turde at gøre nogen som helst modstand. Det var Slaget ved Stallinggrad, der skabte stor utilfredshed. 300.000 tyske soldater stod over for 1,5 millioner russiske soldater. Hitler nægtede, trods gentagende advarsler, at trække styrkerne tilbage. 250.000 tyskere omkom.

I von Staufenbergs øjne var generalerne en flok krystere, fordi de ikke gjorde modstand mod Hitler. Jessen kom godt ud med von Staufenberg. I hans øjne var han en, der lignede ham selv. Under en aktion i Tunesien blev Staufenberg alvorlig kvæstet.

 

En ny forfatning

Jessen var i mellemtiden blevet ansat på paskontoret. Han havde fået ansat en anden modstander af regimet, Ulrich Wilhelm von Schwerin und Schwanenfeld. Denne var søn af en tysk diplomat. Og Ulrich var faktisk også født i Danmark.

Jessen arbejdede også på en ny tysk forfatning, der skulle tages i brug, efter førerens fald. Det var i bund og grund en blanding af et autoritært militærstyre og en form for oplyst enevælde under et nyt statsoverhoveder.

 

En farlig mission

Under et familiebesøg i Sønderjylland i 1944 skulle Jessen også have søgt opbakning til et kupforsøg blandt det tyske mindretal. Det var unægtelig et risikabelt foretagende, hvis dette har sin rigtighed. Og det tror undertegnede ikke kan have sin rigtighed. Fra Berlin lød det hele tiden til Det Tyske Mindretal – Dæmp jer.

Hvis de havde fået kendskab til at nogle ville dræbe Der Führer, så havde Berlin fået besked med det samme. Jessen advarede også mod, at få hjælp af Himmler og SS i kupforsøget. SS er nærmest djævlen selv, skulle Jessen have sagt.

 

Nervøs – dagen før

Den
19. juli 1944 – dagen før kupforsøget, påpegede Jessen, at det var vigtigt at General Fromm var den første, der skulle
slås ihjel, fordi det var umuligt, at forudsige, hvordan han ville
reagere. Men Beck nægtede kategorisk at begå” Kammeradenmord”.

Tanken at kupforsøgets held afhang af en person, gjorde Jessen nervøs. Og det viste sig at være berettiget.

 

Alvorlig uheld

I foråret 1944 var han blevet involveret i et alvorligt trafikuheld, hvor næsten hver knogle i kroppen var brækket. Trods dette fortsatte han med kupplanerne fra sygesengen. Til de afsluttende møder blev han transporteret på båre.

 

Hvem ejer denne mappe?

Ulveskansen lå inde i en tæt skov i det nordlige Polen, blot 150 kilometer fra fronten. De to bomber kom gennem til Speerkreis 2, hvor det allerhelligste lå. Et
elektrisk pigtrådshegn omgav førerens hovedkvarter. For hver 30 meter gik der en vagt med en schæferhund. Hitlers bunker var i stand til at modstå en fuldtræffer fra et russisk bombefly. Luftwaffe, Wehrmacht og Flåden havde bygninger her.

  • Hvem ejer denne mappe

Jo, der blev lagt mærke til von Stauffenbergs mappe. Han svarede, at i den lå det materiale han skulle bruge, for at orientere Hitler. Men indholdet var noget helt andet.

 

For sent til føreren

Von Staufenberg og Haeften skal have antændt syren til bomben. De havde behov for et uforstyrret rum. Von Stauffenberg spørger derfor, om han lige kan gå i enerum for at skifte skjorte. Den anden bombe var anbragt i Haeften som ikke har rang som berettiger til at være til stede ved mødet med Hitler.

Der bliver skyndet på von Staufenberg. Man kan ikke lade føreren vente. På vej griber von Freund ud efter mappen. Han ville blot hjælpe von Staufenberg, da denne stadig er mærket af sin sygdom. Arrig og nervøs trækker von Staufenberg mappen til sig. Von Freund undrer sig over denne reaktion.

De kommer fem minutter for sent til mødet med føreren. Det vækker stor irritation. Von Stauffenberg havde bedt om, at sidde så tæt hos føreren som mulig. Undskyldningen var, at han efter sit uheld i Tunesien ikke kunne høre så godt.

 

Reddede Brandt ubevidst førerens liv?

Da von Stauffenberg bliver bedt om, at redegøre for reservehæren afbryder Hitler. Han vil hellere høre om den generelle situation. Von Staufenberg forlader derefter lokalet med undskyldningen om, at han venter et vigtigt opkald.

Mappen med bomben er skubbet under bordet hen i nærheden af Hitler. Men da oberst Brandt havde svært ved at se kortet, og skal træde nærmere, støder han mod mappen på gulvet. Han skubber den med foden længere ind under bordet, så den kommer til at ligge under nogle massive ben. Måske er Brandt ubevidst med til at redde Hitlers liv?

 

Stauffenberg forlod området

Von Stauffenberg har forladt bygningen. Han står og ryger ved kommunikationsanstalten. Kl. 12.42 sker det. Et hult drøn ruller ud over området. En stor tyk, gulbrun sky af røg vælter op af bygningen. Von Stauffenberg forsøger at forlade området. Det lykkedes kun med stort besvær at passere gennem vagterne.

 

Hitler var ikke død

I Berlin får folkene bag attentatet at vide, at Hitler var set vaklende ud af bygningen. Hans hår var brændt, hans bukser hang i laser, og det blødte fra hans øre – men manden var i live. Operation Valküre kunne ikke sættes i værk, Hitler var ikke død.

 

Jessen lyttede til radioen

Fra sin sygeseng lyttede Jessen til radioen. De proklamationer, som han selv havde forfattet blev ikke læst op. Hitler fortalte selv befolkningen, at han var uskadt. Samtidig proklamerede han, at alle konspiratorer ville blive afstraffet.

 

Hængning 30. nov. 1944

Og som en af de sidste blev Jessen anholdt. Han blev dømt til døden ved hængning af Folkedomstolen, for at have kendt til planerne om et statskup, uden at have delt denne viden med myndighederne. Den 30. november 1944 blev Jens Peter Jessen, idemanden bag attentatet hængt. Hele von Stauffenbergs familie blev sat i koncentrationslejr.

 

Det kneb med pensionen

Efter kapitulationen flyttede enken og børnene til Tønder. Senere gik turen til Flensborg, for så igen at flytte tilbage til Berlin. Det kneb med at få udbetalt embedsmands – pension. Først da han i begyndelsen af 1950erne blev anerkendt som en af konspiratorerne, fik enken pengene udbetalt.

På  kirkegården i Tinglev er der opsat en mindesten til ære for Jens Peter Jessen.

 

En spændende bog

En spændende bog med en god historie. Jens Peter Jessen er bestemt ikke ukendt. Mens hans rolle i Valkyrien er glemt, eller så godt som. En mand på en båre passer heller ikke ind i en film med Tom Cruise.

Søren Flott har i sin bog koncentreret sig om danskeren. Vi følger ikke så meget med i, hvad der skete efter attentatet.

 

Farfar var skam idemand, Peter Wivel

Det som ikke står bogen er, at en af Jens Peter Jessens sønner, Eike Jessen i dag er professor i Informatik. Og hans barnebarn, Jens Jessen i dag er en kendt journalist. Og denne Jens Jessen anmeldte filmen med Tom Cruise i ugeavisen Die Zeit i en forsideartikel. Faktuel seriøsitet, skrev han.

Og det fik Politikens, Peter Wivel til at skrive:

  • Jens Jessen ved, hvad han taler om. Han har sit navn efter sin farfar, der blev henrettet som Stauffenbergs allierede.

Jamen Peter Wivel, farfar var skam idemanden?

 

De har ikke glemt ham på Berliner Zeitung

Berliner Zeitung bringer en minde – artikel om Jens Peter Jessen på 60 års dagen for attentatet. Det gør de med en samtale med en af børnene, Uwe Jessen.

Uwe var dengang 19 år, og befandt sig i en militærlejr. Lederen havde kaldt alle sammen og fortalt, at der var sket et anslag mod føreren, og han heldigvis ikke var kommet noget til. Uwe var ikke overrasket over, at faderen nogle måneder senere blev arresteret. Han fortalte, at faderen ofte skar ansigt, når man talte om nazisterne ved bordet.

 

Budbringer til Beck

Men på en eller anden måde var sønnen også involveret i attentatet. For lige bag skole boede Generaloberst Ludwig Beck. Og ofte fungerede Uwe som budbringer til denne Beck. Også et foredrag i Onsdags – klubben, som hans far skulle holde, havde han været med til at forberede. Det handlede om Romerrigets Fald.

 

Min far reagerede med det samme

Onsdags – klubbens møder foregik ofte hjemme hos familien Jessen.

  • Min far reagerede med det samme, da Gestapo ikke holdt sig til loven.

Men så fik min far problemer, sådan fortsatte Uwe i mindeartiklen i Berliner Zeitung.

 

Jessen kendte Ohlendorf

Også  et møde med Otto Ohlendorf, der gjorde karriere i SA – Sikkerhedspolitiet har gjort indtryk på Uwe. Denne Ohlendorf blev under Nürnberg – opgøret dømt for at have myrdet 90.000 civile. Uwe havde opsøgt ham, efter at faderen var blevet arresteret. I skuffen havde Ohlendorf en pistol liggende.

Desværre havde Ohlendorf ikke kunnet hjælpe, selv om han kendte Jessen godt. Det lykkedes for Uwe af få snakket med sin far inden han blev hængt.

 

Plötzensee

Det fængsel, hvor Jens Peter Jessen sad de sidste dage af sit liv blev bygget fra 1868 til 1879 på et område som havde tilhørt godset Plötzensee. Fængslet
blev blandt andet brugt til dem, der af Folkedomstolen blev dømt til døden. Men her tilbragte også mange udenlandske tvangsarbejdere deres sidste dage. Over halvdelen af dem, der her blev henrettet, var udlændinge.

 

En guillotine

I 1936 beordrede Hitler, at der blev anskaffet en guillotine. Den blev brugt helt frem til 1942

 

Die Rote Kapelle

Fra 1933 til 1945 blev her 2.891 dødsdømte henrettet. Her i blandt var dem, der deltog i attentatet mod Hitler den 20. juli 1944. Disse blev i Tyskland kaldt for Die Rote Kapelle.

 

Hvorfor var Vesten ligeglade

Man kan jo spørge sig selv. Hvorfor var Vesten ligeglade? Jessen, Oster og andre rejste jo rundt for at få hjælp. De vestlige allierede og danskerne bedømte i det
store og hele tyskerne som nazister over en kamp. Måske er det også derfor, at danskerne har glemt Jens Peter Jessen? Bogen kan måske være med til at genoplive Jessens bedrift, selv om han startede som nazist.

 

Kilde:

  • Søren Flott: Danskeren, der ville dræbe Hitler (Gyldendal)
  • www.dengang.dk – diverse artikler
  • (Artiklen er fra 2012 – vi har også kigget på række tyske hjemmesider – det fremgår af artiklen)

 

Hvis du vil vide mere: 

  • www.dengang.dk indeholder 1.783 artikler 
  • Under Sønderjylland finder du 207 artikler
  • Under Besættelsestiden før/under/efter finder du 362 artikler

Redigeret 21. – 03. – 2022


Forrige artikel

Næste artikel

Aktuelle kategori

Sønderjylland