Et dramatisk røveri, der godt kunne ligne en amerikansk gangsterfilm fandt sted i august 1913 midt på Østerbrogade. ”Letlevende Pigebørn” bragte politiet på sporet. Den ene af røverne blev fundet med ”en kugle for panden” i Ladegårdsåen.
Et stort og uhyggeligt bankrøveri fandt sted i 1913, den 17. august ved 15 – tiden i Sparekassen for København og Omegns Østerbroafdeling, Østerbrogade 120. Det var lige på hjørnet af Nøjsomhedsvej.
9.000 kr. røvet
To mænd trådte ind i lokalet. Da de var kommet i lokalet, trak de pludselig deres revolvere frem. Den ene holdt det forskrækkede personale i skak, mens den anden tømte beholdningen – i alt 9.000 kr.
De ansatte blev bundet
Under røveriet var fuldmægtig Leudersdorf og assistent Schinkel tilstede. De blev af revolvermændene tvunget op af lokalets bagvæg. Røverne havde selv reb med, og de ansatte blev bundet og kastet ned i kælderen. Det lykkedes dem, at binde sig løs. Men da var røverne for længst forsvundet.
Politiet blev tilkaldt, og politiassistent Tvermoes optog rapport. Han mente, at røverne var tyskere. Røveriet vakte opsigt. Ja, man talte om, at der var kommet amerikanske tilstande, og man snakkede om at sikre bankerne meget bedre.
Glade dage hos ”letlevende pigebørn”
Efter to ugers opklaring, fandt man frem til, hvem der var gerningsmændene. Den ene, viste sig at være Lindorff Larsen, der optrådte som agent, rejsende og maskinist. Den anden var en tysk maskinsmed, Gütting, der arbejdede hos Nielsen & Winther på Blegdamsvejen.
Man fandt frem til de to, ved at udspørge nogle letlevende Pigebørn. I to dage havde de levet i sus og dus med de to herrer. Afslutningen foregik på Damhus-kroen.
Da politiet ville anholde Larsen på det pensionat, hvor han boede, var han for længst forduftet.
Penge i værktøjskasse
Man henvendte sig derfor til Larsens gode ven, Gûtting, for at høre om, hvor Larsen eventuelt kunne befinde sig.
Samme dag fik politiet en melding om, at arbejdskammerater til Gütting, havde fundet en stor sum penge i dennes værktøjsskuffe. Gûtting blev anholdt og fængslet. Eftersøgningen af Larsen fortsatte nu med blodhunde.
Lindorff – Larsen blev fundet – druknet
Befolkningen i København fik gennem avisernes løbesedler, at vide, at man nu havde fundet Larsen – dog ikke i live.
Lørdag aften havde Lindorff Larsen besøgt en gammel kammerat og bedt ham om et skjulested. Det havde han ikke fået, tværtimod havde kammeraten kontaktet politiet. Politiet rykkede derfor ud i området omkring Fuglebakken, der hvor kammeraten boede. Og det skete med stor forsigtighed, fordi Larsen var
i besiddelse af en ladt pistol.
Men en hel nats eftersøgning var resultatløs.
En ung mand, der sad og fiskede i Ladegårdsåen søndag morgen gjorde en uhyggelig opdagelse. Han så et lig flyde i åen. Han tilkaldte en betjent, og ved fælles hjælp fik de trukket liget i land.
En dramatisk tragedie
Det var ingen tvivl. Sparekasserøveren Lindorff Larsen var fundet. Allerede lørdag aften var han vadet ud i åen, og her havde han skudt sig en kugle for panden, lige over øjet. Således endte det dramatiske røveri med en endnu mere dramatisk tragedie.
I dag ligger der en 7 – eleven på det sted, hvor banken lå.
Kilde:
- Litteratur Østerbro
Hvis du vil vide mere:
- www.dengang.dk indeholder 1.783artikler
- Under Østerbro finder du 101 artikler
Redigeret 31. 01. 2022