Safari fra Helvede
Forsøg på anmeldelse af Tom Buk – Swienty; Safari fra Helvede
En af hovedpersonerne er Nis Koch. Museumsinspektør gav ideen til forfatteren. Beretninger af Nis Koch var der i forvejen. Berømte personer deltager i bogen. 30.000 Nordslesvigere/Sønderjyder deltog i krigen – 5.000 mistede livet. Forfatteren skrev det meste af bogen i Afrika. Generalen forblev ubesejret. For de 30 sønderjyder tog opholdet hele fem år. De forventede et par måneder. Fængslende fortælling men foregik det virkelig sådan? Bevæger forfatteren sig på gyngende grund. Fra to til fem stjerner.
En af hovedpersonerne var Nis Koch
I året 1915 rejste 30 soldater fra Nordslesvig til Afrika. Hvad skulle de der. Det fandt bogens forfatter ud af. De 30 soldater var udklædt som danske matroser. De var i tjeneste for det Tyske Kejserrige. De var i en hemmelig mission i Tanzania.
Hvem var mændene, der dengang i Første Verdenskrig sejlede med det danske fragtskib Kronborg fra Wilhelmshaven 25.000 sømil til Afrika? Ved Tanga ud for den afrikanske østkyst gik de i land. Hvad oplevede disse mænd? Og hvordan er det gået dem? Hvordan kom de tilbage til Nordslesvig?
En af hovedpersonerne er den 26-årige danske statsborger Nis Kock fra Kegnæs.
Museumsinspektør gav ideen til forfatteren
Det var museumsinspektør Rene Rasmussen, der havde spurgt forfatteren om han nogensinde havde hørt om de 30 soldater, der blev sendt til Afrika. Tom Buk Swienty blev nysgerrig. Det kunne blive en god bog – en krydsning mellem ”Das Boot” og ”Indiana Jones”
Og der forelå åbenbart detaljerede beretninger, Bogen hælder dog mest til Nis Kocks beretninger. Disse beretninger bliver dækket ind af andre tidsvidner.
Beretninger af Nis Koch forelå i forvejen
Der er blevet brugt dokumenter fra Militærarkivet i Freiburg. Også i den engelske litteratur kunne man finde en masse om krigen i Østafrika. Beretningerne af Nis Kock er blevet oversat til engelsk.
Berømte personer deltager i bogen
Det er tale om en hemmelig halsbrækkende operation på et maskeret skib. Royal Navy er lige bag dem. Det er næste for utrolig til at kunne være sandt. Berømte skikkelser som Winston S. Churchill, der dengang var marineminister, medvirker i bogen. Og så er det lige den legendariske general Paul von Lettow – Vorbeck- Han var kendt som ”Afrikas Løve”. Vi kommer meget tæt på et stykke tysk verdenshistorie, som vi ikke kender så meget til i dag,
30.000 Nordslesvigere/Sønderjyder kæmpede for kejseren
Som alle andre mænd i Nordslesvig var også bondesøn, Nis Kock indkaldt til at aftjene sin værnepligt i det tyske kejserrige. Da Første Verdenskrig begyndte, måtte de dansksindede mænd mod deres vilje kæmpe for kejseren. De fleste soldater i Nordslesvig blev placeret ved øst – og vestfronten henholdsvis mod Rusland og Frankrig.
I alt kæmpede 30.000 dansksindede mænd som tyske soldater i Første Verdenskrig. Cirka 5.000 mistede livet.
Skrev det meste af bogen i Afrika
Forfatteren fortæller til Der Nordschleswiger, at han to gange rejste til Tanzania. Anden gang boede han tre måneder på Christian Jebsens farm. Der arbejdede han og skrev det meste af den 400 sider lange bog.
Forfatteren har søgt efterkommere til de nordslesvigske søfolk. Det lykkedes han at genskabe fyrbøderen Nis Kock. Efter fire års research er det blevet til romanen ”Safari fra Helvede”. Det har nu været muligt at rekonstruere og fortælle historien gennem øjenvidneberetninger og erindringer.
Generalen forblev ubesejret
Forfatteren mener også at emnet kunne interessere det tyske publikum. General von Lettow – Vorbeck bliver ikke omtalt som en helt i beretningerne. I England bliver han endnu i dag omtalt som krigsheld. Englænder er kender, at han kunne sit håndværk. Man siger om generalen, at han var den eneste tyske general, der forblev ubesejret under Første Verdenskrig. Og de 30 mand fra Nordslesvig har bidraget til at det forblev sådan.
Ja man kan sige at de 30 mænd har bidraget til at ændre Første Verdenskrigs gang. General von Lettow – Vorbeck havde til sidst en meget lille hær på 1.200 mand. Det var i modsætning til englænderne, der med 200.000 man var efter ham. Den eneste grund til at han var så overlegen var hans ammunition. Og den havde nordslesvigerne sørget for.
Et engelsk udtryk
Nis Kock har hele tiden anvendt begrebet ”Safari fra helvede”. Udtrykket kommer fra det engelske, hvor man for eksempel siger:
- It was a journey from hell
Det tog hele fem år
Hvad de 30 personer kun troede ville tage et par måneder kom til at tage fem år. Ja det var et eventyr og en enorm spionhistorie. Forfatteren selv er imponeret over, hvad de har udholdt. En del af dem døde undervejs. Nis Koch er en sejlivet sønderjyde, der bevarede sin humor og lune. Under de mest vanvittige forhold. Han hilste på de andre nordslesviger/sønderjyder med ”Mojn” midt inde i junglen.
Fængslende, men foregik det virkelig sådan?
Selv kalder forfatteren sin bog en rigtig ”drengerøvshistorie”. Ja egentlig er det også en kærlighedshistorie. Da Nis Kock bliver sendt afsted, er han lige blevet gift og de har fået et barn.
Bogen er fængslende. Man kan have svært ved at tro, at hændelserne er foregået.
Bevæger forfatteren sig på en gyngende grund?
Bent Blûdnikow fra Berlingske Tidende er ikke så begejstret for bogen. Han synes, at Tom Buk – Swienty bevæger sig på en gyngende grund. Det er svært at bedømme om det er fiktion eller dokumentarisme. Sproget fra eksisterende kilder er omskrevet. Og så savner Berlingske – anmelderen noter.
Fra to til fem stjerner
Ja egentlig tænkte undertegnede på det samme, da han læste bogen. Ofte er fiktionen lettere at bruge, når man ikke lige har fået det afgørende bevis i sin søgen. Men har Nis Kock oplevet alt det han har skrevet eller er noget af det også fiktion.
Berlingske Tidende giver kun to stjerner. Kristeligt Dagblad giver fire stjerner mens Jyllands Posten giver fem stjerner og det gjorde Weekend Avisen hvis også. Og her på redaktionen vil vi give fire stjerner. Vi mener, at bogen burde være skrevet udelukkende som dokumentation.
Kilde:
- Tom Buk – Swienty: Safari fra helvede (Politikens Forlag)
- nordschleswiger.dk
- tvsyd.dk
- politikensforlag.dk
- berlingske.dk
Hvis du vil vide mere:
- dengang.dk indeholder 1.875 artikler
- Under Tønder finder du 296 artikler
- Under Sønderjylland finder du 220 artikler
- Under Aabenraa finder du 190 artikler
- Under Padborg/Kruså/Bov finder du 64 artikler
- Under Indlemmelse, Afståelse, Genforening finder du 147 artikler
- Hvordan var det med Danmarks neutralitetspolitik?
- Nordslesvig under Første verdenskrig 1 – 2
- Haderslev under Første verdenskrig
- Sønderjyder i Første Verdenskrig
- Første verdenskrig i Bov
- Flugten over Grænsen 1914 – 1918
- Dengang ved fronten
- Når man ikke ville drage i krig
- Da Barsøerne blev arresteret
- Da krigen brød ud
- Krigsfangelejr ved Løgumkloster
- I Ildlinjen
- Russiske krigsfanger i Nordslesvig
- Haderslev 1917 – 1918
- Krigsfanger i Sønderjylland