Hvad der læses mest – i marts 2022
Oplevelser på Facebook – ris og ros i måneden, der gik. Og vi svarer på kritikken. Hvad er det egentlig vores hjemmesider står for. Nogle af vores læsere giver et svar. Den store oprydning er nu oppe på 582 rettede artikler. Atter engang har vi ”Byernes Top -50. Så er det de Mest læste artikler (Top-100) Og så er de mest populære kategorier. Stadigvæk på en suveræn førsteplads. Overskrifter fra kritikkerne ”En ommer” – Skribenten har ikke styr på det” – ”Hvad er stavefejl” – ”Brug dog en lup” – ”Befri os fra fotos og artikler om visse personer fra besættelsestiden” – ”Er det for besværligt, når redaktøren skal besvare læserne på noget, der står anført i artiklen? ”Send ikke sådan noget lort til mig”. Vi bringer også lige et par positive læserreaktioner, dem er der overvægt af. ”Utroligt, spændende og dybe historiefortællinger”. Nej disse har vi ikke selv konstrueret.
OPLEVELSER PÅ FACEBOOK
En ommer
En læser kan ikke lide vores artikel 2142 Dagligliv på Nørrebro – dengang. Han kalder den ”Malet med den brede pensel – Historisk misk mask – en ommer. Artiklen handler vel nærmest om børn og en lidt ironisk artikel om børneopdragelse og mangel på samme. Hvis nu artiklen stod for sig selv, ville vi give læseren ret. Men egentlig er det kun en af bidragene omkring dagligliv på Nørrebro. Vi har i alt 304 artikler om Nørrebro. Så overordnet vil vi nu ikke give læseren helt ret.
Skribenten har ikke styr på det
Ja sådan skriver en anden læser. Vi er på besøg i Saksborg, en lille by øst for Tønder. Byen ligger i Burkal Sogn. Men det meste af artiklen handler om Bylderup Sogn. Og læseren mener ikke, at de to sogne skal blandes sammen. Vi har grundet læserens henvendelse nu gjort opmærksom på det. Vi har skrevet en del artikler om området dernede ved grænsen og har sikkert også tidligere gjort det samme. Fremover vil vi have et sognekort ved siden, når vi skriver artikler om området.
Hvad er stavefejl?
Når vedkommende citerer gamle skillingsviser eller gamle overskrifter eller citater fra dengang, bliver dette også betragtet som stavefejl. Vi har tidligere meldt ud, at vi har for mange stave- og tastefejl. Vi har også meldt ud at vi er i gang med at rette op på dette. Men Rom blev heller ikke bygget på en dag. Vi er trods alt nået op over 500 artikler. Men for mange er ”alle disse” fejl meningsforstyrrende. Og det beklager vi selvfølgelig.
Brug dog en lup
En læser mener, at vi i en af grupperne har delt en artikel seks gange. ”Brug dog en lup”, siger læseren. Om det er rigtigt ved ikke. Vi registrer ikke, hvornår vi deler hvad på i de enkelte grupper. Men hvis man har læst artikler før, kan man så bare ikke springe over? Der kommer jo mange nye til hele tiden. Men det kan man måske ikke.
Der kan sagtens forekomme gentagelser. Og det gør det jo også dagligt. Men er det så forfærdeligt? Ofte bringes der nye fotos med. Et regnestykke fra den omtalte gruppe. Her er 101 artikler. Og vi bragte dagligt en artikel. Det betyder, at vi hver 3. måned blev nødt til at gentage en artikel. Nu holder vi så en pause i den gruppe for vi vil da nødig genere læserne.
Befri os for de fotos og artikler
En læser vil helst undgå at se fotos af Frits Clausen og Nazister på vores side. Dette kan vi bestemt ikke love vores læser. Det er jo netop det, historie handler om. Det er at omtale de ting, der er sket. Også de upopulære ting. Sker det, vil vi netop opleve de ting, som en læser beskriver det lige neden under dette. Skal vi også lade være med at omtale Putin?
Er det for besværligt?
Nu er det hele jo heller ikke altid lige let. Og hvem har sagt, at det skulle være det. Vi får hele tiden en masse henvendelser på messenger, mails, telefon m.m. Og på Facebook bliver det hele tiden spurgt til det, som vi har skrevet. Det viser jo stor interesse. Vi vil gerne svare alle, så hurtigt som muligt. Men det kan knibe at nå det hele.
Ofte bliver det på Facebook spurgt ind til ting, der står anført i selve artiklen men ikke nødvendigvis i brødteksten. Når vi så høfligt henviser til artiklen, bliver dette nogle gange opfattet negativt. Men grunden til, at vi gør det på den måde, at tingene skal ses i sin helhed og det kan bedst anskueliggøres ved at læse hele artiklen. Nogle gange har vi delt et tema ud i forskellige artikler, hvilket vi tydelig gør opmærksom på. Men dette afstedkommer desværre også en del misforståelser.
Lad være med at sende det lort
- Lad vær med at sende det lort. Jeg er nybegynder. Jeg bliver irriteret på ting, som jeg ikke kan finde ud af. Forstå det – Slut – Jeg bor på Bornholm. Så det interesserer ikke mig.
Man kan jo ikke forlange at alle læsere synes at det er godt, det som man skriver. Men vi er jo nu engang ikke herrer over, hvem der modtager vores historier. Det er jo nu engang frivilligt at modtage og læse vores historier. Lige modsat er denne læsers opfattelse af nogle af vores artikler:
- Utroligt spændende og dybe historie-fortællinger, Uwe
HVAD GÅR DET EGENTLIG UD PÅ?
Ja det svar kom en læser med her fornyelig efter en artikel, hvor undertegnede forklarede det svære spørgsmål om den såkaldte ”Genforening” og tiden før. Og egentlig er det bedre formuleret end jeg selv kunne finde på. Læseren henholdt sig så kun til den ene artikel. Men egentlig er det jo det vores side går ud på.
- I Danmark har det altid været stærke kræfter, der formår at skabe vrangbilleder omkring tingenes tilstand og udlægger historien til egen fordel. Den artikel gør heldigvis op med den national konservative historieskrivning, der desværre op gennem tiden (og også i dag) fylder meget.
Det er jo faktisk det som vores side går ud på. Vi forsøger jo selvfølgelig med rigelig kildehenvisning at fortælle sandheden. En tidligere historielærer formulerer det også meget godt:
- Jeg læser med stor fornøjelse jeres artikler. Som gammel historielærer er jeg nok mest til artiklerne om de elendige forhold for arbejderklassen og samfundets laveste. Tak for altid god læsning. Tak for jeres seriøse research. I kommer ind i mange kroge af historien som almindelige historiebøger ikke beskriver så meget.
Nej, de positive breve konstruerer vi nu ikke selv. Og i øvrigt tak til jer alle sammen for de positive tilbagemeldinger. De kritiske tilbagemeldinger forsøger vi at lære af.
HVORFOR SØGER I IKKE FONDSMIDLER?
Ja sådan er det en af vores læser, der spørger. Det har vi skam også gjort tidligere. Men det var afslag. Og så skal man jo sikkert også leve op til nærmere angivende standarder. Og det orker vi ikke. Hjemmesiden er et hobbyprojekt. Det er ikke gratis. Vi betaler ikke for artiklerne. Og stort set skriver undertegnede alle artikler selv, måske 98 pct.
Det er 100 år siden
En anden læser har også beskæftiget sig med samme tema. Han har læst artiklen ”Det er 100 år siden”. Han skriver:
- God artikel – en fin opsummering ligger i følgende citat fra artiklen:
- Slesvig var i århundreder et hertugdømme for sig selv, før det blev tysk i 1864 og delt mellem Danmark og Tyskland i 1820, og dets indbyggere før de delte sig i danskere og tyskere”.
- Vi taler om Genforening – Sagen er, aldrig i vores tusindårige Historie har Sønderjylland været med I Danmark. Først nu sker det efter sønderjydernes egen lykkelige vilje – Citat slut.
VI ER I GANG MED AT BESVARE HENVENDELSER
Vi er i gang med at besvare henvendelser. Noget har hobet sig op. Vi kan ikke finde svar på det hele. Men vi forsøger. Nogle gange bliver vi nødt til at prioritere. Det er tydeligt, at der er flere og flere henvendelser. Og mon ikke at vi når til bunds i det? Det er jo kun positivt med den store interesse
DEN STORE OPRYDNING
Vi er stadig i gang med den store oprydning. Vi retter stave og tastefejl og retter i opstillingen. Den grafiske fremstilling bliver bedre. I flere tilfælde gør vi også artiklerne mere aktuel. I den forløbne måned har vi nået følgende:
- Nørrebro 27
- Tønder 25
- Sønderjylland 13
- København 15
- Nørrebro 13
Vi er nu oppe på 582 rettede artikler
BYERNES – TOP-50
Hvilke byer har i marts læst dengang.dk – hjemmesiden
- København
- Haderslev
- Aarhus
- Odense
- Sønderborg
- Aabenraa
- Aalborg
- Tønder
- Esbjerg
- Kolding
- Slagelse
- Roskilde
- Ballerup
- Næstved
- Vejle
- Brøndby
- Silkeborg
- Fredericia
- Søborg
- Herlev
- Lyngby
- Kastrup
- Greve Strand
- Svendborg
- Hillerød
- Randers
- Viborg
- Taastrup
- Holbæk
- Vejen
- Frederiksberg
- Køge
- Hvidovre
- Rødovre
- Gentofte
- Helsingør
- Glostrup
- Horsens
- Albertslund
- Birkerød
- Nyborg
- Risskov
- Hellerup
- Hørsholm
- Herning
- Farum
- Dragør
- Lillerød
- Stenløse
- Nykøbing Falster
MARTS-MÅNED-MEST LÆSTE – TOP – 100
- Gestapo i Danmark
- Forsvundne gader på Østerbro
- Legemsdele i Kastelgraven
- Myten om de hvide busser
- Ladegården og åen
- Gader og Veje på Frederiksberg (A-J)
- Folkevognens historie
- Likvideret på Alssund 5. maj 1945
- Forlystelser på Nørrebro
- Riffelsyndikatet på Østerbro
- Mandelejren på Livø
- Var Konservativ Ungdom Nazister?
- Et Hospital på Nørrebro
- Har tyskerne betalt deres krigsgæld
- De svenske forbindelser under Anden Verdenskrig
- Sven Hazel – genial eller fupmager
- Ville russerne kun have Bornholm?
- Haderslev – under Første Verdenskrig
- Hermann Göring og hans bror
- Steder på Nørrebro
- Odessa og flugthjælperne
- Flammen og Citronen – en mere sand historie
- Flere gader og veje på Frederiksberg (K-Å)
- Lygter og Lygtemænd i København
- Britiske bomber over Jylland
- Nyhavns historie
- Det var på Nørrebro, det foregik
- Flere gamle værtshuse i København
- Henrettet på Øster Fælled 1772
- Originaler i Tønder
- Henrettelse i Undallslund
- Mad fra Tønder
- Hvorfor skulle Janne dø?
- Brand i København
- Auschwitz og Thalidomid – skandalen
- Fra Østerport til Svanemøllen
- Fra det gamle Østerbro
- Christiansborgs brand 1884
- Finsens Medicinske Lysinstitut på Østerbro
- Epidemi på Nørrebro
- Forlystelser på Nørrebro
- Gamle butikker og erhverv i Aabenraa
- Katastrofen på Haderslev Dam
- Flensborg 1945 – 20 dage som regeringsby
- Gamle detailhandelsforretninger på Nørrebro (1920)
- Sønderjysk kaffebord – opskrifter
- Strøgets Historie
- Valby – dengang
- Da Janne døde i den store Rockerkrig
- Johanne Louise Heiberg
- Gamle værtshuse i København
- Politiet – under besættelsen
- Aabenraa – under Besættelsen
- Kartoffeltyskerne
- Vesterbro – under Besættelsen (1)
- Da man lavede biler på Nørrebro
- Amager fra A til Å
- Sønderjysk kaffebord – 119 opskrifter
- Gader og veje på Østerbro
- Tyskertøser, Feltmadrasser og Horeunger
- Tønder i 773 år
- Utterslev Mose – dengang og nu
- Gestapo i Syd – og Sønderjylland
- Æ Kachmand i Tynne (Kagmanden i Tønder)
- Død over Babi Jar
- Barn under besættelsen
- Hafnia – branden
- Danske våben til tyskerne
- Flere gader og veje på Nørrebro
- Aabenraas fattige
- Et gymnasium på Nørrebro
- Sønderjyske Drikkeopskrifter
- Der var gang i Haderslev
- Da vi fik hjælp fra England
- Holocaust – fornægteren fra Kollund
- Elef Rasmussen og hans brune fortid
- De frygtelige sygdomme
- En brand i Stengade
- Hugo Boss fik hjælp af nazisterne
- Mad fra Tønder – opskrifter
- Sagn og historier fra Als
- Satan – kulten fra Anholt
- Rovmordet i Holsteinsgade 1912
- Aabenraas historie
- Turen går til Nordvest
- Vægfliser fortæller historie
- 1864 – en kærlighedshistorie
- Da Voldene forsvandt
- Zarens falske datter
- Trafik i Tønder – dengang
- Løjt Land – masser af historier og kultur (7)
- På jagt efter Mærsk – familien
- Fra Chokoladefabrik til Bronzestøberi
- De skamfulde sygdomme
- Schweitzerhalle i Tønder
- Flere steder på Østerbro
- Dagligliv på Nørrebro – dengang
- Vognmænd og speditører i Padborg
- Sønderjyske kaffebord – dets historie
- Danskere i tysk terrors tjeneste
Ja så lykkedes det næsten for ”De Fem Dramatiske år på Nørrebro”, ”Da det lugtede i København” og ”Jagten på det perfekte menneske” – Bedre held næste gang.
DE MEST POPULÆRE KATEGORIER I marts 2022
Dette er regnet ud efter placeringer på TOP – 100. Såfremt flere opnår samme tal, er det den bedste placering, der tæller. I parentes er det placeringen i sidste måned.
- Besættelsestiden før/under/efter 27 (1)
- København 16 (2)
- Nørrebro 13 (4)
- Sønderjylland 11 (3)
- Østerbro 10 (7)
- Tønder 7 (5)
- Andre Historier 6 (6)
- Aabenraa 5 (8)
- Industri på Nørrebro/Nordvest 2 (10)
- Fra Urtekræmmer til Shawarmabar (Nørrebro Handelsforenings Historie) 1 (12)
- 1864 og de Slesvigske Krige 1
- Padborg/Kruså/Bov 1
- Højer 0
Indlemmelse, Afståelse, Genforening 0
Grænsen er overskredet 0
Akeleye – Historien om Adelsslægten 0