Dengang

Forrige artikel

Næste artikel

Aktuelle kategori

Sønderjylland

Sønderjysk Kaffebord – 119 opskrifter fra Tønder

Januar 28, 2021

Sønderjysk Kaffebord: 119 opskrifter fra Tønder

På opfordring har vi redigeret to af vores mest sete artikler. Det er blevet til den hidtil længste artikel på vores hjemmeside. Og det handler om Sønderjysk kaffebord. Denne gang med opskrifter. Undertegnede er bl.a. dykket ned i mor’ s opskrifter, der var skrevet på tysk og i gotisk skrift. Jo jeg har sikkert prøvesmagt mange af disse herlige opskrifter der hjemme i Tønder til højtider og familiefester. Ja også hos Oma og Opa ude i Ny Frederikskog syd for Højer. Der indtog vi ”Det Sønderjyske Kaffebord i ”den fine stue”. Lad nu være at tænke på slankekure. Hvis du vil høre om historien bag den tradition, så kan du finde en liste af artikler bagerst. Her er også en liste over artikler om det kulinariske Sønderjylland. Ja og så kan vi vel kun ønske God Appetit og velbekomme.

 

Dette er en ny – redigering af to artikler fra 2008. En af disse artikler blev fjernet fra en gruppe, fordi der var taste – og mellemrumsfejl. Problemet er nok snarere, at de ældste artikler rent teknisk ikke kunne holde til at komme gennem tre hjemmeside-opdateringer.

Når man skal holde sig til opskrifter, skal det være i orden. Nu er det så lige det, at mange af disse opskrifter er ældgamle – nogle er tilbage fra 1840’erne og vi har også et par krigs-kager med. Dette betyder at målenhederne er forskellige. Her opereres både med kopper og gram. Nogle steder fortælles der heller ikke, hvor længe kagen skal være i ovnen. Men se dengang har man kunne finde ud af det. Så mon ikke det også går i dag?

Den ene af disse artikler har altid ligget fremme blandt de mest sete på vores hjemmeside.

Vi håber nu, at det bliver mere gennemskueligt at gå i gang med alle disse opskrifter.

Vi har skrevet en del historiske artikler om Sønderjysk Kaffebord – se listen bagerst. Det er så diverse foredrag om det historiske bag ”det Sønderjyske Kaffebord”. Listen indeholder også nogle artikler om det kulinariske Sønderjylland.

Men fra hele Danmark er der indløbet forespørgsler på ”Ballumme Knepkache”, ”Goj Raj”, ”Wrein Unge”, ”Brøetort”, ”Kartøffelkach”.

Vi har kigget i gamle opskriftsbøger, bl.a. min mors, der var skrevet med gotisk skrift på tysk. Vi har med vilje bevaret nogle af de gamle måleenheder. Tak til min svigerinde, Annelise, der har hjulpet med fremskaffelsen af disse opskrifter.

I gamle dage var sådanne opskrifter meget hemmelige. Man skulle jo helst overgå naboen. Men her får du hemmelighederne.

Og når du synes, at opskrifterne lyder lidt gammeldags, så er det jo netop fordi mange af opskrifterne er ældgamle.

Du skal ikke begynde at tænke på slankekure, når du går i gang med dette. Og jo, jeg har sikkert smagt mange af de her opskrifter. For vi fik da rigtig sønderjysk kaffebord både hjemme i Tønder, når der var højtider eller familiefester. Og ude ved Oma og Opa i Ny Frederikskog – syd for Højer. Her fik vi Sønderjysk kaffebord ”i den fine stue”

 

Boller (Pumle)

Boller hørte dengang med til at alle kaffeborde. De smager bedst helt friskbagte. De flækkes og smøres. Derpå lægges de på et fad, således, at halvdelene ligger oven på hinanden. På den måde er det svært at undgå at tage en hel bolle. Denne skik stammer fra dengang, der var brug for ”stopkager”.

Så spiste man ikke for mange ”af æ tort å a æ småkache”

500 gr. Mel

125 gr. Smør

50 gr. Gær

3 æg

2 tsk. Kardemomme

1 ½ dl. Mælk

1 ½ tsk. Salt

Bages ved 225 grader i ca. 15 min. Varm mælken til 30 grader. Rør mælken, gær, mælk og 2 æg sammen, tilsæt kardemomme og det meste af melet. Lad dejen hæve med lidt drysset mel over indtil det fylder det dobbelte. Rul dejen ud i en pølse, skær den i ens stykker, der formes til boller med let melede hænder. Sæt billerne på en smurt pande og lad dem efterhæve ca. 15 min. Bollerne pensles med et sammenpisket æg og bages.

 

Lene’ s Brødtærte (Brøtort)

Brødtærte af denne type kendes kun i Sønderjylland. Det var en yndet festspise, som jeg ofte har nydt som barn. Vi skal bruge

6 æg

100 gr. Revet rugbrød

250 gr. Sukker

100 gr. Hakkede nødder

1 tsk. Bagepulver

½ l. piskefløde

50 gr. Nødder

Æggene deles i hvider og blommer. Hviderne piskes stive. Sukkeret røres forsigtig i hviderne lidt efter lidt. Derefter røres æggeblommerne en ad gangen. De hakkede nødder og revet rugbrød blandes sammen og tilsættes forsigtigt sammen med bagepulveret.

Dejen kommes i 3 meget velsmurte lagkageforme og bages ca. 10 min. ved 225 grader. De færdige lagkagebunde lægges sammen med flødeskum og pyntes med hakkede nødder.

  • Jæn ka rolle rain mæ, te dæ wæ itt jet bet æuveæ tåert

 

Oma’ s Brødtærte

4 æg

150 gr. Sukker (1 ¾ dl)

3 kopper revet rugbrød (4 ½ dl)

4-5 dl. Piskefløde

Del æggene og pisk hviderne stive. Pisk sukkeret i og dernæst æggeblommerne. Smid det revne brød i med let hånde. Fordel dejen i 2 lagkageforme (sørg for at formene er godt smurte. Man kan også bruge bagepapir i stedet for) Bag bundene i 12 -15 minutter ved 190 grader. Læg de kolde bunde sammen med flødeskum.

 

Sønderjysk Appelsinkage

300 gr. Margarine

300 gr. Malis

300 gr. Mel

4 hele æg

1 tsk. Bagepulver

Saften af ½ appelsin og reven skal

Margarine og melis røres til sukkeret ikke knaser. Æggene kommes i et ad gangen. De andre ting blandes i. En sandkageform smøres og drysses med mel. Kagen bages ved 200 grader ca. 60 minutter.

Glasur: Flormelis blandet med saften af den anden halvdel af appelsinen. Pyntes med hakkede mandler.

 

Sønderjyske kringler

4 stk.

400 gr. Margarine

600 gr. Mel

1 ½ pk. Gær

2 æg

2 dl. Mælk

4 spsk. Sukker

200 gr. Margarine (Fyld)

150 gr. Sukker

2 tsk. Kanel

(evt. marcipan, marcipanbrød og/eller nougat også gerne frugter)

Margarinen sættes ud. Den skal være så blød, at den æltes i dejen. Gæren smuldres. Lunken mælk hældes over og sukker kommes i. mel og mælk hældes i. Dejen æltes og først nu kommes margarinen i. Det er meget fedtet at arbejde med, men det kan virkelig betale sig. Dejen bliver nemlig ikke tør på denne måde.

Husk ikke at komme for meget mel i. Den må gerne hænge fast i fingrene. Dejen lægges i 4 striber på bagepladen. Klappes flade og remonce, marcipan eller andet kommes på.

Dejen samles. Først enderne, så lægges siderne over hinanden. Pensles med æg og drysses evt. med perlesukker. Hæver til den dobbelte størrelse og bages 200 grader i 20 minutter.

 

Lene’ s kringle

500 gr. Mel

100 gr. Sukker

1/1 dl. Mælk

3 æg

75 gr. Gær

375 gr. Margarine

Gøren opløses i sukkeret. Margarinen tilsættes sammen med æg og mel. Det hele æltes godt sammen. Dejen rulles ud på bordet. Margarinen skæres og rulles ind i dejen. Sum fyld i kringlen. Der kan bruges svesker, rosiner og marcipan. Smøres med æg og stilles til hævning. Bages ved ca. 200 grader i 14 min.

 

Far’ s Kringler

250 gr. margarine

1 kop fløde

500 gr. mel

Gær

Dejen æltes sammen og trilles i tynde pølser. De formes som kringler, der dyppes i æg og sukker med lidt hakkede mandler.

 

Favoritkringle

1000 gr. mel

To kopper sukker

2 æg

125 gr. rosiner

250 gr. smør

½ l mælk

Revet skal af en citron

Gær

Smør og mælk varmes. Gær udrøres. Alt æltes sammen, formes som kringle. Pensles med æg og bestrøs med sukker.

 

Lillebrors Kringler

250 gr. smør

250 gr. margarine

1 æg

6 spiseskeer fløde

1 spiseske sukker

750 gr. mel

Æltes helst om aftenen. Næste morgen formes kringlerne og dyppes i øg og sukker.

 

Mecklenburger Mørdej

To æggeblommer

120 gr. sukker

300 gr. smør eller margarine

500 gr. mel

Citronskal

Mel, sukker, æggeblommer, det kolde smør og reven citronskal blandes. Dejen udrulles i en cm tykkelse, der flettes sammen og dannes som kant. Bages lysebrun og fyldes med æbler, stikkelsbær eller svesker. Pyntes med flødeskum.

 

Hamborg Kage

¼ flaske rosenvand

  • kop fløde

30 gr. smør

1000 gr. sukker

1500 gr. mel

125 gr. mandler

30 gr. Pommerank skal

Citron – skal

½ brev kanel

1 teske Kardemomme

1 teske Hjortetaksalt

Rosenvand, smør, fløde og sukker koges. Når det er afkølet, kommes de andre dele i. Dejen udrulles og skæres med kagesporen i aflange kager.

 

Hvide Christiansfelder

Tre æg

250 gr. sukker

½ citron

Et brev kardemomme

125 gr. mandler

Et kop Rosenvand

500 gr. mel

En teske Hjortetaksalt

De hele æg og sukkeret røres hvide. Heri kommes saften af en ½ citron, Kardemomme og Rosenvand. Mel og Hjortetaksalt blandes. Det hele æltes sammen, udrulles og afstikkes med et glas. Bages lysebrune.

 

Herremandens hvepsereder

250 gr. mandler (eller nødder) skæres i små stykker og brunes med 250 gr. sukker på panden. 6 æggehvider piskes stive og blandes med 350 gr. sukker, 125 gr. Kakao eller chokolade.

Den afkølede mandelmasse kommes i og kagen sættes på pladen med en teske.

 

Pleskner

Fire æg

250 gr. sukker

125 gr. mel

Lidt reven citronskal

En teske Hjortetaksalt

Æg og sukker piskes til det er hvidt og skummende. Melet røres let. Sættes på pladen med teske og bages lysebrune.

 

Mor Lene’ s Ægteskabspleskner

100 gr. margarine

250 gr. mel

  • æg

400 gr. sukker

To breve vaniljesukker

Et brev Bagepulver

Æg og sukker piskes til det er hvidt og skummende. Den smeltende margarine og vanilje kommes i. Til sidst det sammenblandede sigtede mel og bagepulver.

 

Farfars Sirupskage

En stor kop kagesirup

En stor kop flormelis

En stor kop kærnemælk

500 gr. mel

Et brev Kardemomme

Et brev kanel

En hakket Citronskal

1 ½ teske Natron

De flydende dele blandes sammen. Melet og krydderierne kommes i. Dejen hældes i en smurt bradepande og bages ved god varme ca. 45 minutter.

 

Honningkage

En kop honning

En kop sirup

En kop sukker

En kop sur fløde

To kopper kærnemælk

Et kilo mel

To teskeer Natron

Lidt Ingefær og kanel

Laves på samme måde som Farfars Sirupskage.

 

Oldemors ”Mornkop”

250 gr. smør

250 gr. hakkede mandler

250 gr. sukker kommes i en stor gryde og brunes ved stadig omrøring. En form skylles med vand og massen kommes deri. Når den er størknet skæres ”Mornkop” ud i stykker og serveres for gæsterne lige inden de skal hjem.

 

Pladekage fra Tønder

6 æg

500 gr. smør

500 gr. sukker

250 gr. mel

En citron

En teske Hjortetaksalt

125 gr. mandler

50 gr. Korender

Smør og sukker røres hvidt. Æg kommes i, et ad gangen. Citron, Hjortetaksalt, mel, mandler og Korender kommes i. Bages på bradepanden.

 

Pladekage fra Højer

4 æg

En kop sukker

150 gr. margarine

En kop mælk

Citron

½ brev bagepulver

375 gr. mel

250 gr. sukker

Margarine og sukker røres godt, heri kommes æggeblommerne, en af gangen. Mælk, Citron, Mel og Bagepulver blandes i. Dejen bredes ud i en smurt bradepande, De 4 hvider piskes og 250 gr. sukker tilsættes. Når kagen er næsten bagt, smøres den med Æggehvide-massen og bages til marengsdejen er lysebrun.

 

Æblepladekage (Æffelplaekach)

Et æg

500 gr. sukker

250 gr. smør eller fedt

500 gr. mel

Et kop mælk

Et brev bagepulver

Lidt citron

En tallerken skrællede skårne æbler drysset med kanel og sukker. Dejen æltes sammen udrulles og deles i to halvdele. Den ene halvdel anbringes i den smurte bradepande. Æblerne kommes over. Den anden halvdel trykkes ned over.

Man rører lidt margarine og sukker i en kop og smører det ovenpå. Bages i ca. 45 minutter.

 

Tønder Kage (Tynnekach)

500 gr. smør

375 gr. sukker

Fire -seks æg

En kop mælk

Tre spiseskeer Kakao

En teske Kanel

Lidt Nellike

250 gr. Korender

125 gr. rosiner

Sukat

500 gr. mel

Et brev Bagepulver

Smør og sukker røres hvidt. Æg tilsættes hver for sig. Krydderier tilsættes. Mel og bagepulver kommes i. Bages i bradepanden en halv time ved god varme.

 

Højer Sirupskage

200 gr. sirup

To æg

200 gr. sukker

120 gr. fedtstof

500 gr. mel

To teske Natron

To dl. Kærnemælk og fløde blandet

En halv citron

To teske Kanel

En halv teske Nellike

½ teske Ingefær

Sirup, sukker og fedtstof varmes i en gryde, der afkøles. Mel, Natron og krydderier hældes skiftevis med kærnemælken. Røres godt. Kommes så i den smurte bradepande. Bages ca. en time ved svag varme. Kan smøres med flormelis tilsat lidt Rosenvand.

 

Sonja’ s Sodakage

To æg

500 gr. mel

500 gr. sukker

250 gr. smør

To kopper mælk

Et brev bagepulver

En teske Kardemomme

Smør og sukker røres hvidt. Æg kommes i en ad gangen. Bagepulver blandes med mel. Mel og mælk røres skiftevis.

 

Annelises Sodakage

Fire æg

250 gr. sukker

125 gr. smør

250 gr. hvedemel

250 gr. kartoffelmel

Et brev bagepulver

To kopper mælk

Laves lige som Sonja’ s Sodakage

 

Lene’ s Sølvkage

200 gr. smør eller margarine

200 gr. sukker

125 gr. Flormelis

125 gr. Rismel

Ti æggehvider

Revet skal af en citron

Smør og sukker røres hvidt. Heri kommes de piskede hvider. Melet, der er sigtet og tilsat revet citronskal, tilsættes med let hånd. Bages ved jævn varme i en lille time.

 

Oma’ s Søsterkage

Seks æg

250 gr. sukker

375 gr. smør

1000 gr. mel

En stor kop fløde

50 gr. gær

En teske Kardemomme

250 gr. rosiner

Smørret blødgøres og røres hvidt med sukkeret. Æg, fløde, gær (gjort flydende i lidt af fløden) og mel irøres efterhånden. Kardemomme og rosiner tilsættes. Hældes i en smurt form og står og hæver ca. en time. Bages i ca. 45 minutter.

 

Mor’ s Søsterkage

Seks æg

500 gr. mel

125 gr. rosiner

125 gr. Korender

Sukat

150 gr. smør

250 gr. sukker

Et brev bagepulver

Smør og sukker røres hvidt. Æg tilsættes. Mel, rosiner, Korender, Sukat og bagepulver tilsættes. Bages i en smurt form.

 

Citronkage

250 gr. smør

250 gr. sukker

250 gr. mel

Et brev bagepulver

Fire æg

Smør og sukker røres hvidt. Æg kommes i – bages i en velsmurt form. Skal og saft af en citron og en appelsin koges op med 150 gr. sukker og hældes varm over den varme kage.

 

Farmors Chokoladekage

Fem æg

250 gr. sukker

250 gr. revet chokolade

50 gr. groft hakkede mandler

500 gr. mel

En teske Hjortetaksalt opløst i lidt lunken vand. Æg og sukker røres hvidt og skummende. De andre ting kommes i en smurt form og bages i cirka en time.

 

Oldemors Chokoladekage

To æg

250 gr. sukker

500 gr. mel

Tre spiseskeer revet chokolade

To kopper mælk

½ brev Vaniljesukker

Et brev bagepulver

Æg og sukker røres godt rundt. Mælk, mel, bagepulver, Vaniljesukker og Chokolade kommes i og dejen hældes i en velsmurt form. Bages en time.

 

Familie Brodersens Sandkage

Otte æg

500 gr. smør

250 gr. sukker

250 gr. Flormelis

250 gr. Kartoffelmel

Lidt revet citronskal

En spiseske rom

Smør og sukker røres til salve. Æggeblommerne kommes i en ad gangen. Mel, citronskal og rom tilsættes og til sidst de piskede æggehvider, Dejen hældes i en velsmurt form og bages ved jævn varme i ca. 45 min. til en time.

 

Oma’ s Sandkage fra Højer

Seks æg

250 gr. smør

125 gr. sukker

500 gr. Hvedemel

125 gr. kartoffelmel

Lidt revet citronskal

Et par hakkede bitre mandler

Et brev bagepulver

Laves lige som Familien Brodersens sandkage.

 

Scraderkage

Syv æg

125 gr. smør

125 gr. mel

125 gr. sukker

Skal og saft af en citron

Syv æggeblommer røres hvide med sukker. Mel og smør smuldres og kommes i æggemassen. Citron tilsættes og til sidst de piskede hvider. Bages i en velsmurt form ved god varme i ca. 45 min.

 

Lise’ s brune kage

500 gr. Sirup

250 gr. sukker

¾ l Kærnemælk

125 gr. margarine

Tre teskeer Natron

1500 gr. mel

25o gr. rosiner

Sirup, sukker og kærnemælk røres sammen. Margarine smuldres i melet. Natron og de vaskede rosiner kommes i og røres i den flydende masse. Bradepanden smøres. Dejen kommes i og bages i 45 minutter til en time.

 

Æbleformkage

Tre æg

250 gr. sukker

250 gr. mel

En tallerken skrællede ituskårne æbler

Et halv brev bagepulver

De hele æg røres hvide og skæmmende med sukkeret, melet, der er blandet med bagepulver, sigtes i og til sidst de småtskårne æbler. Kommes i en velsmurt form og bages 45 minutter.

 

Chokoladekage fra Møgeltønder

250 gr. smør

To æg

1 ½ kop mel

En teske Natron

Æggeblommer og sukker røres godt. Smør, Kakao og mælk bringes i kog. Det afkøles og blandes med rørte æg. Mel og Natron sigtes i og de to piskede hvider tilsættes. Bages i springform.

 

Tante Tine’ s Marmorkage

200 gr. smør

300 gr. sukker

420 gr. mel

1/8 l fløde

6 æg

200 gr. chokolade

1 brev bagepulver

Vanilje

Bages som Chokoladekage fra Møgeltønder. Dejen deles i to halvdele og den revne chokolade kommes i den ene halvdel. Hældes i en smurt form. Den anden halvdel sættes oven i den anden. Bages i en time.

 

Brun krigskage

500 gr. sirup

250 gr. brun sukker

En stor spiseske fedt

En kop Kærnemælk

750 gr. mel

En teske Hjortetaksalt

En teske Natron

Skal af en halv citron

En halv teske nelliker

Bagevejledning mangler

 

Kardemommekage

500 gr. sukker

250 gr. kartoffelmel

250 gr. Hvedemel

  1. . smør

To kopper mælk

Seks æg

En teske Kardemomme

Et brev bagepulver

Smør og sukker røres hvidt. Æg kommes i – et ad gangen. Mælk, mel, Kardemomme og bagepulver kommes derefter i.

 

Tante Titti’ s Kaffebrød

375 gr. Smør

375 gr. Sukker – røres godt sammen

7 æg – røres i et ad gangen

Derefter 375 gr. Mel

Og 1 tsk. Bagepulver

Det hele røres godt sammen. Smøres på en plade så tynd som muligt. Strøs med korender, sukker eller mandler. Bages ved 200 grader. Når kagen er bagt, skæres den ud i små firkanter. Derefter sættes den i ovnen igen og skal tørres lidt.

 

Oma’ s sandkage

200 gr. Margarine

150 gr. Sukker

3 æg

125 gr. Hvedemel

125 gr. Kartoffelmel

½ tsk. Bagepulver

Margarine og sukker røres godt. Æggene tilsættes et ad gangen. Mel, kartoffelmel og bagepulver tilsættes. Dejen hældes ud i en smurt form (1 ½ l)

Bagetid: ca. en time ved 175 gr.

 

Annelise’ s Stribekage (Strifkach)

6 æg

½ del kartoffelmel

½ del hvedemel

Lidt hjortetaksalt

Smør

Sukker

Smør og sukker røres godt sammen og æggene tilsættes en ad gangen, derefter mel og hjortetaksalt. Det bliver ca. 6 -7 bunde alt efter hvor store æggene er. Bunden skal være så tynd som mulig. De lægges sammen med ribsgele mellem hvert lag.

Kagen blev bagt til jul og holdt sig langt ind i det nye år. Skal opbevares køligt. Den skæres i tynde skiver. Hvis man vil flotte sig, kan man servere den med flødeskum. Det var almindeligt, at kagen blev brugt som barselsgave. Det var normalt at invitere til ”Barsels-kaffegilde”.

 

Sonja’ s Søsterkage

300 gr. Mel

125 gr. Margarine

3 æg

2 spsk. Sukker

1 kop lunken mælk

30 gr. Gær

Rosiner, hakkede mandler eller nødder

Sukat

Reven Citronskal

Lidt Vanilje

Mel og margarine smuldres med hænderne, udtørres med sukker og den lunkne mælk. Der røres i dejen og tilsættes tre hele æg, rosiner, nødder, citronskal, sukat og vanilje. Dejen hældes i en rund bageform, sættes i ovn på 200 grader i 30 minutter. Lad kagen stå til afkøling.

 

Højer Riskage

1/2 l Riskage eller fløde

80 gr. Grødris

Grøden koges og afkøles, herefter tilsættes

80 gr. Sukker

75 gr. Smør

2 æggeblommer

50 gr. Hakkede mandler

1 tsk. Vaniljesukker

½ tsk. Kardemomme

Skal af ½ citron

Til sidst vendes to stiftpiskede æggehvider

Denne dejmasse hældes i en springform og bages en time i ovnen ved 150 grader. Kagen må ikke være alt for høj. Den skal være som en ny lagkagebund på 2 ½ cm. Der serveres flødeskum og gelé til.

Denne kostelige ret blev ofte brugt ved bryllupper i det sønderjyske.

 

Mange æg-kage

6 – 8 æg

1 ½ tsk. Bagepulver

1 dl. Sukker

1 dl. Kartoffelmel

Fyld: Brombærsyltetøj eller æblemos

Pynt: 1 ½ dl. Piskefløde

Rør æggeblommerne hvide med sukkeret. Æggehviderne piskes meget stive og vendes forsigtig i æggemassen. Bagepulver og kartoffelmel blandes i. Dejen hældes i velsmurte lagkage/springforme.

Bages 20 min.  ved 220 grader. Lægges sammen med syltetøj og pyntes med flødeskum.

 

Kathrineblomme-tærte

5 æg

1 l fløde

1 stang vanilje

100 gr. Sukker

500 gr. Kathrineblommer eller svesker

Mandler

Æggeblommerne røres med sukker og kommes i en gryde med gløden. Lav et opkog og kog af. De piskede hvider kommes i, når cremen er kold. Blommerne eller sveskerne med mandel lægges i bunden af en ovnfast form. Dejen hældes over.

Ved serveringen vendes kagen ud på et glasfad og pyntes med flødeskum langs kanten. Uden for blommesæsonen kan blommerne erstattes af stenfri svesker, der udblødes i vand. De skal have et let opkog, hvorefter mandlerne puttes i.

 

Sønderjysk Bryllupskage

1 kg mel

270 gr. Smør

3 spsk. Sukker

6 æg

50 gr. Gær

150 gr. Rosiner

1 tsk. Kardemomme

2 tsk. Revet citronskrald

2 tsk. Sukat

2 tsk. Pomeransskal

4 spsk. Hakkede nødder

3 dl. Mælk

1 dl. Fløde

Bages ved 200 grader i ca. 40 min. Lidt af melet tages fra æltning og rulning. Smørret hakkes med en kniv i melet og smuldres med fingrene. Gæren udtørres lidt i lunken mælk og tilsættes dejen smuldret med krydderier og de let sammen piskede æg samt mælk og fløde.

Dejen æltes, indtil den er blank og slipper fadet. En serviet støres med lidt mel og bindes om dejen, som derpå lægges i en spand koldt vand natten over. Den følgende dag tiltes dejen i to store kringler, der pensles med pisket æg, strøers med groft sukker og nødder. Efterhæver ca. 30 min før bagningen.

Undertiden får kringlen marcipanfyld, og den smager da rigtig godt. Lav fyldet af 100 gr. Smør, der tilsættes 100 gr. Sukker og røres grundigt til sukkeret er opløst. Derpå tilsættes 100 gr. Marcipan. Fyldet lægges i kringlen før den sættes til hævning.

Kringlen var ved siden af lagkagen (æ tort) den vigtigste kage ved Sønderjysk Kaffebord og dette gælder fortsat. Mange af de ældre kagetyper er forsvundet i dag – men ikke kringlen. Før jul bager mange sønderjyder en stor kringle, som serveres ved kaffebordene julen igennem sammen med julesmåkagerne.

 

Kongestamme

Sukkerbrødsdej:

4-5 æg

150 gr. Mel

150 gr. Sukker

2 tsk. Bagepulver

Ca. 100 gr. Smør

210 grader i 6 – 8 min.

Æg og sukker piskes til en luftig masse. Melet drysses forsigtigt i og dejen hældes straks i en bradepande, beklædt med smørsmurt papir (Det er lettest at tage en pakke smør og høvle tynde skiver af med ostehøvlen) Hele papiret skal være smørdækket, for at kagen ikke hænger i. Kagen er færdigbagt, når den er lidt lysebrun i kanterne.

Så snart kagen tages ud, strøers den med flormelis over det hele og vendes ud på et andet stykke bagepapir. Derpå trækkes det første stykke bagepapir af. Kagen påstryges smørcreme og rulles forsigtig sammen mens man forsigtig holder den i bagepapiret. Rouladen lægges nu til afkøling på en bagerist oven på sammenføringen, så trykket fra papiret kan holde rouladen i form, indtil den er helt afkølet.

Smørcreme:

100 gr. Chokolade

1 dl. Vand

200 gr. Smør

50 gr. Sukker

3 æggeblommer

Pynt: 70 gr. Høvlet chokolade

Sukkeret og vandet koges til en lage., der hældes over de sammenpiskede æggeblommer under stærk piskning som fortsættes indtil cremen, er afkølet. Det blødgjorte smør røres i cremen, kun lidt smør ad gangen. Når cremen er afkølet og smidig, kan den over damp smeltede chokolade røres i.

Når rouladen er afkølet, vil de holde formen. Man kan da dekorere den med resten af smørcremen og pynte den med høvlet chokolade, så kagen illuderer en egestamme.

Undertiden blev denne roulade købt hos en erfaren konditor. Kagen var yndet i begyndelsen af 1900’ tallet og meget anvendt som barselsgave. Efter 1920 var der ikke blot stednavne, der blev oversat til dansk. Også kagenavne blev oversat til dansk. Og rouladen Bismarck-eg blev af bagerne kaldt Kongestamme.

 

Hanna’ s Lagkage (Tort)

Fem æg

Seks spiseskeer sukker

Fire spiseskeer hvedemel

To spiseskeer kartoffelmel

To teskeer bagepulver

Æggeblommer og sukker røres godt rundt. Heri kommes mel og bagepulver og de fem piskede hvider. Bages i springform.

 

Fru Brodersens Lagkage (Tort)

Tre æg

En kop sukker

En kop hvedemel

En kop kartoffelmel

Saft af en ½ citron blandes med ¼ kop vand

En teske bagepulver

Æggeblommer og sukker røres hvidt. Citron, vand, mel og bagepulver tilsættes. Til sidst de piskede hvider. Heraf bliver der tre bunde.

 

Mormor’ s Lagkage (Tort)

To kopper sukker

En kop smør

4 æg

Lidt smuttende finthakkede mandler

Tre kopper mel

En kop mælk

Et brev bagepulver

Skal af en citron

Sukker og smør røres hvidt. Æggene kommes hele i. Mælk, mel, bagepulver, de hakkede mandler og citronskal tilsættes. Kommes i en springform og bages. Skæres i lag og fyldes med gele og creme.

 

Kartoffelkage fra Tønder (Katøffelkach fra Tynne)

Fire æg

200 gr. sukker

500 gr. kogte kartofler

1-2 spiseskeer mel

Skal og saft af en citron

Æggeblommer og sukker røres hvidt. De mosede kartofler kommes i. Citron og mel tilsættes og til sidst de piskede hvider.  Koges i vandbad en halv time i en budding-form. Serveres med rød sauce.

 

Sønderjysk kartoffelkage (Synnejysk katøffelkach)

12 æggeblommer

250 gr. Sukker

Saften og den revne skal af en citron

500 gr. Revne kogte kartofler

150 gr. Bitre mandler

150 gr. Søde mandler

12 æggehvider

Pynt: Æblekompot kogt med lidt kanel

Æggeblommerne røres godt og længe med sukker. Derpå tilsættes den afsiede saft og den revne skal fra citronen. Lidt efter lidt kommes de revne kartofler i. Først alt er godt rørt sammen tilsættes 12 æggehvider, der skal piskes helt stive på forhånd.

Bages i springform. Her dækkes bunden med dej. Derpå lægges æblekompot og dej skiftevis. Der afsluttes med et lag dej. Bages ved 170 gr. i ca. 50 min.

 

Sønderjysk julekløben

500 gr. hvedemel

50 gr. smør

½ tsk. Salt

1 tsk. Sukker

50 gr. gær

3 dl. Mælk

2 ½ dl. Rosiner

1 ½ dl. Sukat

125 gr. smuttede hakkede mandler

Smørret smuldres i melet. Gæren udtørres i lunken mælk og tilsættes sammen med det øvrige. Når dejen er tørt godt, sættes den til hævning i ca. 30 min. Derpå æltes den atter, formes til et brød ved at rulle dejen ud i en aflang firkant, der holdes sammen en gang på den lange led. Efterhæves ca. 30 min. Pensles med æggehvide og bages ca. 30 min ved 100 – 225 grader.

Efter bagningen overdrysses brødet let med flormelis. Ved servingen skæres brødet i skiver, der ofte smørbelægges.

Kløben er en let og lækkert rosinbrød som for mange er indbegrebet af sønderjysk julekage. Det fremstilles gennem hele december af de fleste sønderjyske bagere. Undertiden i en luksusudgave med marcipan. Kløben er en særlig variant af den tyske julekage ”Stollen”.

Ordet Kløben er nyt i det danske sprog og først registreret i dette århundrede. Det stammer fra tysk og betegner den længdespalte eller kløft, der opstår, når dejen bliver sammenfaldet.

 

Sonja’ s Knep-kager

1 kg. Rugmel

500 gr. fedtstof

125 gr. sukker

125 gr. sirup

En stor kop fløde

En teske Kanel eller Kardemomme efter behag

To teske Hjortetaksalt

Fedtstoffet smuldres i melet og de andre tildeles. Dejen udrulles og skæres i aflange kager med kagesporen, pensles med æg og sættes på en smurt pande.

 

Knep-kager fra Møgeltønder

750 gr. hvedemel

500 gr. smør

¼ l fløde

125 gr. sukker

Kardemomme

En citronskal

1 ½ teske Hjortetaksalt

Dejen æltes sammen, udrulles og skæres i firkanter, smøres med æggeblomme.

 

Knep-kager fra Højer

500 gr. hvedemel

500 gr. bygmel

500 gr. rugmel

500 gr. fedt

250 gr. smør

250 gr. sukker

375 gr. sirup

En spiseske Kanel

En spiseske Kardemomme

En teske nelliker

En kop fløde

Dejen laves ligesom Knep-kager fra Møgeltønder

 

Tante’ s Knep-kager

500 gr. mel

2 spiseskeer sukker

375 gr. margarine

2 spiseskeer Eddike

2 spiseskeer vand

Æltes sammen, udrulles og skæres i aflange kager med kagesporen. Pensles med æggeblomme.

 

Lene’ s Knep-kager

1 kg. Mel

375 gr. sukker

250 gr. smør

375 gr. fedt

3 æg

3 kopper fløde

2 teske Hjortetaksalt

Laves som Tante’ s Knep-kager

 

Knep-kager fra Ballum

200 gr. rugmel

200 gr. hvedemel

300 gr. sukker

200 gr. bygmel

300 gr. fedt

2 dl. Fløde

Fedtstoffet smeltes. Heri varmes fløden, mel og sukker. Det hele hældes i et fad og æltes grundig igennem. Når dejen er tilpas gennemsmeltet og kold, udrulles den tyndt og skæres i store aflange kager, som smøres med æg og lidt vand. Prikkes med en gaffel og bages ved jævn varme til de er gyldne. Når kagerne spises, smøres de over med lidt sirup.

 

Knep-kager fra Hjerpsted

500 gr. mel

1 kop fløde

100 gr. fedt

125 gr. smør

1 kop sukker

1 æg

Lidt hjortesalt

Dejen æltes sammen og skæres ud i firkanter og pensles med æg og mel. De bages lysebrune. Smøres med sirup, når de serveres.

Knepkager har fået deres karakteristiske navn efter den lyd, det giver, når man bider i den hårde kage. Sammen med Goderåd (Gojraj) er den en af de ældste småkager, der kendes. De blev dengang bagt i den store bageovn efter rugbrødsbagningen. Undertiden samlede man alle dejrester og æltede dem sammen med fløde. Det er forklaringen på, at der i ældre opskrifter er angivet både rugmel, hvedemel og bygmel i knepkager.

Enkelte ældre husmødre fastholder, at en rigtig knepkage skal laves af rugmel og at der skal anvendes sirup og fedt som bindemiddel i stedet for fløde og smør.

 

Brodersens Vrejn Unge (Klejner)

1 kop smeltet smør

½ kop Rom

2 kopper god fløde

75 gr. sukker 750 gr. mel

Rommen hældes i den opvarmede fløde. Melet kommes i væsken. Dejen æltes, udrulles og laves til klejner med kagesporen. Bages i 500 gr. fedt.

 

Klejner (Vrejn Unge)

125 gr. smør

170 gr. sukker

500 gr. mel

3 spsk. Fløde

3 æg

1 tsk. Hjortetaksalt

Lidt vanilje

Reven skal af en citron

Rør smør og sukker sammen, tilsæt det øvrige og ælt dejen sammen. Dejen rulles ud med en kagerulle og dejen snittes med en klejnespore til små klejner, der snittes i midten og vrides til ”Vrejn Unge”. Resten af dejen stikkes ud med et rundt glas og ”gaf hul i æ midt”. De ”Vrejn Unge” koges lysebrune i fedt eller palmin. De tages op på fedtsugende papir, hvor der afkøles.

Klejner er en udpræget jule-småkage ligesom brunkager. Ingen af disse småkager er specielle for Sønderjylland, men klejnerne har en speciel sønderjysk betegnelse. Mange tror at ”Vrejn Unge” eller ”Vrejn drenge og piche” dækker over en særlig sønderjysk variant. Men her – som så mange andre steder – er det sønderjyske og danske identiske begreber. Navnet, der har en vis erotisk undertone, er antagelig en mandlig vits, der er slået an.

 

Vaniljekranse

500 gr. mel

375 gr. smør

250 gr. melis

2 stænger vanilje tørret st. eller hakket.

Lidt bitre og helst mange søde mandler (helst hakket gennem mandelkværn)

Det hele æltes længe aftenen før bagning. Tag en lille klump ad gangen, ellers bliver dejen blød. Kør dejen gennem bøllesprøjte eller kødhakker med stjernetyllen i. Formes til ringe og sættes på bageplade. Bages ca. 8 min. ved 200 grader. Sættes straks til afkøling.

 

Annelises Vaniljekranse

500 gr. mel

375 gr. smør

250 gr. sukker

1 æg

1 tsk. Natron

½ stang vanilje

De forskellige dele æltes godt sammen, køres igennem hakkemaskinen, i hvilken der er anbragt kageplader. Her formes kransene. Bages lysebrune.

 

Smørkranse

2 æggeblommer

500 gr. smør

500 gr. mel

1 lille kop fløde

Smørret smuldres i melet. Æg og fløde tilsættes og dejen æltes sammen. Den udrulles, afstikkes med et større glas og så med en mindre, så der dannes en lille krans. Pensles med æg og dyppes i groft sukker.

 

Medaljer

500 gr. mel

1 æg

125 gr. sukker

1 spiseske smør

1 lille kop vand

Bagepulver

Udrulles og udstikkes med et glas. Marmelade kommes imellem. Pensles, når de er færdige med flormelis udrørt i citronsaft.

 

Israelitter

2 æg

250 gr. margarine

375 gr. sukker

500 gr. mel

Hasselnødder eller mandler

Smør og det halve af sukkeret røres hvidt. Heri kommer to æggeblommer og melet. Dejen udrulles og afstikkes med et mindre glas. De to hvider piskes stive og resten af sukkeret kommes i. Kagerne sættes på en smurt plade. En teske af æggehvidemassen anbringes på hver kage med en nød oven i. Bages ved svag varme.

 

Engelske Snitter

125 gr. smør

125 gr sukker – røres sammen

3- 4 æg kommes i, en ad gangen

4 spiseske fløde, 500 gr. mel og en teske Hjortetaksalt æltes i.

Dejen bredes ud på en velsmurt plade, bestrøs med sukker og hakkede mandler.

Bages ved jævn varme. Når kagen er smuk lysebrun, skæres den ud i firkanter og tørres i ovnen.

 

Naboens Makroner

Tre æggehvider piskes stive

Heri kommes 250 gr. sukker – 10 udrullede tvebakker og lidt mandelessens. Sættes på plade med en teske.

 

Mor’ s Makroner

500 gr. sukker

500 gr. mandler

5 æggehvider

Æggehviderne piskes stive og sukkeret tilsættes under piskningen, lidt ad gangen. Tilsidst de smuttede, finthakkede mandler. Anbringes på en smurt plade med teske og bages ved jævn varme.

 

Havremakroner

2 æg

250 gr. margarine

250 gr. melis

En spiseske mel

En teske Hjortetaksalt

500 gr. havregryn

To spiseskeer Kakao

Dejen æltes sammen og sættes på den smurte plade med en teske

 

Muslingeskaller

650 gr. mel

375 gr. sukker

375 gr. smør

1 æg

Lidt hakkede og smuttede mandler

Dejen æltes sammen, udrulles og anbringes i Muslingeskaller eller Linseformer.

 

Mandelsnitter

6 æggeblommer røres med 500 gr. sukker.

250 gr. hakkede smuttede mandler, et strøget teske hjortesalt og 500 gr. mel kommes i og til sidst de stiftpiskede æggehvider. Dejen formes som aflange brød, bages, skæres i aflange stykker på 2 cm’ s tykkelse, afkøles og tørres efter i bageovnen.

 

Ostepinde

100 gr. reven ost

100 gr. smør

100 gr. mel

Æltes sammen og rulles ud i tynde pølser. Skære i ca. 8 cm* s længde

 

Mor Lene’ s Chokoladekonfekt

250 gr. sukker kommes i 10 spiseskeer kogende vand og koges til sukkeret er smeltet.

500 gr. kogechokolade og 125 gr. hakkede mandler kommes i. Når det hele er kommet i kog ved svagt blus, tages det af og afkøles.

Det sættes på en smurt plade med en teske og tørres ved svag varme i ovnen i 2 minutter.

 

Krigskage fra Første Verdenskrig

500 gr. Havregryn

1 æg

4 spsk. Fløde

2 spsk. Kartoffelmel

250 gr. sukker

Bagepulver

Alt æltes sammen og sættes på plade med teske.

 

Hverdagskiks

40 gr. Smør

180 gr. sukker

500 gr. mel

2 spsk. Fløde

Lidt salt

1 tsk. Natron

Æltes og udrulles. Afstikkes med et glas. Hulles med en gaffel.

 

Sandmusser

100 gr. smør

125 gr. melis

1 æg

65 gr. mel

250 gr. kartoffelmel

Vanilje

Æltes sammen og formes

 

Vafler

4 æg

250 gr. sukker

250 gr. smør

250 gr. kartoffelmel

Det kolde smør rulles med sukker. Æggeblommer kommes i, en ad gangen. Kartoffelmel og de piskede hvider tilsættes. Bages i vaffeljern

 

Meta’ s Jødekager

500 gr. mel

375 gr. smør

125 gr. sukker

2 æggeblommer

Lidt Kardemomme

2 tsk. Hjortetaksalt

Kanel

Smørret smuldres i melet. Sukker, 2 æggeblommer, Kardemomme og Hjortetaksalt kommes i. Det æltes godt sammen. Dejen udrulles og kagerne udstikkes med glas. De pensles med æg og bestrøs med kanel og sukker

 

Fedtebrød

500 gr. mel

2 tsk. Hjortesalt

500 gr. margarine

250 gr. sukker

260 gr. kokos

Glasur med lidt rom eller romessens

Det hele blandes på en gang. Rulles ud i tre stænger, der trykkes flade og bages midt i ovnen ca. 10 min. ved 200 grader. Smøres med glasur og skæres i strimler med det samme, ellers knækker de.

 

Chokoladefedtkager

500 gr. fedt

1 kg mel

500 gr. sukker

1 æg

En teske Hjortetaksalt

250 gr. revet chokolade eller 125 gr. Kakao

Dejen æltes sammen og formes til små kugler, sættes på pladen og bages ved svag varme.

 

Brune Fedtkager

125 gr. chokolade

250 gr. svinefedt

375 gr. sukker

500 gr. mel

1 tsk. Hjortetaksalt

Chokoladen smeltes sammen med fedt. Sukker, hjortetaksalt og mel tilsættes. Rør evt. på maskine. Trilles til kugler og trykkes let. Sættes på bageplade. Bages ved 160 grader i 25 minutter på midterste rille. Ønskes hvide fedtkager udelades chokoladen.

 

Lene’ s Fedtkager

750 gr. mel

500 gr. fedt

375 gr. sukker

Lidt Hjortetaksalt

Alle dele æltes sammen til en fast dej. Trilles i boller og sættes på pladen. Bages ved svag varme.

 

Mor’ s Fedtkager

250 gr. fedt

500 gr. mel

250 gr. sukker

1 tsk. Hjortetaksalt

4 spsk. Kakao

Sæt fedtet frem i stuetemperatur helst dagen før bagningen. Ælt fedt, sukker og hjortetaksalt grundigt sammen. Tilsæt melet lidt ad gangen. Hvis dejen ikke bliver smidig, tilsættes lidt ekstra mel. Del portionen i to lige store dele. Ælt kakao i den ene del.

På smurte plader skal kagerne afsættes med en teske i størrelse som en valnød. Bages med 150 – 170 grader i ca. 10 minutter. Kagerne skal revne lidt på overfladen for at være rigtige.

Ved serveringen lægges både hvide og brune fedtkager på fadet. Denne småkage skal lige som andre ”bækkenødder” (småkager) serveres på en bestemt måde. Mange steder ledsages marengs eller kys af en lille gul flad småkage kaldes ”Klap”. Den er lavet af sukker og den æggeblomme, der bliver til overs af marengsbagning. Et tredje eksempel på småkager, som helst skal følges er ”Vrejn Unge”.

 

Pebernødder

60 stk.

375 gr. hvedemel

175 gr. smør

½ tsk. Potaske

3 dl. Farin

1 æg

½ tsk. Kardemomme

½ tsk. Peber

Hak smørret ud i melet. Rør potasken ud i lidt koldt vand og kom det i dejen sammen med resten af ingredienserne. Hvis dejen ikke hænger sammen, tilsættes lidt mere vand. Dejen rulles til tynde stænger, der deles i små kugler, som trilles til pebernødder og sættes på bagepapir. Bages ved 180 grader i ca. 10 min.

 

Hanne’ s Pebernødder

500 gr. rugmel

1 kg hvedemel

250 gr. margarine

250 gr. fedt

500 gr. sukker

½ l mælk

1 teske Potaske opløst i lunken vand. Mel og margarine smuldres. Sukker og væske kommes i. Trilles i tynde pølser, skæres i terninger og kommes på en plade, der er bestrøet med mel.

 

Hvide Pebernødder

750 gr. smør

500 gr. hvedemel

500 gr. kartoffelmel

500 gr. sukker

Mandler (Hakkede og skoldede)

Citronskal

1 teske Hjortetaksalt

Smør og sukker røres godt, herefter tilsættes mel, Hjortetaksalt, citronskal og mandler. Formes i en pølse og skæres ud. Bages svagt lysebrune.

 

Ingenting

375 gr. mel

2 æggeblommer

250 gr. smør

2 spsk. Fløde

300 gr. sukker (Pynt)

2 spsk. Hakkede mandler

2 æggehvider

1-2 tsk. Eddike

Dejen æltes sammen og rulles med en kagerulle. Kagerne stikkes ud med et vinglas. Hviderne piskes stive med sukker tilsættes eddike og de hakkede mandler. Kagerne pyntes med den masse og bages i 8 minutter.

Denne opskrift anses af mange sønderjyske husmødre at være de lækreste småkager, der findes. Navnet antyder kagens lette substans. Ingenting kan man altid spise og var egnet som afslutning på et rundt kaffebord. I Mellem-Slesvig kaldes denne småkage undertiden for ”Israelit”.

 

”Bækkenørre”

1 kg rugmel

375 gr. fedt

375 gr. mørk farin

Lidt fløde

Stødt anis

Potaske

Mel og fedt smuldres, Farin, krydderier og fløde tilsættes. Det hele æltes godt sammen. Rulles ud i fingertynde pølser og skæres af i terninger. Sættes på en smurt plade og bages ved jævn varme.

 

Berits Brune Kager (Berits brunkache)

2 kg. Sirup

2 kg. Mel

500 gr. smør

7 gr. Kardemomme

7 gr. stødt Nelikke

15 gr. Kanel

65 gr. Sukat

Skal af to citroner

30 gr. Potaske

1 ½ kop fløde

375 gr. topsukker

Smør smuldres i en del af melet. Krydderier og sirup kommes i og dejen står i ca. to timer. Topsukkeret stødes og kommes i dejen med resten af melet. Potasken opløst i lunken vand og fløden. Dejen formes i pølser og skæres næste dag.

 

Inga’ s Brune Kager

1 kg. Sirup

500 gr. smør

500 gr. Farin

2 kg. Flormelis

1 brev Kanel

1 brev Allehånde

30 gr. Potaske

Mandel

Sirup, smør, sukker, mandel og krydderier smeltes i en gryde, afkøles. Mel og Potaske kommes i. Dejen udrulles og afstikkes med glas. Oven på hver kage kommes en mandel.

 

Familie Brodersens Brune Kager

375 gr. Sirup

125 gr. sukker

125 gr. smør

65 gr. fedt

En flaske Rosenvand

15 gr. Potaske

3 teskeer Kanel

Fedt smeltes sammen med andet i en gryde. Efter afkøling tilsættes en flaske Rosenvand, Potaske og Kanel tilsættes. Dejen står nogle dage, udrylles så tyndt og afstikkes med et glas.

 

Brune Kager fra Højer (Hæwe Brunkache)

125 gr. smør

250 gr. sirup

625 gr. mel

15 gr. Kanel

10 gr. Nelliker

Skal af en Citron

Hakket Sukat

Pomeransskal

250 gr. hakket sukker

8 gr. Potaske

Smør, sirup og krydderier smeltes i en ret stor gryde. Efter afkøling blandes mel, Potaske og det knuste hakkede sukker i. Dejen står to dage, udrulles og skæres i firkanter.

 

Brune Kager fra Møgeltønder (Brunkache fra Møltynne)

625 gr. Sirup

625 gr. Farin

375 gr. Fedt

125 gr. smør

1.375 gr. mel

Skallen af 1 ½ Citron

2 teskeer Nelliker

1 teske Hjortetaksalt

1 teske Potaske

Hakkede mandler

10 gr. Kandis

Laves som Brune Kager fra Højer – Mandlerne hakkes og Kandissen knuses.

 

Hedegårds – Stænger

500 gr. mel

250 gr. smør

En lille kop fløde

Dejen æltes sammen og trilles i en pølse, der trykkes flad. Den skæres i 2 cm tykkelse. Den pensles med æg og bestrøs med sukker.

 

Omar’ s Kranse

500 gr. smør

500 gr. mel

1 kop fløde

1 knivspids Hjortetaksalt

Dejen æltes sammen, udrulles og afstikkes med et større og mindre glas til kranse, pensles med æggehvide og groft sukker.

 

Tønder – Kage (Tynne-kache)

375 gr. smør

500 gr. mel

250 gr. sukker

En spiseske kartoffelmel

50 gr. mandler

Dejen æltes sammen og de smuttede lukkede mandler kommes i. Udrulles og afstikkes med et glas. Bages svagt lysebrune.

 

Albertkiks

125 gr. smør

250 gr. sukker

750 gr. mel

4 æg

3 teske Vaniljesukker

1 bagepulver

Melet æltes med det kolde smør. Æg, sukker og bagepulver kommes i. Dejen udrulles og afstikkes med et glas. En strikkepind bruges til at stikke huller i kagerne.

 

Havrebidder

125 gr. sukker

250 gr. havregryn

80 gr. hvedemel

50 gr. smør

1 kop mælk eller vand

Reven skal af en citron

1 knivspids Natron

Sukker og smør røres hvidt. Mælk, gryn, citronskal og Natron æltes i. Dejen udrulles og afstikkes med et glas. Bages lysebrune.

 

Lene’ s Romkager

375 gr. mel

250 gr. smør

250 gr. sukker

2 æggeblommer

1 glas rom

Smørret smuldres i melet. Sukker, æggeblommer og rom tilsættes. Det æltes til en fast dej. Udrulles og afstikkes med et glas til små kager, der pensles med æggehvide og bestrøs med Kanel eller mandler og sukker.

 

Oma’ s Gode Råd (Gojraj)

250 gr. smør

125 gr. sukker

1 dl. Fløde

3 æg

Lidt Kardemomme

500 gr. mel

Det hele æltes sammen og formes som små runde boller. ”Goderådjernet” smøres og varmes godt igennem, inden man begynder at bage. Kager bages pænt lysebrune.

 

Gode Råd (Gojraj)

40 – 45 stykker

500 gr. mel

250 gr. sukker

4 æg

3 stk. kardemomme

1 stk. Vaniljesukker

Sukker og smør røres sammen. Der tilsættes æg, vaniljesukker og kardemomme. Melet røres i lidt ad gangen. Bages på hver side i et særlig ”Gode Råd’ s Jern), som smøres med et flæskesvær efter bagning af hver kage, såfremt det ikke er et moderne teflonbelagt jern.

Disse er smukke at se på. De er imponerende af størrelse og har stor holdbarhed. Godt nok tager det lidt at fremstille dem. Du skal nok regne med ca. 2n time. Gode Råd er lysebrune, helt tynde og sprøde. De opbevares i stabler i en lufttæt kagekasse, der svarer til størrelsen af Gode Råd.

 

Kys og Klap

En god måde, hvor sønderjyderne får brugt både hviden og blommerne fra æggene.

2 æggehvider (kys)

250 gr. sukker

½ spsk. Eddike

Æggehviderne piskes meget stive. Sukkeret tilsættes lidt ad gangen, sammen med eddiken. Dejen sættes med en teske på en bageplade med bagepapir.

2 æggeblommer (klap)

250 gr. sukker

½ tsk. Hjortetaksalt

Sukker, æggeblommer og hjortetaksalt piskes godt. Dejen sættes på en bageplade med bagepapir med 2 teskeer. Begge slags kager bages ved 160 grader i 10 – 12 minutter. Kagen serveres i samme skål og man tager en af hver.

 

Små Korender-kager

3 æg

250 gr. sukker

250 gr. margarine

500 gr. mel

2 tsk. Hjortetaksalt

Margarine og sukker røres hvidt. De tre æggeblommer, mel, Hjortetaksalt og til sidst de stiftpiskede hvider kommes i. Pladen smøres og dejen stryges tyndt over den. Overstrøs med korender og sukker. Når de er færdigbagte skæres de ud i firkanter.

 

Kanelkager

375 gr. smør

625 gr. mel

125 gr. Korender

2 breve Kanel

250 gr. sukker

Dejen æltes sammen, udrulles og afstikkes med et glas.

 

Mormors Kanelstænger

4 æg

500 gr. mel

1 brev Kanel

3 kopper sukker

1 spiseske fedt

1 teske Hjortetaksalt

Æg og sukker røres. Kanel, Hjortetaksalt og mel æltes sammen med det. Til sidst æltes fedtet i dejen, trilles i pølser, trykkes flad og sættes på pladen. Når kagerne næsten er færdigbagte, skæres de ud på skrå og sættes ind i ovnen til tørring.

 

Halvmåner

250 gr. margarine

125 gr. sukker

500 gr. mel

2 æggeblommer

2 teskeer Kardemomme

Udrulles og afstikkes med et glas til halvmåner.

 

Mor’ s Snebolde

500 gr. mel

70 gr. smør

¼ liter vand

Bages op. Når det slipper skeen, afkøles det og seks æg kommes i, et ad gangen. Dejen formes med to skeer som kugler og bages i fedt. De vendes i kanel og sukker. Flormelis kan også bruges.

 

Snebolde fra Tønder

125 gr. smør

125 gr. mel

2 kopper vand

4 æg

Laves lige som ”Mor’ s Snebolde”

 

Aristokrater

500 gr. mel

70 gr. smør

375 gr. stødt melis

1 æg

125 gr. mandler

Disse mandler må ikkeskoldes men snittes på langs. Dejen æltes sammen og rulles i en pølse, der står til næste dag. Skæres til tynde kager, der dyppes i æg og mandler.

 

Smørenødder

4 spsk. Smør

4 spsk. Sukker

Mel, så meget det kan tage.

Kommes i kogende fedt med en barneske

 

Marskens sommerbagværk

4 æg

250 gr. sukker

250 gr. mel

1 knivspids Hjortetaksalt

Æg og sukker røres godt. Sigtet mel og Hjortetaksalt kommes i Sættes på pladen med en teske. Ligner Pleskener.

 

Sønderjyske æbleskiver med svesker

30 stk.

2 ½ dl. Mælk

15 gr. gær

3 æg

20 gr. sukker

200 gr. mel

½ tsk. Kardemomme

175 gr. smør/margarine

Ca. 300 gr. stenfri svesker

50 gr. flormelis

Lun kælken til ca. 30 gr. Opløs gæret heri. Del æggene i blommer og hvider. Rør æggeblommer og sukker indtil det er hvidt. Mælk og mel samt kardemomme tilsættes under grundig omrøring. Smelt ca. 1/3 af smørret og kom det i dejen. De stiftpiskede hvider blandes forsigtig i dejen.

Sæt dejen til hæving et lunt sted i ca. 20 min. Imens udblødes sveskerne, og de får et opkog. Bag æbleskiverne ved at komme lidt af fedtstoffet i hvert hul i den varme pande. Kom lidt dej i, lidt efter en sveske. Når dejen er ved at danne skorpe i bunden, vendes æbleskiverne.

Serveres drysset med flormelis. Æbleskiver med svesker fik vi altid til jul hjemme i Tønder. Ofte fik vi det også til frokost. I gamle dage fik man det, når det var pause under høstarbejdet.

 

Hedeviger

500 gr. margarine

125 gr. sukker

750 gr. mel

½ liter mælk

65 gr. margarine/smør

2 ½ pakke gær

Rosiner

1 ½ æg

Evt. Sukat

Mælken lunes og når den er fingervarm, smuldres gæren i og dejen æltes godt. Hæver en time. Sættes på bageplade i klatter eller som boller. Bagetid: 10 minutter ved 225 grader.

Disse kager/boller er en sønderjysk specialitet til fastelavn.

 

Kilde:

  • Diverse opskrifter bl.a. fra min mors opskriftsbog med gotisk skrift og på tysk.

 

 

Hvis du vil vide mere: www.dengang.dk indeholder 1.689 artikler, herunder:

  • Sønderjysk kaffebord på Østerbro
  • Sønderjysk kaffebord for Sønderjyder
  • Sønderjysk kaffebord – dets historie
  • Sønderjysk kaffebord
  • Myterne om det sønderjyske kaffebord

 

  • Sønderjysk kaffebord – opskrifter og Sønderjysk kaffebord fra Tønder er redigeret i denne artikel.

 

 

  • Sønderjysk madkunst – atter engang
  • Sønderjyske Drikkeopskrifter
  • Det kulinariske Sønderjylland
  • Mad fra Tønder – opskrifter
  • Smag på Sønderjylland
  • At plukke Sut ved Højer
  • Det drikker vi i Sønderjylland
  • Mad fra Tønder

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


Forrige artikel

Næste artikel

Aktuelle kategori

Sønderjylland