Dengang

Forrige artikel

Næste artikel

Aktuelle kategori

Besættelsestiden

Modstand 1933 – 1942

November 15, 2015

Modstand 1933 – 1942

Dette er et forsøg på anmeldelse af bogen Niels Birger Danielsen: Modstand 1933 – 1942 – Frihedskampens rødder Bind 1 (Politikken). Der er masser af engement og fortællerlyst. Men man skal holde tungen lige i munden. Selv om man troede, at man kendte alt til modstandsbevægelsen, så er der masser af overraskelser på de 571 sider. Og det er fremragende, at forfatteren tager en kritisk stilling. Danskernes hverdag er ikke glemt. Og hvordan definerer man egentlig modstandsfolk. Efter 5. maj 1945 løb masser af danskere rundt med armbind. Men øv, hvorfor skal vi vente urimelig lang tid til at vi får en fortsættelse?  

 

Engagement og fortællerlyst

Sidste gang vi anmeldte en af Niels Birger Danielsen bøger var det hans bog om Werner Best. Dengang roste vi blandt andet hans sprog. Det var tydeligt, at han var journalist.

De gode fortælleregenskaber fortsætter i denne bog. Engagement og fortællerlyst er udpræget. Denne bog er jo mere spændende end en kriminalroman.

Vi hører om baggrund og motiver til, at man går ind i modstandsbevægelsen. Ja de unge mennesker blev efterhånden grebet af modstandsånden

 

Forhåbentlig afsluttes der ikke den 5. maj

Denne gang har forfatteren vovet sig ud i et kæmpe projekt, nemlig at beskrive Modstandsbevægelsen i hele tre bind. En skam, at vi skal vente helt til 2017 for at læse det sidste. Vi håber så ikke, at forfatteren bare lukker og slukker den dag, hvor tyskerne forsvinder ud af landet. For som opmærksomme læsere af denne hjemmeside vil vide, så foregik det i den grad ting og sager efter denne dato.

Om disse ting, så vil blive belyst skal vi så vente på indtil da. Tidligere bøger om modstandsbevægelsen har således fortalt, at der i Sønderjylland ikke foregik likvideringer af modstandsbevægelsen. Og det passer ikke i hvert fald efter undertegnedes og andres research i området omkring Padborg. Ældre mennesker fortæller således at den lokale modstandsbevægelse opførte sig som terrorister og i den grad hævnede sig bare ved så banale forbrydelser som det, at have solgt mad til tyskerne. Ja dernede frygtede mange modstandsbevægelsen efter besættelsestiden. Men lad os nu sætte fokus på denne bog, der slutter i 1942.

 

De første aktioner

Den første egentlige sabotageaktion foregik på Nordhavn og medførte ret store ødelæggelser. Det var mod skibsværftet Nordbjærg & Wedel. Værftet byggede tyske hurtigbåde.

De første aktioner var nærmest drillerier mod tyskerne. I Aalborg var der 14 – årige drenge, der startede aktionerne. Jo Churchill – gruppens aktioner er gengivet i bøger, der er optrykt mange gange.

Men egentlig gjorde gruppens aktioner et symbolsk indtryk på eftertidens modstandsbevægelse.

 

De havde ikke en chance

En række kendte profiler i modstandsbevægelsen bliver præsenteret. Selv om der er tale om et trebinds værk er der ikke alt, der bliver taget med. Og det får vi en forklaring på her i første bind.

  • De havde ingen chance, de første modstandsfolk. Myndighederne var imod dem, og de fleste danskere hyttede deres eget. Fjenden var verdens stærkeste militærmagt. Alligevel valgte nogle få at risikere livet i den tilsyneladende udsigtsløse kamp.

 

Hvem var egentlig modstandsfolk?

Men de første modstandsfolk var ikke særlig populære. Politiet gjorde alt for at fange dem. Og i radioen opfordrede statsminister Vilhelm Buhl til, at man skulle angive modstandsfolk.

Således fortalte min far engang, at de blandede cementen på en måde oppe i Oksbøl, så den ikke var så holdbar. Spørgsmålet er, om det var en del af den organiserede modstand. Ja det var jo mange, der pludselig tog armbind på, da tyskerne gik ud af landet. Men var de egentlig alle sammen aktive modstandsfolk? Og hvad med dem, der strejkede eller gik med det britiske luftvåbens farver i deres strikkehuer?

 

Danskernes hverdag ikke glemt

Egentlig er der aldrig blevet skrevet så meget om netop dette tema – Besættelsestiden i Danmarkshistorien. Der er ufattelig mange bøger at vælge imellem. Mange er da også ganske udmærket, men der findes sandelig også mange, der i den grad sætter Danmark op på en sejrsskammel. Men der aldrig blevet gengivet en samlet beskrivelse af modstanden før nu. De enkelte modstandsgrupper er beskrevet. Men fokus fra historikere har ofte været fokuseret på dem, der var på den forkerte side, nazister, frikorpsfolk, Hipo – folk m.m.

Gennem bogen oplever vi danskernes hverdag. Og det er gjort flittig brug af journalisten Vilhelm Bergstrøms dagbøger. Her skrev han det, som han ikke måtte skrive i avisen. Også udviklingen i Tyskland i 1930erne beskrives glimrende.

 

Mange ting er taget med

Vi hører om fronttjeneste hos tyskerne og dengang, at det var lovligt at melde sig. Vi kommer også ind på mordet på SOE – kæmperen Rottbøl

Herhjemme er det særlig kommunisternes situation efter Finlandskrigen, der beskrives. Overgivelsen føltes af mange officerer som det ultimative svigt.

 

Overraskende ting

Nyt for undertegnede er det, at der var planer om at dræbe Himmler, som vi netop har beskrevet her på siden med bue og pil. Men Himmler ændrede planer. Der er sandlig mange dramatiske fortællinger i bogen.

Og vi kunne for den sags skyld nævne masser af andre overraskende ting.

 

Fremragende, at forfatteren tager kritisk stilling

Det er frihedskæmpernes synsvinkel, der er fremherskende. Og Niels Birger Danielsen har på en underholdende måde gjort brug af faghistoriske kilder. Men vi får nu også forfatterens egne kritiske kommentarer, og de er ikke til at gå fejl af. Men disse kommetarer er nok ikke nulevende modstandsfolks opfattelse. De er sikkert ikke enige i, at samarbejdspolitikken var godt for Danmark.

Det er fremragende at forfatteren selv tager stilling til visse begivenheder. Modstandskæmperne synes jo, at de kun gjorde det rigtige. Men 400 likvideringer blev aldrig efterforsket. Og som vi nævnte i indledningen, så var myndighedernes rolle lige efter besættelsen også lidt speget. Således har vi på vores side konstateret falske politi – rapporter for at dække over nogle af modstandsbevægelsens likvideringer.

 

De fleste var tilhængere af samarbejdspolitikken

Men de allerfleste danskere var jo netop tilhængere af samarbejdspolitikken. Men tyskerne kunne ikke røre, så derfor gik det efterhånden ud over dem, der tjente penge på dem. Og også tyskerpigerne blev samfundets fjender.

Vi får også en slags sammenligning med den danske og den europæiske modstandskamp. Werner Best beskrev Danmark som besættelsesmagtens mønsterland. Mange år senere i frihed i Tyskland kaldte han Danmark for et latterligt land. De første illegale blade var allerede dukket op.

 

Det er med at holde tungen lige i munden

Det er lidt vanskeligt allerede nu at konstatere om opgaven er lykkedes for Niels Birger Danielsen, da vi kun har set første tredjedel. Og øv, det er uendelig lang tid at vente.

Heldigvis har Danielsen ikke glemt de danske søfolk, som så mange andre har gjort. Men dem hører vi først om i de kommende bøger.

Masser af gode takter er der i dette første bind, og igen et dejligt frisk sprogbrug, der giver en let tilgang til de mange historier. Og hold da op, sikke en masse kilder, der er brugt. Tungen skal da holdes lige i munden. Undertegnede er imponeret over, at det omfattende stof er blevet redigeret på denne læsevenlige måde.

 

Bogen kan varmt anbefales

Skal man så finde tilbage til noget, ja så finder man det i en omfattende kildehenvisning og et omfattende register.

På vores facebook – side har vi gengivet masser af Niels Birger Danielsens fremragende beskrivelser af besættelsestiden.

Her til jul skal Den gamle Redaktør anbefale en masse historiebøger til vores forhåbentlig mange kunder oppe i butikken. Og denne bog er absolut en af de tre, der får mine varmeste anbefalinger. Godt gået, Niels Birger. Men hvorfor skal vi absolut vente så længe på fortsættelsen?

 

Vi har så fået at vide, at:

  • Bind 2 dækker perioden 1942 – 1944 og har undertitlen Samarbejdets Fald
  • Bind 3 dækker perioden 1944 – 1945 og har undertitlen Den Skærpede Kamp

Andre bøger af Niels – Birger Danielsen:

  • Værnet, om den danske SS – læge Carl Peter Værnet (2002)
  • Gestapo chefen, om chefen for Gestapo i Danmark, Karl Heinz Hoffmann (2011)
  • Werner Best, om den tyske rigsbefuldmægtigede (2013). Bogen er anmeldt her på siden.

 

Niels Birger Danielsen: Modstand 1933 – 1942 – Frihedens rødder (Bind 1) (Politiken)

 

Hvis du vil vide mere:

  • dengang.dk indeholder 151 artikler fra Besættelsestiden herunder
  • At handle med ondskaben
  • Danskere i tysk Terrors tjeneste
  • Landsforrædere og landssvigere
  • Tilfældet Aabenraa Motorfabrik
  • Stikkerdrab
  • Werner Best
  • I en lovløs tid
  • I tysk krigstjeneste
  • Flere sabotører på Østerbro
  • Sabotører og stikkere på Østerbro
  • Likvideret på Nørrebro
  • En stikker fra Sønderjylland
  • Hugo Danske – afdeling Eigild
  • Modstand i Kolding
  • Modstand og sabotage i Sønderjylland
  • Modstand i Tinglev
  • Modstand i Sønderjylland
  • Modstandsbevægelsen i Aabenraa
  • Mord i Padborg 1 – 4
  • De Mystiske Mord ved grænsen
  • Sabotage i Tønder
  • Skud i Vordingborggade
  • En Frihedskæmper fra Tønder og mange flere

Forrige artikel

Næste artikel

Aktuelle kategori

Besættelsestiden