Dengang

Forrige artikel

Næste artikel

Aktuelle kategori

Nyheder

Besættelse på Nørrebro – foredrag

August 4, 2015

 

Besættelse på Nørrebro

Kom og hør et to timers foredrag og se en plancheudstilling over de dramatiske fem år på Nørrebro. Og det var særlig de sidste to år, der skete en masse dramatik. Nørrebro Lokalhistoriske Forening, Stefanskirken og www.dengang.dk er igen gået samme til afholdelse af en lokalhistorisk aften. Det er ottende gang, og plejer at være et tilløbsstykke. Og det sker den 16. september kl. 19 – 21.30. Det er som sædvanlig gratis og kirken er vært for kaffen i pausen. Ni dage i 1944 blev 140 butikker på Nørrebro og Vesterbro antændt. Men de var nu ikke alle værnemagere, som man skulle tro.

 

 

To timers dramatik

Det er ekstra dramatisk, når de fem skal koges ned til to timer, siger foredragsholderen Uwe Brodersen. Normalt genlyder kirken af latter, når der fyres historier af fra Nørrebros fortid. Men det sker nok ikke denne aften siger foredragsholderen, der foruden at være redaktør af www.dengang.dk også er redaktør af www.norrebro.dk samt Facebook – siderne for Nørrebro Handelsforening og dengang.dk

 

Han lover også, at vi skal hilse på nogle af Nørrebros bødler.

 

Landsmænd mod landsmænd

Vi skal høre om hverdagslivet dengang. Om likvideringer, der ikke gik helt efter planen, om en masse sabotageaktioner, og frygten for at blive ramte af tyskernes berygtede patruljer, som ofte blev udført af Hipo – korpset eller en af de andre terrorgrupper. Og det frygtelige var gang på gang, at landsmænd skød mod landsmænd.

 

Frihedsrådet og Kommunisternes anholdelse

Og så skete der også noget i Harilds Maskinbureau, Nørrebrogade 156. Her blev Frihedsrådet dannet.

Og i Griffenfeldsgade 50, 3. sal havde kommunisterne til huse. De blev efter tyskernes anmodning arresteret. Ja, det danske politi leverede langt flere, end tyskerne havde anmodet om. Den danske regering kaldte det nødret. Men det var egentlig tale om brud på Grundloven.

 

Buldog blev brændt af

I august 1943 havde danskerne fået nok. Men egentlig var det i bogstaveligste forstand mere hedt ni dage i sommeren 1944. Der var masser af skyderier og barrikader på Nørrebrogade.

Varehuset Bulldog blev stukket i brand og brandvæsnet blev nægtet adgang af beboerne. Tyskerne skød med kanoner langs Nørrebrogade. En masse blev dræbt. De hede dage kostede 87 dræbte og 664 sårede i København. Mange af disse var fra Nørrebro.

 

Aldrig straffet for 11 modstandsmænds død

En politibetjent og stikker blev likvideret ud for det nedbrændte varehus en måned efter. Dagen efter blev 11 danskere i tysk fangenskab dræbt ved Osted på landevejen mellem Roskilde og Ringsted.

Ja det værste er, siger Uwe Brodersen, at den tyske leder af denne aktion aldrig er blevet straffet for dette eller andre krigsforbrydelser. Og han blev endda senere vicepolitimester i Berlin og viste Bobby Kennedy rundt i byen. Og hans danske håndlanger som også havde en stor andel i massakren flygtede til Hamborg, hvor hans nazistiske venner i Stille Hilfe hjalp ham.

 

Mød op

Men mød selv op og hør masser af dramatiske historier fra Nørrebro – dengang. I pausen kan du hilse på Nørrebro Lokalhistoriske Forening, Præsten eller foredragsholderen, Uwe Brodersen. Det er Nørrebro Lokalhistoriske Forening, der står for plancheudstillingen. Du kan også købe nogle af foreningens udgivelser. Men mød tidlig op, der bliver rift om pladserne.  

 


Forrige artikel

Næste artikel

Aktuelle kategori

Nyheder