Den Kriminelle Musikant fra Tønder
Dette er en kriminalhistorie fra Tønders fortid. Egentlig er den fortalt af Stadsmusikant Gerlach. Men helten er Den Lystige Spillemand, Kaspar samt den smukke Mamsel Hartman, hvis far var uskyldig anklaget for mord og røveri. Gerningsmanden var en mexikaner, der havde vundet mange penge fra amtmanden. Efter en fest, hvor ringriderkorpset må kalde sig Frederiks – Korpset, falder hammeren.
Hvorfor må vi ikke høre ”Kærlighedens Lysthus ?”
Vi har gentagende gange beskrevet musiklivet i Tønder, og ikke mindst de fantastiske oplevelser under Tønder Musikfestival. Men hvorfor hører vi så sjældent Michael Falcks bedste sang, Kærlighedens Lysthus, der jo som bekendt handler om Æ Liebestempel, faktisk lige over for politistationen i Tønder?
Nu er det ikke Michael Falck, vi skal høre om i dette indlæg. Nej vi skal tilbage i tiden, inden Michael Falck i Tønder eller Tønder Musikfestival.
Stadsmusikanter i Tønder
I gamle dage var der fastlønnede stadsmusikanter i Tønder. Fra 1615 – 1890 har der været 14 stykker. De var privilegeret og fastlønnede. Og de kunne også kræve løn ved private lejligheder – ved bryllupper, barsler eller andre fester. Ja dengang måtte folk betale afgifter, enten de havde bestilt musik eller ej.
Den sidste Stadsmusikant i Tønder
To af stadsmusikanterne var endog amtsmusikanter. Den sidste musikant hed Gerlach. Han var stadsmusikant fra 1864 – 1890. Gerlach havde en søn, der var medlem af det kejserlige russiske hofkapel i St. Petersborg. Han blev pensioneret i Rusland.
Gad godt nok vide, om de Gerlachs’, der i dag lever i og omkring Tønder, er i familie med ham?
Gerlach underviste i musik i Tønder i 1880erne. Han var meget interesseret i lokalhistorie, var hjemstavnsmand og lokalpatriot. Det er da også Gerlach, der har fortalt følgende historie, som han har fået fortalt af stadsmusikant Allerup (1849 – 1860).
Fuld af spilopper
Kasper Dohrn var faderen Conrad Dohrns efterfølger fra 1782 – 1811. Han var en mand fuld af spilopper. Han kaldte sig ofte for Den Lystige Spillemand. Han blev ofte kaldt med fornavn ofte Kasparikke.
Hans pudsige indfald vakte altid munterhed. Han var kendt som en meget god mand, selv om han også drillede natvægteren. Natvægteren blev dog aldrig rigtig vred på ham.
Lotterigevinsten
En eftermiddag mødte hele Skyttekorpset med musik i spidsen til Den hvide Svane. Værten, Friedrichs var deres æresmedlem. De ville nu lykønske ham med den store lotterigevinst. Kasper var også med. Men værten blev meget forundret, for han spillede slet ikke i Lotteriet. Men da værten så hørte, at det var en af Kaspers spilopper, så vakte det i den grad munterhed. Beværtningen blev fyldt til sidste plads, og værten kunne senere fortælle, at det havde været en af hans bedste dage.
Interesseret i kriminalsager
Kaspar var meget interesseret i kriminalsager, og han hjalp også flere gange med opklaringen af disse. Han var en god ven af stadssekretær Drøhse.
Mand myrdet
En morgen fandt man en mand siddende død med en seddel, hvorpå der stod, Berøvet af Hart….I samme hus boede en mand, som netop hed Hartman. Så denne blev fængslet som morder og røver. Det måtte jo være ham.
Man forstod det ikke rigtigt
Men i Tønder kunne man ikke rigtig forstå det. For denne Hartman var kendt som en rigtig god mand. Kaspar troede heller ikke, at Hartman kunne have begået denne ugerning. Det var et sjældent guldur med fire brillanter på kapslen, der var blevet stjålet.
Hos Gamle Lund i Uldgade
Kaspar begyndte nu i hemmelighed at udforske sagen. Der var blevet indleveret et lignende ur hos gamle Lund i Uldgade i pant. Det var jo lige vand på Kaspars mølle. Men da Kaspar besøgte Lund var uret blevet indløst.
En mexicansk spiller
Men ved lidt snilde og uddeling af punch og brændevin i Rådhuskælderen fik han at vide, hvem der havde indløst uret. Det var nemlig en hel fremmed, som var på besøg hos amtmand von Bertouch. Han hed Hartturios, og var mexicaner. Han var ligeledes en stor spiller. Måske var han falskspiller.
Smukke Mamsel
Kaspar fik at vide, at amtmanden havde tabt en masse penge. Denne mexikaner var åbenbart også damernes ven. Kaspar fik nu den gode ide, at få den smukke Mamsel Hartman hjem til Tønder igen. Hun var rejst bort, da hendes far var blevet arresteret.
Mamsel Hartman blev nu skænkejomfru i Den Hvide Svane. Og det virkede med det samme. Hun kaldte sig dog ikke med dette navn, men Mamsel Møller. Vores mexicanske ven havde stirret ind ad vinduet efter den skønne Mamsel. En dag kunne han ikke mere modstå det. Han måtte indenfor.
Efter at have bestilt en genstand og talt med skænkejomfruen, indbød han hende til en stor festlighed, der skulle finde sted på Rådhuset.
Fest på Rådhuset
Amtmanden, som formand for Ringriderkorpset havde nemlig sendt andragende til kongen om fremtidig at kalde korpset for Frederiks – korps efter Kronprins Frederik. Dette ønske var blevet opfyldt den 18. januar 1805.
Mamsel Hartman tog imod indbydelsen, hvis hun måtte få to biletter, den ene til hendes broder.
Det farmøse ur
Ved festen holdt Kaspar sig hele tiden i nærheden af de to. Da festen var forbi, og de gik udenfor, og ville hjem, foreslog mexicaneren, at de gik en lille tur langs Vidåen.
- Ja men, hvor meget er klokken nu, spurgte Mexicaneren viste hende uret.
Kaspar og broderen stod ved hjørnet af Smedegade, og kunne høre, alt hvad der blev sagt. Mexicaneren fortalte nu, at uret var en gave fra en indisk fyrste.
Men Mamsel tog uret op i hånden, og med et rask ryk tog hun det til sig. Hun kunne se, at det var det røvede ur. Mexicaneren troede, at det var en spøg. Men nu fortalte hun, at hun ikke hed Mamsel Møller, men var datter af den uskyldig fængslede Hartman. Mexicaneren fik et chok, så han var ved at falde om.
Mexicaneren tilstod
Kaspar og broderen var nu på stedet. Og ved hjælp af nattevægteren fik de ham nu ført bort.
Mamsel Hartman havde udført Kaspars ordre helt perfekt. I retten tilstod mexicaneren, at han havde tabt alle sine penge til Hartman. Derfor havde han udført sin gerning.
Belønnet af borgmester og råd
Da Hartman blev løsladt var der stor fest i Kaspars hjem. Alt var arrangeret af Kapsar. Han havde også betalt det hele. Den Lystige Spillemand blev hyldet af byens borgere og fik en belønning af borgemester og Raad.
- Kære læsere dette var en sandfærdig kriminalhistorie fra Tønders fortid
Kilde: Se
- Litteratur Tønder
- Sønderjyske Månedsskrifter
Hvis du vil vide mere: Om Tønders Musikliv, Se bare her:
- Musik i Tønder 1 – 5
- Michael Falch i Tønder
- Tommyguns er genopstået
- Ord og Toner fra Tønder til Nørrebro