Rod – En Fighters fortælling er en super ærlig bog. Det er en fortælling om op – og nedture, om håb, succes og rodløshed. Det er også en bog, om at komme ud af rådløshed. Det er en bog om kamp. Janus Nabil Bakrawi mente, at hans største fjende, er ham selv. Samtidig er han blevet et modigere menneske., og vil ikke proppes ned i en kasse. Læs bogen, det er en oplevelse
På 6. sal
Janus Nabil Bakrawi i dag bosiddende på 6. sal på Borgmestervangen, har de sidste 15 år optrådt på Det Kongelige Teater og andre teatre rundt omkring. Han har optrådt i film, TV m.m.
Følelserne fik frit løb
For ikke lang tid siden optrådte han i vores boghandel, Steenberg Bog & Ide. Her talte han om sin nye bog. Resultatet var masser af tårer blandt tilhørerne. Følelserne fik frit løb. Ved mødet i boghandelen fik jeg også lejlighed til at hilse på hans mor og skønne datter.
En barsk fortælling
Det var ikke meget i Janus bagage, der tydede på at hun skulle blive en stor skuespiller. Hans barske barndom, opvækst og halvkriminelle fortid er beskrevet i bogen Rod – en fighters fortælling.
Forson dig med fortiden
Janus fortæller, at et hvert menneske skal forsone sig med sin fortid, uanset hvordan den ser ud, og hvor smertefuld og grufuld den er.
Det betyder ikke, at man skal gentage eller acceptere eller at andre gør grimme ting. Man skal forsone sig med den for at komme videre.
Den største fjende: Mig selv
Åbenbart har det største fjende været ham selv. Moralen i bogen må være, at med vilje og trods kan man nå langt. Men det er en hård kamp med sig selv. Og Janus fik et spark på det rette tidspunkt.
Et modigere menneske
Janus fortæller videre, at forsoningen har gjort ham til et modigere menneske, og det har han det godt med. Og så sørger hans datter for, at han skal være nærværende. Og man skal selv tage skridtet til at ændre sit liv. Det var ikke kun omverdenen, der var skyld i hans rodløse liv, fortæller han.
Skal proppes i en kasse
Folk vil så gerne proppe en i en kasse, siger han.
I sin skuespillerkarriere betød denne holdning mange huller i kalenderen. Men han var træt af, at skulle spille den usympatiske indvandrer. Han lod sig derfor udskrive af tv – serien, Taxa.
Selvterapeutisk
Bogen er hudløs ærlig. Der ligges ikke fingere imellem. Men modsat så hverken bagatelliserer eller blæse den begivenhederne op. Det er er meget bevægende, men også letlæselig.
Det gør ikke noget, at bogen til tider er lidt selvterapeutisk. Det kan læseren faktisk lære af.
Weekenderne med far
Janus mor er polak. Hans far er palæstinenser. Moderen mener, at Janus er katolik. Faderen mener, at han er muslim.
Barndommen tilbringes i Nærum, sammen med mor og stedfar, Jurik. Men hver 14 . dag tilbringes weekenden sammen med far. Så går turen i Tivoli eller andre spændende steder.
En dag var det anderledes
Men en dag er det anderledes. Lejligheden er en anden. Lugten er anderledes. Hvad Janus ikke vidste dengang var, at lejligheden var arabisk. Og henne i hjørnet sad nu pludselig en kvinde med tørklæde på. Pludselig siger faderen:
Det er Jamilla, min kone
Til Jordan
I 1982 tror Janus, at han skal en weekendtur til Tyskland. Men turen går i stedet til Jordan. Det var faderens fødeland. Foran Janus står en lille troldkvinde mad tatoveringer. Det var farmor. Og der i Shuna bliver Janus til Nabil. I dette spartanske lerhus bliver Nabil pludselig udsat for et sprog, han ikke forstår.
Den øvrige familie, onkler, tanter, fætre og kusiner myldrer til;
Hvorfor græder barnet hele tiden?
Lærer at slås og skyde fugle
I begyndelsen bliver Nabil låst inde. Han omdøber vejen til Bakrawi Street. Her bor alle fætre og grandfætre. Det var virkelige barske fyre.
Efter et par måneder kom Jamil pludselig fra Danmark med hendes datter. De flyttede hen i et større hus.
Snart lærer han at slås, skyde fugle og jage skorpioner og slanger op af deres huler.
En god elev
Den første tid i skolen er ikke sjov. En elev, der ikke har lavet sin lektie får boret en blyantspidser ind i øret. Men snart møder han respekt. Han lærer det arabiske alfabet og bliver en god og dygtig elev.
Koranen gav ro
Det giver også respekt at læse i Koranen. I det mindste kan man her få ro. Og så kan man falde i søvn med Koranen i hånden.
Følte sig som Judas
Vores helt føler sig som en Judas, da han henter sin bror Martin, som skal til afstraffelse hos skoleinspektøren Efterfølgende får Martin så meget bank, at den kæp som skoleinspektøren bruger, knækker.
Martin havde heller ikke lært at slå fra sig lige som sin bror.
En stegepande i hovedet
Engang gemmer Jamil nogle æbler for vores helt. Det vil faderen ikke finde sig i. Han griber en stegepande og smadrer den mod Jamils hoved. Hun styrter mod gulvet med blodet strømmende ud af såret.
Faderen har masser af temperament. Mange gange bliver Janus afstraffet med en antenneledning.
To hvide mænd og en taske
Livet i Shuna er råt. Drengene tæver hinanden. En hændelse med et æsel er nærmest grotesk. I mange forfølger æslets bedende blik, Janus.
En dag kommer Janus hjem fra skole. To mænd står iført en hvid kittel og en stor taske. Han skal omskæres. Det er meget smertefuldt. Men familien fejrer det som en fest.
Dramatisk hjemkomst
Åbenbart er det lykkedes for moderen at narre faderen. Hun overbeviser ham om, at hun er blevet skilt fra Jurek. Pludselig proklamere faderen, at i morgen skal de til Danmark. Janus protesterer. Han havde efterhånden vænnet sig til det barske liv.
På børnehjem
Hjemkomsten til Danmark var dramatisk. Det endte i en vild biljagt med to politibiler, der pludselig spærrede vejen.
Janus blev sendt på børnehjem. Her skulle han tilbringe de næste to år. Hans danske sprog var næsten forsvundet. Og nu har faderen fortalt, at han ikke måtte få svinekød.
Mor og far kom regelmæssig på besøg, mens hans far påstod, at faderen var sindssyg. Han skulle ikke spise, det mad, hun havde bragt med, fordi hun havde puttet sovepiller i. Det havde hun gjort, fordi hun ville bortføre ham, påstod faderen.
Et besøg hos en psykolog på Rigshospitalet fulgte. Her løj Janus bevidst i solidaritet med faderen. Han påstod, at morderens kæreste, Jurik havde slået ham og hans bror.
I Lundtofte Skole
Janus startede i Lundtofte Skole i femte klasse. Faderen hev ham ud af religions – timerne, og sørgede for at han ikke kom til at bade med de andre.
Nu blev Janus forelsket i Janni, men det blev ikke gengældt. Han blev hånet for at være grim, sort og neger. Det tager hårdt på ham.
Hip hop og grafitti
Om aftenen klatrer Janus ned af afløbsrørene og tog med de store drenge ind til byen. Han opdagede, at der var andre, der var udanske, brune eller sorte. De hørte heller ikke til nogle steder. Der var åbenbart flere der var mærkelige.
Hip – Hop og graffiti fyldte efterhånden den 12 – 13 årige.
To værelses uden bad
Faderen fik tilkendt forældremyndigheden. Janus tilværelse fortsatte i en to – værelses med petroleumsovn og uden bad i Nansensgade. Faderen havde fået en ny kæreste, Lis, som Janus egentlig godt kunne lide. Men faderen og Lis tilbragte de fleste aftener på bodegaen lige om hjørnet.
Togkonduktørerne holdt sig væk
En god ven får Janus i Timmie. Spraymalingen er dyr, så nogle af flaskerne stjæles. Der males graffiti, drikkes, man hænger ud i togene. Togkonduktørerne holdte sig væk, når de 25 – 30 knægte viste sig.
Faderen havde fået en anden lejlighed på Bispebjerg. Et par måneder efter ankom Jamilla og hendes datter pudselig hjem.
Janus var startet i 8. klasse på Københavns Ungdomsskole. Sammen med de største fyre i klassen blev der stjålet en bil. Han drev rundt, drikker og lyttede til musik.
Kristinas abort
I bus 69 blev han forelsket i Kristina. Snart blev hun gravid og fulgte moderens råd og fik abort. Janus afbrød forbindelsen men fortrød. Det blev atter til en stor nedtur.
Han mødte Ali Kazim, kortvarig var han på Kirsebærhavens Skole, en Tvind – højskole og en konvolut – fabrik. En længere periode tilbragtes på en ungdomspension.
Sprut og musik
Efterhånden erkendte Janus, at han tilhørte kategorien De forsømte børn. Aftenener tilbragtes ofte med en flaske sprut og Pink Floyd.
En gang imellem tilbragtes nætterne med indbrud. Han gemte en Netto – pose for en af sine venner. Posen indeholdt et oversavet jagtgevær.
Ville i mafiaen
Egentlig kunne Janus godt lide sin sagsbehandler Annie. Hun lyttede på ham. Janus fortalte, at han ville i mafiaen. Det handlede om respekt og magt. I drømme så han, at Godfather advarede ham.
På teaterskole
Sagsbehandleren kendte udmærket mafia – filmene med Robert de Niro. Hun foreslog, at Janus skulle gå efter film, teater, dramatik og skuespil.
Han startede på dramaskole og senere Skandinavisk Teaterskole. Det gik udmærket med improvisationen, men klassikerne kedede Janus.
Danish bacon Prime
Som 18 – rig flyttede han i sin egen lejlighed i Allersrogade. Han fik bistandshjælp og 6.000 kr. for at indrette sig for.
Sammen med kammerater kørte han rundt i en Toyata Corella Twin Camp og spejdede efter danske piger. Janus blev af kammarterne beskyldt for, at være lidt Danish Crown. Han fik at vide, at danskerne var Danish Bacon Prime. De var usoignerede og usle. De så hinanden halvnøgne oh de fortalte racistiske vittigheder.
Opgør med Allah
På et tidspunkt spekulerede Janus på at købe en pistol, men selv en brugt pistol havde han ikke råd til. Han droppede det med pistolen, og besluttede at tage et opgør med Allah.
På legepladsen ved Rådmandsgade begyndte han at spise en hel pakke røde pølser, som han havde købt i Netto. Det endte med, at han brækkede sig ud over det hele.
Hele hans liv blev gennemgået. Hele tre døgn tog hans sammenbrud.
Giv den hele armen
Han tog en alvorlig beslutning. På det sidste skoleår på teaterskolen ville han give den hele armen.
Han gik desuden rundt hos TV – stationer, produktionsselskaber, m.m. Det førte til en række småjobs.
Der sad Robert de Niro
Måske havde han større chancer i Hollywood som stor filmskuespiller?
Børnepengene på 20.000 kr. blev udbetalt. Men der skulle lige betales 6.500 kr. til DSB i bøder.
Med hele sit liv i to i to sportstasker fik turen så til Hollywood. Pludselig opdagede han, at to sæder fra ham sad selveste Robert de Niro. Men det var også det nærmeste han kom en stor filmkontrakt.
Hjemme igen i Danmark svingede det mellem enorm selvtillid og selvhad.
Zia, byens dejligst kvinde
Hyblen i Allersrogade var sagt op. Nu boede han i lånt lejlighed i Sydhavnen. Han mødte byens dejligst kvinde, Zia. Men hun ville ikke kendes ved ham. Han gav ikke ikke op, og til sidst gav hun efter.
Efter et arbejde på Hovedbanegården der endte med, at Janus smed en burger i hovedet på chefen fik han pludselig tilbudt hovedrollen i en film Sinans Bryllup. Den fik kanon – anmeldelser. På Nimbus Film mødte Janus også andre filmfolk.
Bryllup – med tradition
Han friede til Zia og fik et ja. Faderen skulle godkende Zia, for Zias familie holdt på de gamle traditioner. I moskeen blev han den 17. august 1997 gik med Zia, byens dejligste kvinde. Det foregik efter traditionel marokkansk tradition.
Pizza King
Janus afleverede et manuskript, der senere blev til Pizza King. Scala og Palads afviste i første omgang filmen. De var bange for indvandrernes reaktion. Men de fleste steder får filmen fantastiske anmeldelser.
Taxa
Et rolle i tv – serien Taxa, blev det også til. Men Janus lod sig udskrive af serien. Han var træt af den klichefyldte beskrivelse af indvandrere. Han ville ikke mere spille den brune stereotype indvandrer.
Zia vil skilles
En rolle fulgte på Dr. Dante, hvor han ikke skulle spille indvandrer. Og på filmfestivalen i Valenzia fik Pizza King førsteprisen.
En film indspilles sammen med Trine Dyrholm – Tvilling.
Men desværre fik Janus nu beskeden, at Zia ville skilles.
Ørnen
Dette betød en ny nedtur. Druk og et par ture i detentionen fulgte. Og det var ikke altid, at Janus nåede prøverne på Bådteatret.
I over halvanden år medvirkede Janus i den succesfulde TV – serie, Ørnen.
Janus var nu tilbage på Nørrebro. Han elskede at være sammen med sin skønne datter, Amin, som han fik sammen med Zia. Flere teaterroller fulgte. Og ikke alle fik lige gode anmeldelser.
Klinisk død i to minutter
I 2009 var det ved at gå helt galt. Janus var gået ind på Cafe Louise, og pludselig var han væk. Først på intensivafdelingen på Frederiksberg Hospital vågnede han op:
Er du klar over, at du har været klinisk dø i to minutter
Det var den rystende besked, lægen gav ham.
Han Cola var blevet blandet op med heroin og forskellige kemikalier. Han kunne takke bartenderen på Cafe Louise for, at han stadig var i live. Janus var pludselig blevet blå i hovedet og bartenderen havde lynhurtigt ringet efter ambulance.
Glæde os over sejre
Selv mener Janus, at han har været med til at bryde grænser. Han vil gerne skabe et åbent, nuanceret og realistisk billede af de brune.
Han erkender nu, at hans største fjende er ham selv, sin egen vredladende ego og opmærksomhedskrævende ego.
Vi skal stoppe op og glæde os over de sejre, vi har. I stedet for at vi altid pisker os selv.
Jeg tager selv ansvaret for både rod og applaus. Fra nu af er det min egen skyld.
Og det han hadede så meget på teaterskolen, spiller han på lige fod med alle andre roller, nemlig de klassiske dramaer af Shakespeare, Brecht og Strindberg.
Erkendes, håb og afmagt
Læs bogen og bliv klog af den. Den kan også med held læses af dem, der lige nu er rodløse og trænger til et spark. Det er en super – ærlig bog. En bog om erkendelse, håb og afmagt. Om op – og nedture.
Lene Møller Jørgensen: Rod – En Fighters Fortælling – Janus Nabil Bakrawi – Forlaget Pretty Ink.