Skabelonen til spændingsromanen Vingeskudt var lagt med historiske kendsgerninger. I begyndelsen er romanen irriterende, men efterhånden tegner der sig et skæbnefællesskab. Historien får et meget dramatisk forløb. Vi får medlidenhed med kaptajnløjtnant Rüdiger. Det er ham, der er vingeskudt. Det er ikke hver dag, der bliver skrevet en spændingsroman, hvor udgangspunktet er vadehavsøen Mandø. Denne bog kan varmt anbefales.
Hvordan skriver man en god bog?
Hvordan skriver man en god bog? Ja man kan for eksempel få opsnappet en god og interessant historie, som virkelig har fundet sted, og så bruge denne som skabelon. Det har Martin Richardt fra Nørrebro gjort. Og det er der blevet en særdeles dramatisk historie ud af.
Irriterende i begyndelsen
Indrømmet, i begyndelsen syntes undertegnede, at handlingen var forvirret. Vi befandt os i forskellig tid og vidt forskellige steder. Lige hvor det blev mest spændende, ja så skiftede vi i næste afsnit. Men efterhånden fandt man så ud af, at det var en grund til, at forfatteren brugte denne fortælleform?
Ingen helt
Normal er der i en fortælling en helt, men det er der faktisk ikke i denne meget dramatiske fortælling. Lad mig sige det fra starten. Det er en særdeles velskrevet bog, som starter
på Mandø.
En slagfærdig kvinde kommer til
øren
På vej til et togt bliver et engelsk bombefly skudt ned. Det bliver observeret fra en radarstation på Mandø. Nu har det godt nok kun ligget radarstationer på Rømø og Fanø, men i en skønlitterær roman må forfatteren gerne tage sig sine friheder. På Mandø lå kun en lytte-station. i virkeligheden.
En engelsk pilot overlever nedskydningen og holder sig skjult på øen. Kommandøren på Radarstationen skal tilfældigvis besøge præstegården, og her sker der noget. Vi følger mandskabet på Radarstationen. Måske er det lidt kedeligt for dem. De søger noget aktion. Kommandant Rüdiger prøver på at holde sig gode venner med den danske befolkning, men købmanden kan ikke lide ham, fordi han er tysker.
En slagfærdig kvinde kommer på besøg på øen. Kommandant Rüdiger fatter interesse for hende. Men han har også sin kone Claudia hjemme i Frankfurt.
Steen og Meike
Og her i Frankfurt møder vi socialrådgiver Meike, der bliver involveret i et mord på Gabi. Ligeledes møder vi arkitekten Steen et helt andet sted. Han bliver involveret i et spil, der bygger på
en løgn. Steen og Maikes historie udvikler sig.
Uvenner med købmanden
Og på Mandø er den slagfærdige Cecilie ankommet. Meget nødtvunget meddeler købmanden dette til kommandant Rüdiger. De to bliver nærmest uvenner, og det er ikke godt for Rüdiger.
Vi møder pludselig Cecilie i hendes lejlighed ved søerne i København. Neden for står Gestapo og overvåger hende. Hun flygter ud af København mod Mandø. Steen er på vej til sit fædrene ophav. Det fører ham forbi Mandø. Meike haler en skuffe ud, og finder et spændende brev.
Købmanden hævner sig. Det får katastrofale følger for Rüdiger.
En forbindelse mellem personerne
Efter krigen når Rüdiger endelig hjem til sin Claudia. Deres kærlighed får i begyndelsen lykkelig udgang, men ak, det ender ikke godt. Men kære læser, der er en forbindelse med alle hovedpersonerne. Den vil vi ikke røbe her.
Falsk navn
Efter krigen opsøger Cecilie igen Mandø, for at få et blik af Rüdiger. Og denne forsøger mange år senere gennem en fælles bekendt på Mandø at få kontakt med Cecilie. Men det viser sig, at hun slet ikke hedder Cecilie Andersen. I stedet hedder hun Agnete Mørk.
Udmærket forhold til tyskerne
Sandheden er, at på Mandø havde lokalbefolkningen et udmærket forhold til tyskerne. Efter sigende havde den rigtige kaptajnløjtnant på lytterstationen en affære med en pige fra modstandsbevægelsen. Resultatet blev et barn.
Sympati for Rüdiger
Romanen beskriver også kriges gru. Hvor led kan man være mod hinanden. Og hvad kan ulykkelig kærlighed føre til. Skæbnefællesskaber er også en af overskrifterne. Man sidder også og får sympati for kaptajnløjtnant Rüdiger. Det handler om det gode og det onde, bedrageri, forræderi og kærligheden.
Som romanen skrider frem, bliver man nysgerrig efter at kende personernes sammenhæng.
Tilbage er uvisheden
Vi oplever, at forældre og bedsteforældre ikke fortæller deres børn, hvad de foretog sig under den frygtelige krig. Man forsøger at ligge låg på. Tilbage er uvisheden.
Martin Richardt beskriver officererne i den tyske værnemagt både som brutale og menneskelige. Det der skete under krigen kan nemlig ikke bare være sort/hvid.
En flot vekselvirkning
Forfatterens baggrund som psykolog mærkes tydelig i hans skriverier. Ofte er det svulstige beskrivelser, andre steder stilfærdige. En flot vekselvirkning. Det er et flot sprogbrug gennem hele romanen.
Titlen på romanen er også genial. Man tror, at det er fordi bombeflyet over Mandø bliver ramt. Men efter, at man er færdig med romanen, så ved man, at det er romanens hovedperson Rüdiger, der er blevet vingeskudt. Han havde ikke mere at leve for.
Lyst til at vide mere
Man sidder med en lyst til at vide, hvad der skete med piloten, der blev skudt ned. Og hvad skete der med Maike og Steen efter at de havde fået afklaring? Kunne købmanden på Mandø leve med det, han gjorde? De ansatte på Radarstationen, som vi lærte at kende, kom de godt hjem efter krigen?
En god debutroman
Det var godt Martin Richardt kom forbi Mandø og fik talt med to af de ældre medborgere. En god debutroman, og forfatteren har allerede skrevet den næste. Den foregår langt fra Mandø. Vi slutter denne anmeldelse med et citat fra bogen:
- Det er ikke værd at sørge for den dag, man måske aldrig ser.
Martin Richardt: Vingeskudt Forlaget: Mellemgaard
– Hvis du vil vide mere: www.dengang.dk indeholder 1.783 artikler
Redigeret 12. – 11. 2021